Mobilā versija
-2.6°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
25. septembris, 2015
Drukāt

Ciemos pie Lolitas Duges, lai iepazītu dažādas smaržīgās mētras

1. Pirmie soļi

1no3
Foto - Valdis SemjonovsFoto - Valdis Semjonovs
Piparmētras ne tikai tējā

• Relaksējošu skrubi kājām gatavo, sasmalcinātas piparmētru lapas sajaucot ar jūras sāli un olīveļļu. Ar maisījumu ierīvē kāju pēdas, kādu laiku patur un tad noskalo. Piparmētrās esošais mentols nomierina dienas beigās nogurušās kājas.

• Kaltētas piparmētras kopā ar sodu var izmantot paklāju tīrīšanai. Maisījumu uzbārsta uz paklāja un pēc stundas izsūc ar putekļu sūcēju. Pēc šādas apstrādes gaiss telpā būs svaigs un ar piparmētru aromātu.

• Dažādu šķirņu mētru lapiņas sajaucot ar citu augu lapām un ziediem, iegūst aromātisku maisījumu gaisa atsvaidzināšanai telpās.

• Ledus kubiciņos sasaldētas piparmētru lapas ir lielisks papildinājums ūdenim, limonādei vai aukstajai tējai.

• Šo aromātisko augu pievieno dārzeņu, gaļas un zivju ēdieniem, zupām, mērcēm un salātiem. Piemēram, no svaigām piparmētru lapām, etiķa, cukura un sāls gatavota mērce labi sader ar gaļas ēdieniem. Ja lapiņas pieliek zirņu zupai, ne vien uzlabojas ēdiena garša, bet arī mazāk uzpūšas vēders.

• Piparmētras ir lieliska piedeva saldajiem ēdieniem, to izmanto, gatavojot ievārījumus, kompotus un želejas.

Foto – Valdis Semjonovs

Vairāki piparmētru ceri dārzā diezin vai kādu pārsteigs, taču gandrīz puse hektāra ar pārdesmit mētru šķirnēm gan daudziem varētu būt nepierasta ainava. Tāds lauks ir LOLITAI DUGEI, kura Jelgavas novada Vilces pagastā iekopusi šo aromātisko augu stādījumus un nodarbojas ar mētru pārstrādi.

Lolitu Dugi kopā ar piparmētrām saveda teju vai nejaušība. Kad viņa pirms pāris gadiem nolēma pamest valsts darbu, lai vairāk laika veltītu ģimenei un saimniecībai, nācās domāt, ko vēl varētu pasākt. Te kā zibens no skaidrām debesīm iešāvās prātā – var taču audzēt un pārstrādāt piparmētras! Daži ceri dārzā jau auga, ģimenes vajadzībām piparmētru sīrups bija vārīts un tējai žāvētas aromātiskās mētras. – Kaut gan iepriekš biju savākusi informāciju un, gatavojot sīrupu, uzkrājusi pieredzi, sākumā šaubījos, vai piparmētru audzēšana un pārstrāde ir pareizais virziens. Taču, uzzinot, cik daudz ir mētru šķirņu un ka cilvēkiem ir liela interese par šo augu produktiem, šaubas metu malā.

Lai uzsāktu mājražošanu un saņemtu līdzfinansējumu nepieciešamo iekārtu iegādei, Lolita rakstīja projektu Lauku attīstības programmas ietvaros. To apstiprināja. Par iegūto finansiālo atbalstu varēja iegādāties žāvēšanas skapi, ietilpīgu 100 litru katlu sīrupa vārīšanai un vakuuma iepakotāju. Telpas ražotnei jau bija – mājražošanas prasībām pielāgoja ēku, kurā iepriekš bija vasaras virtuvīte, lai ģimenes vajadzībām gatavotu ievārījumus un konservus.

Ar dažiem augiem dārzā gan bija par maz. Kādā radu saietā viņa satika paziņas, kas nodarbojas ar stādu tirdzniecību. – Viņi teica: mums ir pilna siltumnīca ar mētrām, nezinām, kur likt. Ņem un stādi! Domāju par aptuveni 20, 30 stādiem, bet sanāca piekraut automašīnas piekabi, – atceras Lolita.

Zemgales paziņu pagalmā virmojis tik spēcīgs mētru aromāts, ka apreibusi galva. Divpadsmit šķirņu mētras un vairāk nekā 370 stādu! Tik liela daudzveidība Lolitu pārsteigusi. – Pirmā, ko ievēroju un tūlīt pat pasmaržoju, izrādījās zemeņu mētra. Nezinot, kas tā par šķirni, iesaucos: tā tak smaržo pēc zemenēm! Pārējās mētras tik stipri nesmaržoja, kaut gan apelsīnu un greipfrūtu mētrām ir jūtams citrusaugļu aromāts. Savukārt ananasu mētrai garša nav tik izteikta kā auglim, kura vārdā tā nodēvēta, bet tējai ir ļoti skaista krāsa, – ar pirmajiem iespaidiem, iepazīstot mētru pasauli, dalās Lolita, kurai jau ir divu gadu pieredze dažādu mētru audzēšanā un pārstrādē.

  1. Pirmie soļi
  2. Šķirņu daudzveidība
  3. RECEPTES

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+