Mobilā versija
Brīdinājums -0.8°C
Īrisa, Irīda, Airisa
Svētdiena, 22. oktobris, 2017
4. maijs, 2014
Drukāt

Šopavasar vairākas jaunas galda biešu šķirnes. Ceļvedis sakņaugu klāstā (1)

bietes

Zemniekiem svarīga šķirnes izturība


Pēdējo piecu gadu laikā kopējā biešu pla­tība Latvijā ir stabilizējusies – ar hibrīdajām bietēm apsētās platības palielinās, bet brīvās apputes šķirnes audzē arvien mazāk. Liela daļa galda biešu tiek audzēta pārstrādei, sak­nes pārdod arī kaimiņvalstu pārstrādātājiem vai pārpircējiem, raksta žurnāls “Agro Tops”.

Kaut gan Baltijas valstīs populārākais biešu pārstrādes veids ir mari­nēšana, bietes mēdz pārstrādāt, ne tikai mari­nējot vai vārot, no tām spiež arī sulu (zināt­niski pierādīts, ka biešu sulai piemīt muskuļu darbības veicinoša spēja, to pat var nosaukt par dabisko dopingu bez negatīvām sekām). Ārzemēs biešu sulu izmanto arī kā pārtikas krāsvielu mērcēm, marmelādēm, želejām un pat kā tinti speciālajos printeros, ar kuriem apdrukā citrusaugļus.

Zemnieki arvien vairāk pievērš uzmanību ne tikai kopražai, bet arī ražas kvalitātei un uzglabāšanas spējām. Samazinoties pieejamo augu aizsardzības līdzekļu klāstam, arvien svarīgāka kļūst šķirnes izturība pret slimībām un kaitēkļiem. To visu ņem vērā gan selekcionāri, gan sēklu tirgotāji, piedāvājot jaunajā sezonā vairākus, līdz šim maz pazīstamus hibrīdus. Firmu “Rijk Zwaan”, “Bejo” un “Sakata” piedāvājumā šopava­sar ir vairākas jaunas šķirnes.

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Kur palikusi šķirne ”regalia”???

Pasaulē
Draugiem Facebook Twitter Google+