Mobilā versija
Brīdinājums -0.4°C
Hilda, Teiksma
Svētdiena, 17. decembris, 2017
23. augusts, 2015
Drukāt

Skābēti kāposti. 15 ieteikumi, lai izdotos kraukšķīgi un gardi (1)

Foto - FotoliaFoto - Fotolia

9. Pirms kāpostu ievietošanas mucas izplaucē ar tvaiku vai verdošu ūdeni. Lietotās mucas, kas ieplaisājušas vai uzglabājot pat appelējušas, pēc mazgāšanas dezinficējamas ar sēra dioksīdu. Sēra ziedus (uz 100 kg trauka tilpuma ņem 5—6 g sēra ziedu) novieto uz nedegoša paliktņa, aizdedzina un tam virsū uzgāž mucu. Sēra dioksīds, kas rodas, sēra ziediem sadegot, iznīcina sīkbūtnes. Lai ieplaisājusi muca nelaistu cauri kāpostu sulu, tās iekšējo sienu pārklāj ar izkausēta parafīna kārtiņu.

10. Sasmalcinātos kāpostus liek mucā kārtām, pa starpām iekaisot sāli un piedevas. Kāpostus izlīdzina un ar koka stampu spaida, līdz atdalās sula.

11. Kad visi sasmalcinātie kāposti sablīvēti mucā, tos pārklāj ar kāpostu lapu kārtu, uz tās uzliek slogripu un slogu (piemēram, laukakmeņus 10—12% no kāpostu svara), lai kāpostu sula pārsegtu slogripu.

12. Labākā kāpostu ieskābēšanas temperatūra ir 18—20° un kāpostu ieskābēšanas ilgums šādā temperatūrā ir 15—20 dienas.

13. Kad kāposti ieskābēti, noņem slogu un virsējo lapu kārtu.

14. Kāpostus pārklāj ar tīru, baltu, sālsūdenī samitrinātu drāniņu, uzliek slogripu un slogus, lai sula pārsedz slogripu: Tad mucu novieto vēsā, labi vēdināmā telpā.

15. Līdzīgi kāpostiem skābē burkānus un kāļus.

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Bija gan vēl jāpiebilst, ka darbiņš darāms jaunā mēnesī. Var visu šo ievērot līdz pēdējam sīkumam, bet vecā menesī ieskābētie kāposti būs dzeltenīgi un krietni mīkstāki un negaršīgāki, nekā tie, kas mums asociējas ar kvalitatīviem, garšīgiem un kraukšķīgiem… Pārbaudīts mūža garumā! Man 50.

Draugiem Facebook Twitter Google+