Mobilā versija
-1.6°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
11. februāris, 2013
Drukāt

Skābēti kāposti – sātam un veselībai


Foto - Baiba BucenieceFoto - Baiba Buceniece

Ziemā roka tā vien sniedzas pēc skābētu kāpostu spainīša. Kopā ar kādu gaļas ēdienu skābētu kāpostu salāti gan garšo labi, gan rada sāta sajūtu. Turklāt tie ir veselīgi. 


 

– Skābētie kāposti ziemā ir vislabākais C vitamīna avots. Tie satur arī B grupas vitamīnus un minerālvielas – nātriju, kāliju, kalciju, magniju, fosforu un dzelzi. Bet šķiedrvielas kāpostu sastāvā veicina gremošanas trakta darbību un izvada lieko holesterīnu. Kāpostus var ēst tik, cik lien, bet jāņem vērā organisma īpatnības. Diezgan daudziem ļaudīm no lielas kāpostu ēšanas piepūšas vēders. Ar skābētiem kāpostiem nevajadzētu aizrauties arī tiem, kuriem ir kuņģa vai zarnu trakta saslimšanas, īpaši, ja nesen bijusi ķirurģiska iejaukšanās, – stāsta uztura zinātniece Guna Rijkure.

Lai iepazītos ar skābēto kāpostu piedāvājumu, vispirms devos uz lielveikalu “Rimi”. Tajā dabūjami dažādi SIA “Dimdiņi” (Gulbenes novada Lizuma pagasts) skābētie kāposti – divēji ar burkāniem un – ar dzērvenēm. Vienu kāpostu spainīti rotāja uzraksts – “nesatur konservantus”, taču “Spico” kāpostu etiķete liecina, ka marināde gatavota, pievienojot ne tikai cukuru, sāli, citronskābi un etiķskābi, bet arī konservantus E202 un E223. Kas par tiem sakāms uztura zinātniecei?

– E202 ir antioksidants kālija sorbāts, bet E223 – nātrija metabisulfīts. To lietošana ir atļauta visā pasaulē. Sorbātus izmanto, lai pagarinātu pārtikas produkta uzglabāšanas laiku. Tie aizkavē raugu un pelējumu attīstību.

Daži pelējumi izdala indīgas vielas, no kurām bīstamākais ir aflotoksīns, kam piemīt kancerogēna iedarbība. Tādēļ konservanta E202 lietošana nav peļama. Arī E223 ir plaši lietots konservants – kavē baktēriju augšanu un iedarbojas kā antioksidants, stabilizējot C vitamīnu.

E223 atzīts par veselībai drošu, lai gan tomēr nelielai daļai cilvēku pret to var būt palielināts jutīgums, kas izpaužas, kā galvassāpes, reiboņi, elpas trūkums, nātrene. Arī 1 – 2% astmas slimnieku pēc tādu produktu lietošanas, kuru sastāvā ir nātrija metabisulfīts, var rasties veselības problēmas, – brīdina Guna Rijkure.

Vēl šajā veikalā nopērkami pēc “Rimi” pasūtījuma gatavoti skābēti kāposti ar burkāniem un divēji marinēti kāposti – ar bietēm un ķiplokiem un ar burkāniem un papriku. “Rimi” skābēto kāpostu sastāvā ir tikai galviņkāposti, burkāni, sāls, cukurs un ķimenes, bet, piemēram, marinētajiem kāpostiem ar burkāniem un papriku pievienoti arī skābuma regulētāji E260 un E330.

E260 ir etiķskābe, bet E330 – citronskābe. Abas šīs vielas pārtikas produktā regulē mikroorganismu attīstību, fermentu aktivitāti, uzlabo produkta krāsu, konsistenci, veicina pievienoto pārtikas piedevu efektivitāti. Skābuma regulētāji ir droša pārtikas piedeva, – skaidrību vieš Guna Rijkure.

Lielveikalā “Maxima” skābēto kāpostu piedāvājums plašāks. Arī te var nopirkt dažādus “Dimdiņkāpostus”, kā arī zemnieku saimniecību “Ezerkauliņi” (Salaspils pagasta Saulkalne), “Veczaķi” (Iecava), “Garīši” (Kuldīgas novada Vārmes pagasts) un SIA “Zemenes A.R.” (Rīgā) gatavoto produkciju.

“Ezerkauliņu” skābētos kāpostus rotā uzraksts – “dabīgi ieskābēti”. Arī SIA “Zemenes A.R.” un “Garīšu” kāpostu produkcija gatavota, pievienojot tikai burkānus, sāli, cukuru un ķimenes. Bet SIA “Dimdiņi” ražotajiem “Smailajiem” kāpostiem pievienots konservants nātrija sorbāts. Kas tas tāds?

Nātrija sorbātam (E201) ir identiskas īpašības kā kālija sorbātam un tas uzskatāms par nekaitīgu, paskaidro Guna Rijkure. Un piebilst, ka, protams, visveselīgākie un gardākie būs kāposti, kas rudenī pašu skābēti.

Gunas Rijkures skābētu kāpostu recepte

 Kāpostus saēvelē, ber skābējamā traukā, pārkaisa ar rīvētiem burkāniem, sāli (pēc acumēra), kas sajaukts ar ķimenēm. Sastampā, līdz nedaudz parādās sula. Ber nākamo kāpostu kārtu. Tā turpina kārtu pa kārtai, līdz skābējamais trauks pilns. Ja beigās ir par daudz kāpostu sulas, to nosmeļ, bet saglabā, lai vēlāk varētu pieliet, ja skābšanas procesā tā būs pazudusi.

Kāpostu traukam pārklāj plēvi, uzliek slogojošus dēlīšus. Pa virsu liek vēl arī tīrus, noskalotus laukakmeņus. Apmēram nedēļu tur istabas temperatūrā. Pāris reizes dienā ar koka irbulīti pabaksta. Pēc tam trauku novieto pagrabā. Ja vēlas kraukšķīgus kāpostus, skābē jaunā menesī, ja mīkstākus, tad vecā.

 

 

SIA “Dimdiņi” “Spicie” kāposti – galviņkāposti, burkāni (2%), sāls, cukurs, ķimenes, marināde (35%): ūdens, cukurs, sāls, skābuma regulētāji: citronskābe, etiķskābe, konservanti: E202 un E223.

“Rimi” marinētie kāposti ar burkāniem un papriku – kāposti, burkāni, augu eļļa, sāls, paprikas pārslas (0,6%), marināde: ūdens, cukurs, skābuma regulētāji: E260 un E330.

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+