Praktiski
Receptes

Slinkums gatavot? Divas receptes ātrām vakariņām 16

Foto-Shutterstock

Katram no mums ir tādi brīži, kad sāk mocīt izsalkums, bet veltīt ilgu laiku kāda ēdiena pagatavošanai nav iespējams vai arī gatavot vienkārši ir slinkums. Lai šādos brīžos nebūtu jāķeras pie neveselīgiem pusfabrikātiem vai apšaubāmas izcelsmes cīsiņiem, piedāvājam divas ātri pagatavojamas veselīgu ēdienu receptes, kas tiešām ir tik vienkāršas, ka būs pa spēkam pat tajos brīžos, kad ļoti negribas gatavot!

Dārzeņu sacepums ar olām
Šajā receptē piedāvātos dārzeņus droši var aizstāt ar tiem, kas atrodami mājās, vai dārzeņus izvēlēties atbilstoši savai gaumei, neievērojot receptē piedāvāto.
Sastāvdaļas
4 nelieli rāceņi
4 dzeltenās bietes
4 kartupeļi
4 olas
1 sarkanais sīpols
8–10 šampinjoni
5 ēdamk. olīveļļas
4 ķiploka daiviņas
3 ēdamk. ķimeņu
sāls, sarkanie pipari pēc garšas

Pagatavošana
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Lielā, dziļā traukā ielej olīveļļu, iespiež tajā ķiplokus, pievieno ķimenes, sāli un garšvielas, visu kārtīgi samaisot. Kārtīgi nomazgā dārzeņus un sēnes, sagriež daiviņās (dārzeņus grieziet ar visu mizu), apmaisa visu ar iegūto olīveļļas un garšvielu maisījumu, izkārto cepšanas paplātē un liek cepeškrāsnī uz apmēram 30 minūtēm. Pēc pusstundas virsū dārzeņiem pārlej nesakultas olas un liek cepties vēl 7–10 minūtes.

Ātri pagatavojamā pilngraudu pasta tomātu mērcē
Šī ēdiena pagatavošanai vajadzēs tikai 15 minūtes laika, taču tas ir pietiekami, lai iegūtu ļoti garšīgu un sātīgu maltīti!

Sastāvdaļas
300 g pilngraudu pastas (der jebkura veida pasta – spageti, penne, farfale utt.)
800 g konservētu tomātu savā sulā
100 ml 10% saldā krējuma
~50 g parmezāna siera (+ rīvēts siers pasniegšanai)
4 ķiploka daiviņas
1 sīpols
1 ēdamk. svaiga vai kaltēta timiāna/rozmarīna/bazilika
sāls, melnie pipari
2 ēdamk. olīveļļas cepšanai

Pagatavošana.
Verdošā ūdeni liek vārīties pastu līdz tā ir gatava, bet vēl nedaudz kraukšķīgā (al dente). Kamēr vārās pasta, rupji sakapā sīpolus un ķiplokus, uz sakarsētas pannas uzlej olīveļļu, liek tajā cepties ķiplokus un sīpolus, kad dārzeņi zeltaini, tiem pievieno konservētos tomātus, ko uz pannas saspaida. Visu iegūto masu uzvāra, pievieno garšvielas. Ja vēlas, lai iegūtā mērce ir viendabīga, to var sablenderēt, taču droši var iztikt arī bez blenderēšanas.
Tomātu masai pievieno saldo krējumu un parmezāna sieru, nedaudz pavāra, līdz iegūst vēlamās konsistences mērci. Pannā ar mērci liek izvārīto pastu, visu samaisa. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar rīvētu sieru.

LA.lv