Foto – Aija Geida

Sojas pupiņas + receptes no tām 0

“Pati izaudzēju sojas pupiņas, bija laba raža. Gribētu uzzināt, kā un ko no tām pagatavot, kā pareizi apstrādāt.
” Līga Ērgļu novadā

Reklāma
Reklāma

 

Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 156
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli”
Lasīt citas ziņas

Sojas pupiņas ir unikālas. Tik daudz ko cilvēki iemācījušies no tām pagatavot, tostarp sojas pienu, jogurtu, biezpienu, sieru (tofu), strukturēto soju (sojas gaļu), sojas mērci, eļļu!

Pupiņām ir viegli saldena garša, tās ātri izvārās, ja ir vismaz 12 stundas izmērcētas. Patiesībā no tām var gatavot jebkādu pupiņu ēdienu, iznāks gards, arī kotletes un pastētes. Lai ēdienam nebūtu saldena, (dažiem pat šķiet salkana) garša, var pievienot sojas mērci – ēdiens uzreiz iegūst vajadzīgo asumiņu.

 

CITI ŠOBRĪD LASA

Salāti ar selerijām


• 200 g sojas pupiņu,

• 150 g selerijas saknes,

• 100 g Holandes siera,

• 200 g skābā krējuma,

• ½ tējkarotes sāls,

• ½ tējkarotes maltu melno piparu.

Sojas pupiņas uz nakti iemērc un no rīta novāra. Selerijas sakni sarīvē, sieru sagriež mazos kubiņos. Visas sastāvdaļas sajauc. Ļoti barojoši un aromātiski salāti.

 

Zupa ar tomātiem

• 120 g sojas pupiņu,

• 200 g tomātu,

• 1 burkāns,

• 2 ķiploku daiviņas,

• 2 ēdamkarotes olīveļļas,

• 1 tējkarote rīvēta svaiga ingvera,

• 1 lauru lapa,

• 1⁄3 tējkarotes maltu melno piparu,

• ¼ tējkarotes malta muskatrieksta,

• 1 tējkarote cukura,

• ½ tējkarotes sāls.

Sojas pupiņas nakti izmērcē un no rīta novāra. Tomātus un burkānus sagriež gabaliņos. Pannā uzkarsē eļļu un apcep tajā visas garšvielas (uz 30 sekundēm, ne ilgāk!), tad pievieno burkānus un apcep. Katlā uzvāra 250 ml ūdens, pievieno sāli, pupiņas un apceptos burkānus, pavāra 8 minūtes. Pieliek gabaliņos sagrieztus tomātus un sakapātus ķiplokus un vāra vēl 2 minūtes. Pasniedz ar saldo krējumu. Pikanta un garda zupa.

 

Sautētas ar burkāniem


• 250 g sojas pupiņu,

• 3 vidēja izmēra burkāni,

• 1 sīpols,

• 50 ml olīveļļas,

• ½ bioloģiskā buljona kubiņa,

• 100 ml ūdens,

• 1 ēdamkarote kaltētu pētersīļu (vai 2 ēdamkarotes saldētu),

• 1⁄3 tējkarotes maltu melno piparu,

• 1 tējkarote maltu diļļu sēklu,

• ½ tējkarotes sāls.

Sojas pupiņas uz nakti iemērc, no rīta nokāš un izvāra mīkstas. Burkānus sagriež salmiņos, sīpolus – kubiciņos. Pannā uzkarsē eļļu, uz 30 sekundēm apcep garšvielas, tad pievieno burkānus un sīpolus, apcep. Katlā ielej ūdeni, izšķīdina tajā pusi no bioloģiskā buljona kubiņa (tagad var iegādāties arī lielveikalos), pievieno pupiņas un apceptos dārzeņus. Uzvāra, pieliek sāli un vēl pasutina. Beigās pievieno pētersīļus. Pasniedz ar krējumu. Maigs un barojošs sautējums.

 

Salāti ar riekstiem


• 200 g sojas pupiņu,

• 1 sarkanā biete,

• 1 skābens ābols,

• 150 – 200 g skābā krējuma,

• 50 g sakapātu valriekstu vai citu riekstu,

• ½ tējkarotes sāls,

• 1 ēdamkarote cukura.

Sojas pupiņas uz nakti iemērc un no rīta novāra. Bieti smalki sarīvē, ābolu tāpat. Riekstus sakapā. Visas sastāvdaļas sajauc. Ja nepatīk svaigas bietes garša, var salātiem izmantot iepriekš novārītu. Šie salāti īpaši ieteicami veģetāriešiem, jo šādā produktu kombinācijā organismā labi uzsūcas dzelzs. Ja šos salātus gatavo ar augu eļļu, dzelzs labākai asimilēšanai ieteicams piepilināt citrona sulu.

Reklāma
Reklāma

 

Pastēte

• 250 g sojas pupiņu,

• 4 lieli sīpoli,

• zaļumi (selerijas, pētersīļi un dilles),

• ½ – 1 tējkarote sāls,

• ½ tējkarotes maltu melno piparu.

 

Pupiņas uz nakti iemērc ūdenī un no rīta novāra tā, lai būtu ļoti mīkstas, bet vēl neizjuktu. Uz pannas apcep sīpolus. Kombainā samaļ pupiņas ar karstu ūdeni (proporcijā 1:1), pievieno sīpolus, sāli un piparus, un turpina malt, līdz iegūst viendabīgu konsistenci. Tad izklāj masu uz pannas un cep 180 – 200 °C, līdz veidojas viegli brūna garoziņa. Tad visu vēlreiz samaļ kombainā, un pastēte gatava. Jāpiebilst, ka šī ir diezgan netradicionāla pastēte, ne visiem tā garšo, bet gardēži novērtē!

 

 

SVARĪGI

Kad vāra sojas pupiņas, ūdenim der pievienot ēdamkaroti malta koriandra, tad tās organismā labāk pārstrādājas.

 

UZZIŅA

• No sojas pupiņām pārstrādes rezultātā iegūst vairāk nekā 100 pārtikas produktu. Visvērtīgākie ir sojas piens un biezpiens jeb siers (tofu), jo tie vismazāk pakļauti termiskai apstrādei.

• Vērtīgākais sojas pupiņās ir olbaltumvielas, minerālvielas un šķiedrvielas, kā arī augu tauki un daudz B vitamīnu, piesātināto taukskābju, dzelzs, tiamīna, niacīda. Tās samazina holesterīna daudzumu asinīs, kā arī nomācot vēža šūnu augšanu.

• Mūsu valstī sojas pupiņas nav populāras, Lietuvā tās var nopirkt gandrīz katrā lielveikalā. Lai izvairītos no ģenētiski modificētās sojas, kura veselībai par labu nenāk, ieteicams pirkt tikai bioloģiski audzētās pupiņas. Rīgā vislētāk sojas pupiņas var iegādāties veikalā “Maize” (Gogoļa ielā 13, pretim Zinātņu Akadēmijai), tur 450 g maksā vien 70 santīmu. Tās var meklēt arī veikalā “Avokado” (Tērbatas ielā 49/51).

 

 

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.