Mobilā versija
+7.3°C
Urzula, Severīns
Sestdiena, 21. oktobris, 2017
14. augusts, 2017
Drukāt

Simt gadu vecs kēkss Dienvidpolā – turklāt vēl “gandrīz ēdams”! (1)

Foto: Antarctic Heritage TrustFoto: Antarctic Heritage Trust

Labi uzcepts kēkss ir ilgspēlējošs pārtikas produkts. To apliecina arī fakts, ka Antarktīdā atrastais firmas “Huntley & Palmers” kēkss ar žāvētiem augļiem cepts pirms vismaz simt gadiem, taču, sviestpapīrā ietīts un skārdā kārbā ielikts, visu šo laiku glabājies sasalumā un, pēc atradēju atzinuma, ir “gandrīz ēdams”.

Antarktīdas Mantojuma fonds uzskata, ka kēksu atstājusi Roberta Skota vadītā ekspedīcija. Skots vēlējās pirmais sasniegt Dienvidpolu, un viņu uz priekšu dzina vēl arī sacensības gars, jo vienlaikus uz šo pašu mērķi devās arī norvēģu polārpētnieka Roalda Amundsena ekspedīcija. Skots (par mūžīgām gavilēm norvēģiem) Dienvidpolu sasniedza kā otrais, un atceļā – iespējams, tieši neveiksmes dēļ, – viņa ekspedīcijas dalībnieki gāja bojā.

Ir zināms, ka Skota ekspedīcija ņēmusi līdzi tieši “Huntley & Palmers” augļu kēksus, un tā joprojām ir iecienīta pārtika ceļojumiem ledājos augstās kaloritātes un bagātīgā minerālvielu satura dēļ.

Atkarībā no glabāšanas apstākļiem, kēkss var palikt svaigs pat gadu – ilgāk, ja tiek uzglabāts saldētavā.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+