Mobilā versija
-2.9°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
27. februāris, 2014
Drukāt

Sēņu pelmeņi


senu_pelmenji

(4 porcijas)

Mīklai

500 g kviešu miltu

250 ml piena

60 g sviesta

Tējkarote sāls

Pildījumam

300 g šampinjonu

100 g kaltētu sēņu (vislabāk baravikas, bet var jebkuras ēdamās meža sēnes)

2 ķiploku daiviņas

Tējkarote sviesta

Šalotes sīpols

Tējkarote sāls

Biobuljona kubiciņš bez sāls

Mīklas pagatavošanai katliņā ielej pienu, pievieno sāli, divas ēdamkarotes kviešu miltu un visu rūpīgi samaisa, lai neveidojas kunkuļi. Pievieno sviestu, liek uz vidēji lielas uguns un nepārtraukti maisa, līdz masa sāk vārīties. Nogriež mazāku uguni un vāra, līdz mīkla iegūst skābā krējuma konsistenci. Kunkuļus izspiež caur sietiņu, pēc tam masu liek atdzesēties. Tad mīklai pamazām pievieno miltus. Kad mīkla kļūst biezāka, to noliek uz galda un mīca tik ilgi, kamēr nelīp pie rokām, kļūst elastīga un mīksta. Šis proces ilgst aptuveni 15 minūtes. Jo labāk izmīcīta mīkla, jo tā ir elastīgāka. Svarīgi ir ļaut mīklai pusstundu atpūsties, pirms tam apsedzot ar pārtikas plēvi.

Pa to laiku gatavo pildījumu. Kaltētas meža sēnes nakti pamērcē – tad tās būs mīkstas un viegli sagriežamas. Šampinjonus un sīpolu sagriež smalkos kubiciņos, ķiplokus sakapā. Uz pannas izkausētā sviestā apcep ķiplokus, sīpolus un abu veidu sēnes. Pievieno pirms tam glāzē ūdens izšķīdinātu buljona kubiciņu un visu sautē uz pannas, līdz ūdens iztvaiko un pildījums kļūst mīksts.

Mīklu plāni izrullē, sagriež 3 x 3 cm kvadrātiņos un vidū liek pildījumu. Visus četrus stūrus savieno viducī un saspiež vaļā palikušās kabatiņas. Salipina divus galiņus pa diagonāli, atstājot apakšā malu, caur kuru lipina, un pēc tam atlikušos divus galiņus atkal savieno pa diagonāli. Tādējādi izveidojas skaista rozīte. Var gatavot arī vienkāršus pīrādziņus vai izmantot speciālās pelmeņu gatavošanas veidnes.

Uzvāra ūdeni, pievieno sāli, ēdamkaroti sviesta, ieliek pelmeņus un vāra, kamēr tie gatavi. Pēc pelmeņu uzpeldēšanas ļauj tiem pavārīties vēl dažas minūtes un tad izņem no trauka. Lai būtu izcili gardi, pelmeņus var izcept cepeškrāsnī (+200 oC aptuveni 15–20 minūtes), tad iemērkt iepriekš pagatavotā dārzeņu buljonā un izrotāt ar zaļumiem.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+