Mobilā versija
-3.1°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
2. jūlijs, 2012
Drukāt

Skābpiens «Labdaris» inovāciju konkursā

Foto - Timurs SubhankulovsFoto - Timurs Subhankulovs

LPKS “Dundaga” – neliels piena ražotāju kooperatīvs, kurā apvienojušies 120 saimnieki, – pirmais no Latvijas kooperatīviem ar raudzēto piena produktu “Labdaris” piedalījās Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības kooperatīvu ģenerālkomitejas (COGECA) konkursā “Eiropas balva par kooperatīvu inovāciju” (European Award for Cooperative Innovation). 


Pavisam šā konkursa nominācijā “Pārtikas procesi”, kur Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija pieteica “Labdari”, bija saņemti pieteikumi no astoņu valstu 12 kooperatīviem, tostarp arī no 18 Somijas kooperatīviem piederošā pārstrādes uzņēmuma “Valio”, kas gadā pārstrādā 1,8 miljonus tonnu piena. Par uzvarētāju tomēr atzina Dānijas piena kooperatīva “Naturmaelk” ražoto proteīna piena suliņu produktu, tomēr “Dundagas” vadītājs Guntis Pirvits nav noskumis.

 

“Labdaris” – 
nišas produkts

“Labdara” unikalitāti veido bioloģijas zinātņu doktores Vijas Ramnieces izveidotā pienskābā baktērija Lactobacillus helveticus R7, kas patentēta 2005. gadā. “”Dundaga” interesējās par ražošanas procesā pāri palikušā vājpiena lietderīgu izmantošanu. Piesaistīju Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras 5000 latu atbalstu, un 2009. gadā produkts nonāca pie pircējiem,” stāsta Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūta vadošā pētniece.

Patlaban ik pārdienas baktērijas no Tehniskās mikrobioloģijas laboratorijas ved uz Dundagu, kur tās pavairo un pievieno pasterizētam vājpienam. V. Ramniece uzsver, ka viņas izveidotā raudzētā piena produkta spēks slēpjas baktērijā – tā atšķirībā no citu ražotāju jogurtam un citiem produktiem pievienotajām baktērijām ir šķidrā veidā un tātad ar lielāku labvēlīgo ietekmi.

“Patlaban pētījumos ir pierādīts, ka produkts uzlabo imunitāti un atjauno zarnu darbību pēc operācijas trīs reizes ātrāk nekā parastajos gadījumos. Vienīgais trūkums ir nepietiekamais naudas daudzums, kas vajadzīgs lielāka slimnieku daudzuma iesaistīšanai pārbaudēs pētījumu veikšanai,” teic V. Ramniece. Produkta prezentācijā pētniece arī vērsa uzmanību, ka šis produkts uzrāda tendenci samazināt pusmūža cilvēkiem asinsspiedienu, aizkavē saslimšanu ar osteoporozi un palīdz atveseļoties no vīrusu saslimšanām. Iespējams, autoritatīva pētījuma trūkums arī bija iemesls “Labdara” novērtējumam Briselē.

 

Produkta ražošanas tehnoloģijas nianses neatklāj ne tā izgudrotāja, ne arī ražotājs. Uz etiķetes varam lasīt, ka “Labdara” sastāvā ir 0,05% tauku un 3,2% olbaltumvielu. Produktam nepievieno uzlabotājus, tāpēc tā lietošanas termiņš ir ļoti īss – septiņas dienas.

 

Pērn augustā “Labdaris” saņēma kvalitatīva produkta zīmi “Zaļā karotīte”. Pieprasījums pēc šā produkta augot, ir izveidojies pastāvīgs pircēju loks. “Labdara” pārdošanas daudzums lielā mērā ir atkarīgs no īstenotajām reklāmas kampaņām.

“2009. gada beigās, kad sākām ražot “Labdari”, pārdevām divas tonnas šā produkta. Pērn pārdošanas daudzums jau sasniedza gandrīz 12 tonnas. “Labdaris” nekad nebūs masu produkts. Mūsu mērķis ir sasniegt 20 – 25 tonnu lielu ražošanas daudzumu,” teic G. Pirvits.

Piebildīsim, ka “Labdara” cena ir ļoti atšķirīga. Kooperatīva produktu stendā Rīgas Centrāltirgus sakņu paviljonā “Labdaris” maksā 77 santīmus, bet lauksaimnieku stendā “Klēts” lielveikalos “Alfa” un “Spice” – Ls 1,15.

“Dundagas” pienotavā ik dienu pārstrādā 25 – 30 tonnas piena. Svarīgākie produkti ir piens, biezpiens, krējums un sviests. Pirms Līgo svētkiem Rīgas Centrāltirgus apmeklētāji balsojumā atzina “Dundagas” krējumu ar 25% tauku daudzumu par vislabāko. Nelielajā Dundagas pienotavā ražo arī dažādus pēc pašu receptēm izveidotus mīkstos sierus, tostarp arī kūpinātos. G. Pirvits teic, ka kooperatīvam piederošajam piena pārstrādes uzņēmumam ir iecere sākt arī puscietā siera ražošanu – saistībā ar to tiekot domāts par ES atbalsta piesaisti. Piena ražotāju kooperatīvam ir veikali Talsos, Dundagā, Ventspilī, Tukumā un divās vietās Rīgā.

 

Uzziņa

Uzvarētāji ES Lauksaimniecības kooperatīvu ģenerālkomitejas (COGECA) konkursā “Eiropas balva par kooperatīvu inovāciju” (European Award for Cooperative Innovation).

* Nominācijā “Pārtikas procesi” – Dānijas piena kooperatīvs “Naturmaelk” (par proteīna piena suliņu produktu).

* Nominācijā “Ilgtspējība un resursu efektivitāte” – daudznozaru kooperatīvs “Terrena” no Francijas.

* Nominācijā “Kooperatīvu uzņēmējdarbība un pakalpojumi biedriem” – Vācijas pakalpojumu kooperatīvs “ZG Raiffeisen”.

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+