Mobilā versija
Brīdinājums -2.5°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
12. septembris, 2014
Drukāt

Kas vērtīgs sēnēs

Foto-Valdis SemjonovsFoto-Valdis Semjonovs

Kaut gan sēnes uzturā lieto ļoti sen, domas par to vērtību ir pretrunīgas. Daži, pamatojoties uz to, ka šī meža velte satur daudz olbaltumvielu, aug­stās uzturvērtības dēļ sēnes pat pielīdzina gaļai. Savukārt citi uzskata, ka tām nav nekādas vērtības, turklāt sēnes ir grūti sagremojamas (organismam to darīt traucē esošās kokšķiedras).

Sēņu, tāpat kā citu pārtikas produktu, uzturvērtību vispirms nosaka to ķīmiskais sastāvs, kas atkarīgs no sugas, augšanas vietas un attīstības stadijas. Jaunas ir vērtīgākas nekā vecas, cepurītēs ir vairāk barības vielu nekā kātiņos. Turpinot šo uzskaitījumu, jāuzsver, ka olbaltumvielu ziņā sēnes ir vērtīgākas par kartupeļiem, bietēm un kāpostiem, arī tauku ir vairāk nekā dārzeņos. Vēl tās satur samērā daudz minerālvielu (šajā ziņā pat pielīdzināmas augļiem), un netrūkst A, B1, D un PP vitamīna (D vitamīna sēnēs nav mazāk kā sviestā vasaras periodā!). Tātad sēņu ķīmiskais sastāvs liecina, ka tajās ir pietiekami barības vielu.

Atkarībā no lietošanas vērtības sēnes iedalāmas trijās šķirās:

• pirmajai šķirai pieder visvērtīgākās un garšīgākās – baravikas, rudmieses, krimildes, lauka atmatenes, baltās trifeles;

• otrajai šķirai pieskaitāmas apšu bekas, bērzu bekas, sviesta bekas un vilnīši;

• trešajai šķirai atbilst priežu bekas, bērzlapes, gailenes un citas.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+