Mobilā versija
+6.8°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
16. jūnijs, 2014
Drukāt

Siers svētku galdam – kuru izvēlēties, kā izkārtot traukā?

Foto - LETAFoto - LETA

Jāņos daudzas saimnieces galdā ceļ ne vien ķimeņu, bet arī citu šķirņu sieru. Lai siera plate būtu bagātīgāka, to var papildināt ar dažādiem gardumiem.

Lai pasniegto kārtojumu sauktu par siera plati, uz šķīvja jābūt vismaz trim šķirnēm, skaidro restorāna “Gastronome” šefpavāre Jevgeņija Ponomarjova. Katru siera veidu griež citādi, piemēram, mīkstās šķirnes sagriež nelielos trijstūrīšos, sieru ar zilo pelējumu rūpīgi salauž ar rokām (tā tas garšos vislabāk!), bumbiņas (piemēram, Sniega bumbas) ievieto konfektēm vai kēksiņiem paredzētā papīra groziņā, pus­cieto Emmental un Holandes sieru, kā arī citus struktūras ziņā līdzīgos griež pēc iespējas plānākās šķēlītēs. Cieto sieru var salauzt gabaliņos vai no tā gatavot čipsus (sarīvē uz smalkas rīves, izveido mazu pankūciņu, uzliek uz pannas, kas izklāta ar cepampapīru, un uz mirkli iešauj cepeškrāsnī vai mikroviļņu krāsnī).

Daudz labāk garšo glīti servēts siers, tāpēc to var kārtot ne vien uz šķīvja, kā tradicionāli ierasts, bet arī uz koka vai stikla dēlīšiem, akmens vai granīta vir­smas (protams, ja tādas ir pieejamas!). Lai acīm un garšas kārpiņām būtu vēl lielāka bauda, siera plati rotā ar piparmētru, dažādu krāsu bazilika, timiāna un rozmarīna lapiņām, kā arī valriekstiem, ciedru riekstiem un saulespuķu, ķirbju un citām sēkliņām.

Siers labi sader ar ogām un augļiem, tāpēc šo uzkodu spilgtāku un vasarīgi sulīgāku var padarīt ar zemenēm, kazenēm, vīnogām, bumbieru un meloņu šķēlītēm. Jaunas garšas nianses būs iespējams iepazīt, kopā ar šo piena produktu pasniedzot aveņu, rabarberu vai aprikožu ievārījumu, vīģu vai apelsīnu džemu, kļavu sīrupu vai medu.

Kompozīciju apjomīgāku un iespaidīgāku padarīs arī beķerejās tapuši izstrādājumi – nelieli maizes klaipiņi, krekeri un vafeles.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+