Mobilā versija
+5.9°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
13. maijs, 2013
Drukāt

Sezonas akcenti virtuvē

Foto - Valdis SemjonovsFoto - Valdis Semjonovs

Nomainot ziemas drēbes pret pavasarīgāku apģērbu, arī ēdienkartē ir vērts ieviest sezonas akcentus. Biežāk galdā celt svaigus salātus, pamēģināt pagatavot pastu vai rabarberu vinegretu!

 

Lapu salāti ar rostbifu un rabarberu vinegretu
fazenda_002_VS

Sastāvdaļas:

• Liellopa muguras daļas gabals.

Svaigi salāti:

• rukola,

• romiešu salāti,

• cigoriņu salāti,

• galviņsalāti,

• jauno biešu lapiņas.

Pesto:

• spināti,

• pētersīļi,

• dilles,

• koriandrs,

• baziliks,

• ķiploki,

• olīveļļa,

• sāls.

Vinegretam:

• rabarberi,

• sarkanvīna etiķis,

• cukurs.

• svaigi spiesta citrona sula.

 

Kā gatavot?

Pētersīļus, dilles, koriandru, baziliku un ķiplokus sablendē, pievieno olīveļļu, sāli, nedaudz citronu sulas, sajauc, un pesto ir gatavs.

Rabarberus nomizo, sagriež gabaliņos, pievieno ūdeni un sarkanvīna etiķi, pieber cukuru un vāra, līdz mīksti. Sablendē, tad biezeni izberž caur sietu.

Salātus liek traukā, pievieno pesto. To nelej uz salātu lapām, bet ziež uz trauka sienām un viegli iecilā lapās.

Uz salātiem kārto plānās šķēlītēs sagrieztu, ar sāli un pipariem apbārstītu un vidēji apceptu liellopa gaļu (4 minūtes apcep no abām pusēm uz pannas, 6 – 8 minūtes – cepeškrāsnī). Pārlej rabarberu mērci.

 

Pasta pappardelle ar trusi, jaunajiem burkāniem un zaļumiem

fazenda_020_VS 

Sastāvdaļas:

10 pastas porcijām:

• 800 g kviešu miltu,

• 200 g kviešu smalkās mannas,

• 1 liela vārīta biete,

• 5 olu dzeltenumi,

• maltie pipari,

• sāls,

• trusis,

• pīles vai zoss tauki,

• sīpoli,

• burkāni,

• fenhelis,

• pastinaks,

• timiāns,

• Parmas siers.

 

Kā gatavot?

Lai pagatavotu pastas mīklu, sajauc miltus un mannu, tad kaudzē izber uz darba virsmas, centrā izveido iedobi, kurā iesit olu dzeltenumus. Miltus sajauc ar olu dzeltenumiem, līdz veidojas viendabīga masa. Tai pievieno ar blenderi sasmalcinātu vārītu bieti un kādas 5 minūtes turpina mīcīt. Pēc samīcīšanas mīklu ietin pārtikas plēvē un uz pusstundu vai stundu ieliek ledusskapī atpūsties. Tad mīklu izveltnē aptuveni 1,5 mm biezumā un sagriež nelielās strēmelītēs.

Trusi sadala, uzbārsta sāli un piparus, pievieno timiānu, apcep uz pannas. Pēc tam pārliek katlā vai veidnē, pārlej ar dārzeņu buljonu vai ūdeni, pieliek sīpolus, burkānus, fenheli, pastinaku, pīles vai zoss taukus un stundu, pusotru sautē. Kad gaļa mīksta, to atdzesē un noņem no kauliem. No buljona pagatavo mērci, tai pievienojot saldo krējumu, baltvīnu un jaunos burkānus.

Pastu pappardelle izvāra, pievieno sutinātos truša gaļas gabaliņus, pārlej mērci un uzrīvē Parmas sieru.

 

Siera kūka ar rabarberu mērci un ogām
fazenda_001_VS

Sastāvdaļas:

• 350 g smilšu mīklas,

• mīkstais siers,

• 70 g iebiezinātā piena ar cukuru,

• 250 g saldā krējuma,

• citrona vai laima svaigi spiesta sula,

• rabarberi,

• baltvīns,

• cukurs.

Izcep smilšu mīklas pamatni vai arī Selgas cepumus sadrupina, pievieno sviestu un cukuru, samīca un izveido pamatni. Mīkstajam sieram pievieno iebiezināto pienu un stingri saputotu saldo krējumu, piespiež citrona vai laima sulu. Var samiksēt mīksto kazas sieru ar biezpienu, pievienot saputotu saldo krējumu un iebiezinātu pienu ar cukuru. Mērcei izmanto ar cukuru un baltvīnu savārītus un sablendētus rabarberus. Rotā ar ogām.

 

Cepti teļa vaigi ar dažādiem biezeņiem 

fazenda_019_VS

Sastāvdaļas:

• Svaigi teļa vaigi (piedāvā tirgos),

• selerijas kāti,

• burkāni,

• ķiploki,

• sīpoli,

• sāls,

• pipari,

• kartupeļi,

• pastinaki.

 

Kā gatavot?

Pareizi pagatavoti teļa vaigi garšo debešķīgi. Lai gaļa sanāktu mīksta un sulīga, teļa vaigus uz lēnas uguns cep aptuveni 6 stundas. Vaigiem uzbārsta sāli un piparus, aprauj uz ļoti karstas pannas, lai veidotos brūna garoziņa. Tad liek cepamtraukā, pievieno nedaudz tauku (bez tiem var arī iztikt, jo vaigi ir trekni), buljonu vai ūdeni, selerijas kātus, burkānus, sīpolus un ķiplokus. Uzliek vāku vai pārsedz ar foliju un liek cepeškrāsnī 140 grādu temperatūrā. Pēc 6 stundām izslēdz cepeškrāsni un vēl 3 stundas ļauj gaļai sutināties. Vaigi sanāk tik mīksti, ka jau līdzinās pastētei.

Pasniedz ar kartupeļu biezeni un sakņu biezeni, kas gatavots no selerijām, pastinakiem un burkāniem.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+