Praktiski
Receptes

Sēņu kaviārs, gailenes marinādē, marinētas čigānenes – 3 receptes ziemas krājumiem 0

Foto – Shutterstock

Sēņu kaviārs

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Sastāvdaļas – 2 kg vārītu sēņu (bekas, gailenes, čigānenes, bet alksnenes obligāti!), 1 kg sarkanu tomātu, 1 kg sīpolu, 250 g eļļas, 3 ēdamkarotes cukura, 3 ēdamkarotes sāls, 1 ēdamkarote etiķa esences vai 100 ml 9% etiķa.

Pagatavošana.

Vārītās sēnes, tomātus un sīpolus samaļ vai sasmalcina dārzeņu smalcinātājā. Katlā uzkarsē eļļu, ieber sīpolus un nedaudz apcep. Tad pieliek tomātus un aptuveni piecas minūtes sautē kopā ar sīpoliem. Pēc tam pievieno samaltās sēnes, cukuru, sāli un etiķi. Labi izmaisa un uz nelielas uguns vāra aptuveni stundu. Pilda tīrās, izkarsētās burciņās, aizvāko, traukus apgāž otrādi un atdzesē. Glabā vēsā pagrabā.

! Lai pagatavotu sēņu kaviāru, kurā bez alksnenēm neiztikt, agrāk salasītās sēnes novāra, ievieto ledusskapī un gaida, kamēr varēs mežā salasīt alksnenes.

Gailenes kanēļa marinādē

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

 

Marinādei – 2 ēdam­­karotes sāls, 2 ēdam­karotes cukura, 6–7 ēdam­karotes 9% etiķa.

Garšvielas – ķiploka daiviņas, melnie pipari, smaržīgie pipari, lauru lapa, 1 tējkarote malta kanēļa.

Pagatavošana.

Notīrītas gailenes novāra sālsūdenī 20 minūtes. Sēnes nokāš un noskalo aukstā ūdenī. Uzvāra marinādi kopā ar garšvielām, ieber katlā novārītās sēnes un vāra 15–20 minūtes. Pilda izkarsētās burkās.

Marinētas čigānenes

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Marinādei – 2 ēdamkarotes sāls, 2 ēdamkarotes cukura, 6–7 ēdamkarotes 9% etiķa.

Garšvielas – koriandra un sinepju sēkliņas, ķiploka daiviņas, lauru lapa, melnie pipari un smaržīgie pipari.

Pagatavošana.

Notīrītas čigānenes novāra sālsūdenī 20 minūtes. Sēnes nokāš un noskalo aukstā ūdenī. Uzvāra marinādi kopā ar garšvielām, ieber katlā sēnes un vāra 15–20 minūtes. Pilda izkarsētās burkās.

! Gatavojot marinādi, vēlams pagaršot, vai pietiek sāls, cukura un etiķa.

LA.lv