×
Mobilā versija
Brīdinājums +24.4°C
Hermīne, Estere
Svētdiena, 15. jūlijs, 2018
18. jūlijs, 2016
Drukāt

Seši mēneši līdz zoss cepetim. “Kalna Strautiņu” saimnieku padomi

Franču baltās un Holmogoras zosis. Foto - Valdis SemjonovsFranču baltās un Holmogoras zosis. Foto - Valdis Semjonovs
Padoms

Lai cepetis būtu sulīgs
Zoss cepeša gatavošana prasa daudz laika, taču tieši tas atšķir svētku cienastu no parastas ēdienreizes. Putnu iepriekšējā vakarā ierīvē no ārpuses un iekšpuses ar sāli, pipariem un citronu. Nedrīkst izmantot garšvielu Vegeta, jo tā sabojā ēdiena garšu. Sākumā zosi cep cepeškrāsnī +200 °C, pēc tam +150 °C temperatūrā. Cik daudz putns sver, tik stundu jācep! Lēni gatavots cepetis ir sulīgs, mīksts, garšīgs. Ja cep strauji, zosij iztek visi tauki.

Salmonellu no ūdensputniem nevar dabūt

Saimniece neslēpj, ka olām labs noiets būtu veikalos, taču pašlaik tās realizē tikai tirgū, jo putni nespēj vien piedēt grozus. Lauku olas ir pieprasītas, to vienmēr pietrūkst. Dienā šeit iegūst aptuveni 100 pīļu, 70 zosu, 50 tītaru, 50 pērļu vistu un 400 vistu olu.

Tamāra iesaka pīrāgus, ruletes un tortes cept tieši no zosu olām, jo tad nevajag pievienot irdinātāju, gardie kārumi iznāk ļoti gaisīgi.

– Dažkārt cilvēki baidās lietot uzturā ūdensputnu olas, jo tajās varot būt salmonella. Tad pircējiem skaidrojam, ka ar mūsu produktiem nevar inficēties, jo putni ir veseli, tos regulāri pārbauda Pārtikas un veterinārais dienests, liekot analīzes veikt reizi mēnesī, – stāsta “Kalna Strautiņu” saimniece.

Viņa īpaši slavē pērļu vistu olas, jo tām čaumala ir krietni biezāka un izturīgāka nekā vistu olām, tāpēc var droši pārvadāt, un dzeltenumā ir daudz karotinoīdu un A vitamīna.

Putnu ēdienkarte

Lai pabarotu lielo mājputnu saimi, saimnieki iepērk kartupeļus, kabačus, nemodificētu kukurūzu, kā arī kviešu graudus, kurus pirms izbarošanas samaļ savās dzirnavās. Vasarā un rudenī ēdienkarti papildina pašu audzētas auzas, zirņi, burkāni.

Lai putniem nerastos dažādas kaulu slimības, locītavu iekaisumi, pirmajā dzīves mēnesī papildus dod kompleksos vitamīnus šķidrā veidā.

– Agri no rīta jau esam augšā, lai varētu putnus izlaist ārā. Zosis zālainās ganībās kā dabiskie trimmeri plūc zāli, sevišķi vārpatu, un tad nāk mājās ēst brokastis. Mājputniem ļoti garšo vārītu kartupeļu un plaucētu miltu maisījums, – pieredzē dalās audzētāja.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+