Mobilā versija
-0.1°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Svētdiena, 4. decembris, 2016
18. decembris, 2014
Drukāt

Slavenību Ziemassvētku tradīcijas: bagātīgi klāts galds, pēc ģimenes receptēm gatavoti ēdieni

Publicitātes fotoPublicitātes foto

Gada gaišāko svētku svinēšanā liela nozīme ir paaudzēs lolotām tradīcijām – gan ģimenes kopā sanākšanai, gan dāvanām, gan klasiskai svētku maltītei, tā par savām ģimenes svētku tradīcijām pastāstīja restorāna„Aqua Luna” aptaujātie sabiedrībā pazīstamie cilvēki.

Publicitātes fotoPublicitātes foto

Mākslinieces Gundegas Dūdumas ģimenē sena gadu mijas tradīcija ir karpas galerta gatavošana. „Tā darīja mana mamma, tā darīja mana vecmāmiņa, domāju to iemācīt arī savām meitām,” atzīst māksliniece. Viņa ievērojusi, ka tajos gados, kad tuviniekiem un draugiem sadāvinātas zvīņas, cilvēkiem patiešām uzlabojas finanšu situācija.

Mazie speķa rausīši, pašu darināts karstvīns, krāsnī cepti kartupeļi, ar medu un ķimenēm šķovēti kāposti, cepetis, rasols, kuram noteikti pievienoti āboli, desertā – brūkleņu ķīselis ar putukrējumu, to Ziemassvētkos galdā liek Rīgas Tūrisma attīstības biroja valdes locekle Vita Jermoloviča.

Publicitātes fotoPublicitātes foto

„Tās ir mūsu ģimenes tradīcijas un mēs tās nevēlamies mainīt. Ir ļoti, ļoti svarīgi uzturēt piederību ģimenei un tās tradīcijām. Mūsu mājās tās ir gan klasisks Ziemassvētku galds, gan apdāvināšanās, gan kopīgs gājiens uz baznīcu,” saka Jermoloviča.

Savukārt aktieris Andris Bulis min, ka reizi gadā, proti, Ziemassvētku vakarā ir vēlēšanās ieēst pelēkos zirņus ar speķi. „Tas ir tāpat kā vasarā ar auksto zupu – ideāli piemērots ēdiens īstajam brīdim. Pelēkie zirņi nav manu iecienītāko ēdienu vidū, taču Ziemassvētkos tie ir ārpus jebkuras konkurences,” nosmej aktieris.

Foto - Karīna MiezājaFoto - Karīna Miezāja

Ziemassvētku mielasta galdā ceļot pat tādus tradicionālus ēdienus kā rasolu vai cūkas cepeti, ir vieta kulināriem eksperimentiem un mazāk tradicionālām garšām, iesaka „Aqua Luna” šefpavārs Gints Aizupietis.

Iecienītais rasols jeb olivjē salāti iegūs bagātīgu garšu, ja pagatavos ar liellopu mēli un tītara krūtiņu, tiem pievienojot anšovus, kaperus, kornišonus.

Svētku mielastam var izvēlēties ne tikai tradicionālo ziemas ēdienu – cūkgaļas cepeti, bet arī garšvielās un baltvīnā sutinātu truša gaļu. Pirms sutināšanas truša gabaliņus var apcept, tad sautējamā katlā uzkarsē eļļu, tai pievieno garšvielas, vīnu un sautē, līdz gaļa kļūst mīksta.

Silto galdu var papildināt ar sutinātiem sarkanajiem kāpostiem, marinētām rudens saknēm – bietēm, burkāniem, pastinakiem, selerijām.

Iedvesmojoties no britu tradīcijām mājās var pagatavot arī augļu kēksa variāciju, proti, šā našķa garšu var bagātināt ar apelsīnu liķieri, bumbieriem, āboliem, īpašām garšvielām.

Lai nākamais gads būtu svētīgs, jāatceras, ka visai mājai jābūt gaišai, tad laimīte redzēs, kur staigāt, un visu vakaru uz galda jābūt maizei, sālim un ugunij.

Pievienot komentāru

Medību laikā sievietei iešauj kājā Sestdien Kurzemē medību laikā kāda sieviete guvusi šautu brūci kājā.
Draugiem Facebook Twitter Google+