Mobilā versija
Brīdinājums -2.0°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
4. septembris, 2015
Drukāt

Vai pēc ērces piesūkšanās uzturā jālieto skābi produkti?

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

“Nesen manai mazajai meitai slimnīcā izvilka ērci. Dežurējošā daktere ieteica viņu novērot, jo, kā zināms, saslimšana ar encefalītu iespējama arī tad, ja cilvēks pret to vakcinēts. Ieteica arī dot ēst skābu – odziņas, ābolīšus, padzerties citrondzērienu. Tobrīd neattapu pajautāt, kāds no tā labums, tāpēc, lūdzu, atbildiet avīzes slejās!” Ināra Smiltenē

Atbild Slimību profilakses un kontroles centra Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Edīte Tettere: “Daudzviet izskan apgalvojumi, ka ērču encefalīta izraisītājiem nepatīk skāba vide, tomēr tam nav zinātniska pamatojuma. Zināms, ka C vitamīns piedalās šūnu imunitātes stiprināšanā, bet, slimojot ar infekcijas slimību, C vit­amīns, kas atrodas imūnsistēmas šūnās, tiek ātri patērēts. C vitamīns palielina organisma pretestību infekcijas slimībām, tādēļ ērču encefalīta un citu infekcijas slimību profilaksei svarīgs šis vitamīns, kas atrodams ogās, augļos un dārzeņos (īpaši daudz šī vitamīna ir rožu augļos, upenēs, citronos, sarkanajos piparos).

Vitamīns C ir viens no komponentiem šūnu imūnās atbildes veidošanai, pasargā šūnu signālsistēmas no bojājumiem, tostarp oksidatīvā stresa, un ir svarīgs leikocītu, makrofāgu un citu imūnsistēmas komponentu funkciju nodrošināšanai, C vitamīnam ir arī pretmikrobu iedarbība.”

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+