Praktiski
Receptes

Skābēti kāposti. 15 ieteikumi, lai izdotos kraukšķīgi un gardi 1

Foto – Fotolia

Skābēšanai izvēlas vēlās rudens vai ziemas kāpostu šķirnes. Kāpostu galviņām jābūt cietām, baltām, ar smalku lapu dzīslojumu un sulīgu, mazu kacenu.

1. No galviņām atdala ārējās bojātās lapas, cieši gar galviņu nogriež kacenu.

2. Galviņā palikušo kacena daļu neizgriež, bet ar nazi tikai iešķeļ (kacens satur tādas pašas uzturvielas, ‘C vitamīna pat vairāk nekā lapas).

3. Tad kāpostu galviņas ar kāpostu ēveli sasmalcina skaidiņās (1,5—2 mm platas un 5—8 cm garas)

4. Uz 100 kg kāpostu ņem 0,5—3 kg vārāmās sāls.

5. Kāpostiem vēlams pievienot ķimenes, burkānus, dzērvenes vai brūklenes, jo šīs piedevas papildina kāpostu garšu.

6. Burkānus nomazgā, notīra un sasmalcina skaidiņās vai ripiņās, ogas noskalo un pievieno kāpostiem veselas, nesašķaidītas.

7. Ķimenes, burkānus, dzērvenes vai brūklenes kāpostiem pievieno dažādās attiecībās, rezultātā iegūstot dažādus skābētu kā-postu veidus ar īpatnēju garšu. Kāpostiem var pievienot 0,05—0,1 % ķimeņu; 1,5—3% burkānu; 1,5—3% burkānu un 0,05% ķimeņu; 1,5%: dzērveņu ogu un 0,05% ķimeņu; 1,5% dzērveņu ogu, 0,02% koriandra un 0,03% lauru lapu.

8. Kāpostus skābē koka (ozola, oša vai egles) mucās, tilpumā 100—200 kg. Kā jaunas, tā lietotas mucas pirms kāpostu ievietošanas mērcē tīrā, aukstā ūdenī apmēram 2 nedēļas, ūdeni ik pēc 3-—5 dienām mainot, lai no jaunām mucām izvilktu koka miecvielas un lietotās sabriedinātu. Pēc tam mucas izmazgā ar sodas ūdeni, izberž ar suku un izskalo.

9. Pirms kāpostu ievietošanas mucas izplaucē ar tvaiku vai verdošu ūdeni. Lietotās mucas, kas ieplaisājušas vai uzglabājot pat appelējušas, pēc mazgāšanas dezinficējamas ar sēra dioksīdu. Sēra ziedus (uz 100 kg trauka tilpuma ņem 5—6 g sēra ziedu) novieto uz nedegoša paliktņa, aizdedzina un tam virsū uzgāž mucu. Sēra dioksīds, kas rodas, sēra ziediem sadegot, iznīcina sīkbūtnes. Lai ieplaisājusi muca nelaistu cauri kāpostu sulu, tās iekšējo sienu pārklāj ar izkausēta parafīna kārtiņu.

10. Sasmalcinātos kāpostus liek mucā kārtām, pa starpām iekaisot sāli un piedevas. Kāpostus izlīdzina un ar koka stampu spaida, līdz atdalās sula.

Saistītie raksti

11. Kad visi sasmalcinātie kāposti sablīvēti mucā, tos pārklāj ar kāpostu lapu kārtu, uz tās uzliek slogripu un slogu (piemēram, laukakmeņus 10—12% no kāpostu svara), lai kāpostu sula pārsegtu slogripu.

12. Labākā kāpostu ieskābēšanas temperatūra ir 18—20° un kāpostu ieskābēšanas ilgums šādā temperatūrā ir 15—20 dienas.

13. Kad kāposti ieskābēti, noņem slogu un virsējo lapu kārtu.

14. Kāpostus pārklāj ar tīru, baltu, sālsūdenī samitrinātu drāniņu, uzliek slogripu un slogus, lai sula pārsedz slogripu: Tad mucu novieto vēsā, labi vēdināmā telpā.

15. Līdzīgi kāpostiem skābē burkānus un kāļus.

LA.lv