Foto – Shutterstock

Soda vai cepamais pulveris. Ar kuru sanāk gardāki cepumi? 0

Smilšu cepumiem, ko gatavoju no margarīna, miltiem un sodas, bieži ir nepatīkama piegarša, lai gan visi produkti ir svaigi. Vai vainojama soda? Varbūt tās vietā vajag lietot kaut ko citu? IVETA D. RĪGĀ

Reklāma
Reklāma
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Veselam
Neviens to pat nenojauta – pasaulē populāros kosmētikas produktos vēzi izraisošas ķīmiskas vielas 800 reižu pārsniedz normu 33
Lasīt citas ziņas

Nelāga piegarša izstrādājumam var būt vairāku iemaksu dēļ. Pirmkārt, ir pievienots par daudz dzeramās sodas. Otrkārt, nav īstā recepte.

Soda ir nātrija bikarbonāts, kas cepšanas laikā veido oglekļa dioksīda gāzi un padara izstrādājumu gaisīgu un irdenu, bet otrs komponents ogļskābais nātrijs garšas kārpiņām rada nepatīkamu pēcgaršu. Lai cepumi labi garšotu, jāatrod veids, kā to neitralizēt. Tāpēc mīklai jāpievieno kaut kas skābs – citrona sula, citronskābe, etiķis, kaltētu cidoniju un dzērveņu pulveris. Ja cepumu mīklas sastāvā ir tādi skābpiena produkti kā kefīrs, rūgušpiens vai skābais krējums, skābumu vairs nevajag pievienot. Smilšu mīklā šādu produktu nav, tāpēc rodas nepatīkama piegarša.

CITI ŠOBRĪD LASA

Cepamais pulveris lielākoties nerada nepatīkamu pēcgaršu, jo tā sastāvā ir soda, kam pievienota citronskābe. Ražotāji cepamajam pulverim pieliek dažādas papildvielas, piemēram, difosfāti palielina mīklas apjomu tāpat kā soda, ciete uzsūc mitrumu, lai jau paciņā soda nesāktu reaģēt ar citronskābi. Atšķiras arī pievienotās skābes daudzums, tāpēc profesionāļi cepamo pulveri iedala ātri reaģējošā, lēni reaģējošā un dubultas iedarbības. Vairākumam ir dubulta iedarbība, un, mīklu sajaucot, veidojas neliels daudzums gāzes. Pēc tam process turpinās karstā cepeškrāsnī, kad lielākā daļa gāzu atbrīvojas, padarot izstrādājumu gaisīgu. Daudzi mīklai liek klāt gan cepamo pulveri, gan sodu – tad rezultāts ir izcils.

UZZIŅA
• Cepamo pulveri viegli var pagatavot pats, vienādās proporcijās sajaucot sodu, citronskābi un kartupeļu vai kukurūzas cieti.
• Cepamā pulvera vajag divreiz vairāk nekā sodas.
• Ja receptē rakstīts dzēst sodu, tas nozīmē, ka mazā traukā jāieber norādītais sodas daudzums un tam jāuzlej skābs šķidrums, piemēram, citrona sula vai etiķis. Mīklai sodu pievieno tikai tad, kad tā šādi reaģējusi.