×
Mobilā versija
Brīdinājums +18°C
Vilis, Vilhelms
Pirmdiena, 28. maijs, 2018
9. jūnijs, 2015
Drukāt

Šķīstošā kafija – inde? Uzzinām par to vairāk! (2)

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Kāpēc garšo citādi

Lai gan gatavota no dabiskām pupiņām, šķīstošā kafija tomēr garšo un smaržo citādi. Dažu marku iesaiņojumu atverot, nācies stipri vilties, jo kafijai raksturīgais aromāts nemaz neuzvēdī. “Lai kā ražotāji censtos padarīt šķīstošo kafiju pēc iespējas līdzīgāku īstajai, ir skaidrs, ka jebkurš pārstrādāts produkts vienmēr atšķirsies no pilnīgi dabiska. Arī piens pakā taču negaršo tāpat kā tikko no govs izslaukts, jo ticis pasterizēts. Karsēšana, ekstrakcija un citi tehnoloģiskie procesi, protams, rada pārmaiņas produkta sastāvā,” skaidro profesore.

Šķīstošās kafijas aromāta spilgtums atkarīgs no ražošanas un uzglabāšanas niansēm. Piemēram, ir svarīgi, vai un cik kvalitatīvi izgatavotājs pulverim pievieno sākumā atdalītās aromātvielas. Šķīstošā kafija jāuzglabā bezskābekļa vidē (vakuuma iepakojumā, hermētiskā traukā), citādi aromātvielas oksidējas un tā pamazām zaudē tīkamo smaržu. Par to, lai nepiekļūtu skābeklis, jārūpējas arī pēc iepakojuma atvēršanas, to ikreiz cieši noslēdzot.

Padoms. Neviena veida šķīstošā kafija aromāta krāšņuma ziņā nevar sacensties ar svaigi maltām pupiņām. Katra no tām ir noslēgta sistēma, tāpēc ilgstoši spēj glabāt aromātvielas. Tiklīdz pupiņas samaļ, tiek izjaukta to struktūra un aromātvielas sāk izgarot. Tāpēc ikreiz vērts samalt vien tik daudz kafijas, cik nepieciešams.

Šķīstošo iesaka sirds slimniekiem?

Paziņas tēvs bija ļoti pārsteigts, kad ārsts pēc sirds stimulatora ievietošanas ieteica lietot šķīstošo, nevis dabisko kafiju. Vai tā ir veselīgāka?

“Dabiskā kafija satur diterpēnus (piemēram, kafestolu), kas veicina holesterīna nogulsnēšanos asinsvados. Šķīstošajā kafijā šo vielu nav. Tās ir ūdenī nešķīstošo tauku sastāvdaļa, tāpēc ražošanas procesā neizskalojas no maltās kafijas un nenonāk ekstraktā, no kura ražo šķīstošo pulveri. Diterpēni atrodas dabiskās kafijas biezumos. To daudzums gan ir niecīgs kafijas automātā gatavotā kafijā, jo filtrs diterpēnus aiztur. Visvairāk to ir tā dēvētajā turku vai grieķu kafijā,” skaidro uztura speciāliste Inga Širina.

Vēl viens šķīstošās kafijas pluss cilvēkiem ar sirds problēmām ir mazāks kofeīna daudzums, jo ražošanas procesā no pupiņām nav iespējams izvilkt visu. Tasīte (237 ml) vidēja stipruma maltās kafijas satur aptuveni 118–179, bet šķīstošā kafija – 76–106 miligramus kofeīna. Kā zināms, šī viela stimulē centrālo nervu sistēmu, uzlabojot fiziskās un garīgās darbaspējas, taču pārāk liels kofeīna daudzums liek sirdij sisties ļoti strauji, izraisa pastiprinātu trauksmi un nervozitāti, miega traucējumus, svīšanu un trīci. “Septiņas vai astoņas tases stipras kafijas, vienalga, dabiskās vai šķīstošās, var pat radīt halucinācijas, jo kofeīns veicina stresa hormona kortizona izdalīšanos organismā,” piebilst Daina Kārkliņa.

Jāņem gan vērā, ka kofeīna daudzums krūzītē tumšā dzēriena ir atkarīgs no daudziem faktoriem. Pirmkārt, cik stipru kafiju cilvēks dzer. Otrkārt, no kuras šķirnes pupiņām tā ražota. Robusta satur vairāk kofeīna nekā Arabika. Visai bieži šķīstošās kafijas gatavošanai izmanto tieši Robustu, tāpēc kofeīna saturs tasītē varbūt nav nemaz tik mazs. Ražotāji reti uz iepakojuma norāda kafijas pupiņu šķirni.

Visbeidzot katra cilvēka organisms ir citāds un prasa atšķirīgu kofeīna daudzumu. Dažs vispār izvairās dzert kafiju, jo tās ietekmē uzreiz kļūst tramīgs. Savukārt tiem, kam raksturīgs pazemināts asinsspiediens, kafija bieži vien ir kā zāles, kas paātrina dzīvības procesus organismā un ļauj normāli funkcionēt.

Padomi

* Malto kafiju aizvietot ar šķīstošo ieteicams, ja ir sirds un asinsvadu sistēmas problēmas vai paaugstināts holesterīna līmenis.

* Lai neuzņemtu pārāk daudz kofeīna, dienā nav ieteicams dzert vairāk par trim tasītēm šķīstošās vai maltās kafijas.

Pievienot komentāru

Komentāri (2)

  1. Sauss šķīstošās kafijas pulveris labi palīdz pret zemeņu ziedu dūrēju. No rītiem, kad rasa nožuvusi, tas jāuzkaisa ziedošām zemenēm.Ir izmēģināts – efekts ir!

  2. Nu nekādi nevaru atteikties no kafijas,tā ir TIK garšīga,gatavojot smaržo visa māja un tā bauda,pilnā vārda nozīmē.Nu jau daudzus gadus dzeru labu kafiju un nav apnikusi.
    Bet ir viena šķīstošā kafija,kuras garša ļoti līdzīga dabīgajai,to ņemam līdzi ceļojot. Tās nosaukums ir:
    FAIRGLOBE(ekoloģiskā) un žāvēta/kaltēta ar aukstuma paņēmienu ,100gr burciņa maksā ap 3.5€.
    Pamēģiniet,nebūsiet vīlušies!
    Kafemāns

Draugiem Facebook Twitter Google+