Praktiski
Receptes

Siera plašu uzvaras gājiens. Godu saimniece dalās veidošanas pieredzē 16


Šajā siera platē ir šāds produktu salikums: mīkstajā baltā pelējuma sierā kamambērā iesprausts koka iesmiņš ar marinētiem šampinjoniem, brī sierā – ar svaigām zemenēm, Trikātas Zilā pelējuma sierā – ar melnām olīvām, sierā ar baziliku – ķirštomātiņi. Uzkodu kārtojuma vidū – taurītēs sarullēts kūpinātais puscietais siers Annele, kā dekoru izmantojot no sarkanas paprikas izgrieztu drīksniņu.
Šajā siera platē ir šāds produktu salikums: mīkstajā baltā pelējuma sierā kamambērā iesprausts koka iesmiņš ar marinētiem šampinjoniem, brī sierā – ar svaigām zemenēm, Trikātas Zilā pelējuma sierā – ar melnām olīvām, sierā ar baziliku – ķirštomātiņi. Uzkodu kārtojuma vidū – taurītēs sarullēts kūpinātais puscietais siers Annele, kā dekoru izmantojot no sarkanas paprikas izgrieztu drīksniņu.
Šajā siera platē ir šāds produktu salikums: mīkstajā baltā pelējuma sierā kamambērā iesprausts koka iesmiņš ar marinētiem šampinjoniem, brī sierā – ar svaigām zemenēm, Trikātas Zilā pelējuma sierā – ar melnām olīvām, sierā ar baziliku – ķirštomātiņi. Uzkodu kārtojuma vidū – taurītēs sarullēts kūpinātais puscietais siers Annele, kā dekoru izmantojot no sarkanas paprikas izgrieztu drīksniņu.

Glīti trauki un galda piederumi, galdauti un salvetes, vāzes un ziedi ir pamats skaistam galda klājumam. Bet tikpat liela nozīme ir ēdiena izskatam, izkārtojumam uz šķīvja un dažādām dekoratīvām piedevām: dārzeņiem, augļiem un zaļumiem.

Godu saimniece un Auces bērnudārza pavāre Ilva Liepniece zina teikt, ka patlaban uzvaras gājienu piedzīvo siera plates. “Ja pirms kāda laika šo produktu biežāk pirka, lai pagatavotu karstmaizītes vai arī izmantotu sacepumiem, tagad daudzi lūdz, lai viņu viesībām pagatavoju siera plati. Balstoties uz savu pieredzi, varu teikt, ka tas no godu galda pazūd ātrāk nekā salāti un citas uzkodas,” stāsta godu saimniece un atklāj, kā viņa rīkojas, lai viesus radinātu ēst arī dārzeņus, ne vien sieru vai gaļu. “Pēdējā laikā vairs negrib dārzeņu plates vien. Tad nu esmu radusi risinājumu – mazās kotletītēs, cūkgaļas karbonādītēs, vistas filejas knaksīšos, ar krēmsieru pildītos žāvētas gaļas rullīšos iespraužu koka irbulīti, uz kura savirknēju dārzeņu gabaliņus. Tā ir ļoti laba miniuzkoda divi vienā, kur vienā galā ir gaļa, bet otrā – dārzeņi.”

Lorem ipsum
FOTO: Leta

Pēc tāda paša principa var veidot gardas uzkodas no siera un dārzeņiem vai augļiem. Gatavojot tās, uzsvaru liek uz formu un produktu garšas niansēm. Izvēlas dažādu šķirņu sieru un, izmantojot robotu nazi, katru sagriež citādā formā: kubiņos, rombiņos, trijstūrīšos, stienīšos un šķēlītēs. Katru gabaliņu rotā ar dārzeni vai augli, neaizmir­stot, ka uzkodā jādominē siera garšai. “Maigākos sierus kombinēju ar augļiem, bet kūpinātos un ar spēcīgu garšu apveltītos, piemēram, Dor Blue, es lieku kopā ar kaut ko stingrāku: marinētiem šampinjoniem, pipargurķīšiem vai ķiplokiem, ar svaigu papriku, redīsiem vai ķirštomātiem. Taču šī nav nemainīga formula, var variēt, teiksim,Trikātas piena ražotais Zilā pelējuma siers ļoti labi sader ar vīn­ogām. Galvenais nosacījums – siera papildinājums nav karalis, bet gan neliels akcents, kas bagātina garšu un dekorē ēdienu.”

Pieredzējusī pavāre siera platei parasti izmantojot Čedaras, Mednieku, Talsu četrkrāsu rituli un Mūka sieru, kā arī Dor Blue un Brie sieru.

LA.lv