Foto – Baiba Buceniece

Slāpju remdēšanai – glāze sulas vai ūdens? 
 0

– Sulas pamatoti uzskata nevis par dzērienu, bet ēdienu, jo tajās ir daudz kaloriju. Bet tām nenoliedzami piemīt arī dziedniecisks efekts. Te gan vairāk ir runa par svaigi spiestām sulām, nevis veikalos pakās un pudelēs nopērkamajām. Ja sulas vēlas izmantot ārstnieciskam nolūkam, tad tās ilgstoši jālieto katru dienu.

Reklāma
Reklāma

 

Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 55
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Krievija vismaz mēnesi zināja par terorakta gatavošanu: “Lai viņi nestāsta pasakas fejai!” 87
Lasīt citas ziņas

Piemēram, dzerot apelsīnu sulu pa divām glāzēm dienā, pēc laika uzlabosies imunitāte, āda kļūs gludāka un skaistāka. Tā pazemina arī arteriālo spiedienu. Apelsīnu sulā ir B grupas vitamīns, kālijs, magnijs, kas stiprina sirdi un muskulatūru. Bet jāpatur prātā, ka citrusaugļu sulu nav vēlams dzert tiem, kas cieš no kuņģa un zarnu trakta traucējumiem. Ķirbju sula jālieto uzturā tiem, kas vēlas notievēt, bet tiem, kuri grib pieņemties svarā, granātābolu sula. Sulas ieteicams baudīt emocionālas spriedzes brīžos. Tās palīdz cīnīties pret brīvajiem radikāļiem, izskauž onkoloģiskās saslimšanas, – stāsta uztura speciāliste Guna Rijkure.

 

Organisma spēcināšanas nolūkos labāk ēst dārzeņus, augļus un ogas. Katru dienu ieteicams apēst 200 gramus ogu vai augļu. Lietot uzturā pārāk daudz ogu un augļu arī nav ieteicams, jo tie var radīt problēmas ar lieko svaru un izraisīt alerģiju.

 

CITI ŠOBRĪD LASA

Pēdējais īpaši attiecināms uz bērniem. Bet, ja tomēr gribas dzert sulas, tad vislabāk tās, kas spiestas no pašu mājās vai zemnieku saimniecībā audzētiem āboliem, burkāniem, citiem augļiem, ogām un dārzeņiem, iesaka uztura speciāliste. Tikai jāatceras, ka, piemēram, bērzu un ābolu sula jāizdzer tūlīt pēc iegūšanas. Ābolu sulā jau pēc pāris stundām ir noārdījies dzelzs, bērzu sulā – gājuši bojā minerāli, paliek tikai dzirkstoša limonāde.

– Veikalā nopērkamās sulas nepavisam nav labākais, ar ko remdēt slāpes. Veselīgu un garšīgu dzērienu varam pagatavot sev paši, filtrētam vai avota ūdenim pievienojot, piemēram, citronu vai piparmētru lapas. Brīdi ievilcies, šāds dzēriens garšo lieliski. Ūdenim var pievienot arī sagrieztu apelsīnu vai greipfrūtu. Turklāt mājās gatavots dzēriens izmaksā arī daudz lētāk, – secina Guna Rijkure.

Lai pārliecinātos par to, kāds sulu piedāvājums ir veikalos, iegādājāmies piecu atšķirīgu ražotāju dzēriena pakas un lūdzām paanalizēt uztura speciālistei Gunai Rijkurei. Izvēlējāmies patērētāju iecienītās multiaugļu sulas.

 

Multiaugļu sulas dzēriens “Fruitland” 


Ražots Polijā

Akcijas cena – 55 santīmi)

Ražots no koncentrāta. To iegūst, augļu sulu izžāvējot. Koncentrāts ir vieglāk uzglabājams un transportējams. Pirms dzēriena pagatavošanas koncentrātu sajauc ar ūdeni. Sulas dzērienā pievieno ne mazāk kā 15 procentus koncentrāta. Etiķetē norādīts, ka šajā dzērienā augļu saturs ir vismaz 30 procenti.

Kalorijas daudz – 44.

Uz iepakojuma nav minēts neviens vārds par to, kādus vitamīnus satur šis sulas dzēriens. Tas acīmredzot jāizsecina pašiem no sulas sastāva. Dzērienam pievienots ābolu, apelsīnu, mandarīnu, ananasu, banānu, marakujas, citronu koncentrāts un biezenis. Tas nozīmē, ka dzēriens varētu saturēt dzelzi, C vitamīnu, kāliju, kalciju, fosforu.

 

Ābolu sula izvada no organisma smagos metālus, dzīvsudrabu, svinu, kas organismā var uzkrāties no jūras zivīm, secina uztura speciāliste Guna Rijkure.

 

— Garšo šis dzēriens garšo maigi. Šāds sulas maisījums kuņģi nevarētu kairināt. Kā skābuma regulētājs pievienota citronskābe, kas apzīmēta ar E 330. Pievienoti arī pāris stabilizētāji, bet tas nav pats briesmīgākais. Visnelabvēlīgāk organismu ietekmē konservanti un ķīmiskās krāsvielas. Dzērienam pievienots arī beta karotīns, tas ir, A vitamīna provitamīns. Lai tas labāk uzsūktos, jāapēd vēl arī kaut kas trekns – salāti ar eļļu vai gaļas šķēle. Sastāvā ir arī minerāli, – secina Guna Rijkure.

Reklāma
Reklāma

Uz iepakojuma norādīts, ka 100 g produkta ir 10,8 g ogļhidrātu, bet tas vēl nenozīmē, ka tas ir tīrs cukurs, secina Guna Rijkure. Ogļhidrātus var veidot arī augļu biezumi, lai gan šķiet, ka šajā sulā to ir maz. Sulu nogaršojot, tā šķiet stipri salda. Kā saldinātājs pievienots glikozes fruktozes sīrups, kas ir līdzvērtīgs cukuram. Tātad cukura diabēta slimnieki to dzert nedrīkst.

Kad dzēriens izgatavots, nav norādīts. Minēts tikai derīguma termiņš – 2013. gada aprīlis. Tātad nav zināms, vai sula plauktā stāvējusi gadu vai ilgāk. Dabiskas sulas nevar ilgi uzglabāt. Ja nav zināms, kad sula izgatavota, par tās ekoloģiskumu spriest grūti.

 

Multiaugļu sulas dzēriens “Cido”

Ražots SIA “Cido Grupa” Rīgā

Cena – 85 santīmi

Ražots no koncentrāta. Sastāvā: apelsīni – 15 procenti, greipfrūti – 3 procenti, persiku, mango biezenis un apelsīnu mīkstums. Skābes regulētājs – citronskābe. Pievienots arī beta karotīns. Varam tikai minēt, kādi aromatizētāji dzērienam ir pievienoti, jo uz iepakojuma par tiem nav ne vārda.

Satur daudz kaloriju – 44.

Spriežot pēc sulas dzēriena sastāva, tas noteikti satur C vitamīnu, kas stiprina imunitāti, šķiedrvielas (100 ml dzēriena – 11 g), kas stimulē kuņģa un zarnu trakta darbību. Šim dzērienam pievienots arī greipfrūts, kas satur īpaši daudz C vitamīna. Apēdot vienu vidēji lielu greipfrūtu, cilvēks uzņem dienas C vitamīna devu. Greipfrūts satur arī pektīnvielas, kas asinīs pazemina holesterīna līmeni, un folskābi, kas sekmē jaunu šūnu veidošanos, tāpēc īpaši ieteicams topošajām māmiņām un bērniem augšanas periodā.

Biezumus (šķiedrvielas) dzērienā vizuāli grūti saskatīt, lai gan uz iepakojuma norādīts, ka sulai pievienots apelsīnu mīkstums.

Uz iepakojuma skaidri norādīts, ka sastāvā ir cukurs, bet nav minēts, cik daudz tā ir pievienots.

Dzēriena derīguma termiņš – viens gads. Tas nav pārāk daudz, lai gan veselīgāk tomēr būtu dzert svaigi spiestu sulu.

 

 

Multiaugļu nektārs ar mīkstumu “Sadočok” 


Ražots Ukrainā.

Cena – 85 santīmi.

Nektārus tāpat kā sulas dzērienus gatavo no koncentrāta, tikai to pievieno vēl mazākā devā. “Sadočok”, kā vēsta informācija uz iepakojuma, satur 50 procentus augļu. Dzēriens gatavots no ābolu biezeņa un ābolu sulas koncentrāta, pievienots arī bumbieru, persiku un zemeņu biezenis, cukura sīrups un glikozes fruktozes sīrups. Spriežot pēc tā, ka dzēriens gatavots no biezeņiem, nevis sausajiem sulas koncentrātiem, var secināt, ka tā kvalitāte ir nedaudz labāka. Kā aromatizētājs minēts zemeņu aromatizētājs. Bet kā tas iegūts, kādas E vielas izmantotas, to ražojot, nav norādīts, secina Guna Rijkure. Uz iepakojuma minēts, ka šis dzēriens satur arī kāda mistiska auga – pliedera – sulas koncentrātu. Latvijā šāds augs nav zināms. Ļoti iespējams, ka tas ir neveiksmīgs tulkojums un patiesībā ar to domāts melnais plūškoks vai aronijas. Par to liecina arī attēls uz sulas pakas. Kaloriju šajā nektārā ļoti daudz – 59.

Vitamīni – nātrijs, kālijs, minerālvielas – skaidri norādītas uz iepakojuma. Minēts, ka dzēriens satur arī piesātinātās taukskābes. Kā tās nokļuvušas sulā, varam tikai zīlēt, jo parasti tās atrodas piena, margarīna, skābā krējuma, treknu kūku u. tml. produktu sastāvā. Atšķirībā no iepriekš degustētajiem dzērieniem šim pievienotas arī zemenes. Tās satur dzelzi, folskābi, kalciju un C vitamīnu. Par šķiedrvielām nav teikts ne vārda. Vizuāli izskatās, ka to ir maz.

Kā saldinātājs izmantots cukura sīrups. Precīzs pievienotā cukura daudzums gan uz iepakojuma nav norādīts. Dzērienu nogaršojot, dominē zemeņu garša. Krāsa – duļķaini sārta. Garša – patīkama. Dzēriens salds, bet varbūt tomēr nedaudz mazāk saldāks par iepriekšējiem dzērieniem.

Derīguma termiņš – viens gads.

 

Multiaugļu nektārs “Spilva”

Izplatītājs Latvijā – SIA “Spilva”.

Cena – 85 santīmi.

Ražots no koncentrāta. Sastāvā ir ābolu, apelsīnu, ananasu, mandarīnu, marakujas un banānu sula.

100 ml šā nektāra – 45 kalorijas.

Ražotājs sola, ka šajā dzērienā ir desmit vitamīni – A, E, C, B1, B2, B6, folskābe, niacīns jeb PP vitamīns, biotīns jeb H vitamīns, pantonēnskābe u. c. Uzsvērts, ka sulas sastāvā ir vismaz 50 procenti augļu un tā nesatur konservantus. Kā skābuma regulētājs pievienota citronskābe. Mērenā daudzumā tā organismam skādi nenodara. Pozitīvi, ka uz iepakojuma minēta vidējā ieteicamā uzturvielu dienas deva pieaugušajiem sabalansētas diētas gadījumā.

Šķiedrvielu šajā dzērienā nav. Ļoti apsveicami, ka norādīts – uz vienu litru pievienoti 59 grami (tātad aptuveni 12 tējkarotes) cukura. Tas ir diezgan daudz, bet ļoti labi, ka tas ir minēts. Atverot nektāra paku, nosmaržo pēc sintētiskā C vitamīna. Pēc garšas dzēriens šķiet mazāk salds.

Nav norādīts, kad sula ir ražota. To varam tikai minēt, jo norādīts ir tikai datums, līdz kuram dzēriens jāizlieto. Uzglabāšanas laiks pēc atvēršanas ilgs – septiņas dienas + 2 — + 6 grādu temperatūrā.

 

 

 

Desmit augļu nektārs “Granini”

Ražots Vācijā.

Cena – 1,29 lati.

Ražotājs norādījis, ka dzēriens pagatavots no koncentrētām augļu sulām un biezeņiem, Tātad, visticamāk, no tiem pašiem koncentrātiem un biezeņiem.

Kalorijas – 53.

Vitamīni – C, B3, E, B5, A, beta karotīns, B1, B12, vitamīns B8, ko dēvē arī par inozīnu, un B9, kuru pazīstam kā folskābi. Mazāk zināmo inozīnu medicīnā pielieto muskuļu distrofijas ārstēšanai. Ikdienā tas sastopams tādos produktos kā kartupeļi, aknas, gaļa un sēnes.

Pēc garšas dzēriens ir viegli skābens, diezgan neparasts, bet, šķiet, nedaudz dabiskāks kā iepriekšējie. Neparasto garšu varbūt rada pasifloras auglis, kas nebija pievienots iepriekš degustētajos dzērienos. Vēl pievienota arī ābolu, ananasu, apelsīnu, citronu, marakujas, banānu, persiku, mango, bumbiera un kāda mistiska auga – mirabellas – koncentrāts. Arī vāciskajā uzrakstā auglis nodēvēts par mirabellu, bet tā latviskais tulkojums noteikti ir cits.

Pozitīvi, ka minēts – dzēriens satur šķiedrvielas – 0,1 procentu, nedaudz arī nātriju. Labi, ka norādīts – no ogļhidrātiem 12,2 procenti ir cukurs.

Dzēriena derīguma termiņš – līdz šā gada 7. novembrim, bet kad sula ražota, nav zināms.

 

 

Uztura speciāliste Guna Rijkure secināja, ka visas degustētās sulas pēc sava sastāva un uzturvērtības būtiski neatšķiras. Katrai ir savi plusi un mīnusi, bet nevienu no tām nevar izcelt kā īpaši labu.