Mobilā versija
-0.7°C
Daina, Dainis, Dainida
Pirmdiena, 23. oktobris, 2017
7. oktobris, 2015
Drukāt

Kādas putras iesaka restorānu šefpavāri?

Foto-Valda MadalāneFoto-Valda Madalāne

Oktobris ir putras mēnesis. Lai stiprinātu esošās un radītu jaunas putras ēšanas tradīcijas, Latvijas skolēni aicināti iesaistīties Vislatvijas Putras programmā. Arī vairākos Latvijas restorānos šonedēļ norisinās Putras nedēļa.

 

Artūrs Breža, šefpavārs restorānā “The Good father”: “Jāsaprot, ja nav putra paēsta, tad nav enerģijas! Iesaku tradicionālai auzu pārslu putrai pievienot ķirbi. Protams, to vispirms nedaudz apce­pjot uz pannas un tad pievienojot izvārītajai putrai. Putras ir ļoti viegli un ātri vārāmas – vien 3 minūtes. Auzu pārslu putrai var pielikt arī klāt sviestu. Pats putras ēdu no rītiem, jo tad enerģijas pietiek visai dienai. Pagaidām mūsu restorāna ēdienkartē nav iekļautas putras, bet, ja kāds īpaši palūdz, tad pagatavojam. Cenšamies izpildīt visas klientu vēlmes un kaprīzes.”

 

Ingus Zandbergs, šefpavārs restorānā “Džems”: “Iesaku prosas putru ar ķirbjiem. Tā ir ļoti vienkārša recepte. Uz 100 g prosas nepieciešamas aptuveni divas glāzes ūdens. Vispirms prosu noskalo, uzlej ūdeni, pievieno mazos kubiciņos sagrieztu ķirbi un liek vārīties. Vāra, kamēr ķirbis izšķīdis un prosa mīksta. Putrai pievieno pienu, var pielikt nedaudz vanilīnu. Putru var pasniegt ar piciņu sviesta. Sanāks rudenīgi dzeltena putra. Pats ēdu putras tad, kad tam atliek laika. Tagad, kad mazajam dēliņam vāru putras, tad arī sev pie reizes uzvāru auzu vai mannā putru. Restorāna ēdienkartes piedāvājumā ir četras putras, bet vispieprasītākā tomēr ir auzu putra. Visiem no rītiem obligāti iesaku ēst putras, jo tad būs spēks visai dienai.”

 

Normunds Kondrats, šefpavārs restorānā “Restorācija”: “Iesaku auzu pārslu putru, kam pievieno medu, sviestu, kā arī augļus pēc savas garšas izjūtām. Protams, tā kā ir rudens, noteikti ir jāizmanto sezonālie labumi – dzērvenes un brūklenes, ko var pievienot putrām. Auzu pārslas izmērcē aukstā ūdenī, pēc tam vāra ar pienu. Pievieno šķipsniņu sāls un sviestu, bet tad, kad iegūts vajadzīgais biezums, jāpieliek medus, kā arī dzērvenes vai brūklenes. Jāteic, ka putras nav pieprasītas mūsu restorānā. Iespējams, cilvēkiem tās vairāk asociējas ar mājām un šis ēdiens šķiet parasts. Pats gan cenšos ēst putras, parasti no rītiem, kad dodos uz darbu. Tad gan ātri uztaisu vienkāršo auzu pārslu putru ar žāvētiem augļiem, ko pārleju ar ūdeni. Auzu pārslu putra no rītiem ir spēcinoša un dod enerģiju. Man jau šķiet, ka latviešiem dažādas viras ir viens no ēdienu stūrakmeņiem.”

 

Aldonis Elksnis, šefpavārs kafejnīcā “Piens”: “Uzskatu, ka putras ir jāēd, jo tas ir visspēcinošākais ēdiens, kas turklāt ir viegls. Piemēram, ja apēd karbonādi, ir smaga sajūta, bet pēc putrām tā nav – pēc tām rodas enerģija. Arī mana meita no rītiem ir iecienījusi auzu pārslu viru, kas viņai tiek pagatavota. Viena lieliska recepte, ko varu piedāvāt no rītiem, ir mājās gatavots muslis. Nepieciešamas auzu pārslas un ciedru rieksti. Tas viss ir jāuzvāra ar mandeļu pienu. Klāt var pielikt ievārījumu. Ja prasāt kādu putras recepti, varu ieteikt pērļu grūbu putru. Grūbas jānovāra ūdenī, tad jāvāra pienā. Putru jauc kopā ar apceptiem sīpoliem un burkāniem, visam vēl pievieno krēmsieru un beigās – klāt liek zaļos zirnīšus. Kafejnīcā “Piens” putras ir pieprasītas, bet mēs tās gatavojam nedaudz neierasti. Arī kafejnīcas īpašnieki ir putras cienītāji, tāpēc tās ir arī kafejnīcas ēdienkartē.”

 

UZZIŅA

* No 9. oktobra līdz 8. novembrim skolēni aicināti iesaistīties Vislatvijas Putras programmā, radot jaunas putras tradīcijas. Jaunieši aicināti kopā ar skolotājiem izzināt interesantus faktus par graudaugiem un to veselīgumu, kā arī rast iedvesmu putras gatavošanā kopā ar restorānu šefpavāriem. Skolēni aicināti ne tikai gatavot un ēst, bet arī veidot mūsdienu sakāmvārdus par putru. Skolu reģistrācija dalībai un vairāk informācijas par putras mēnesi atrodama mājaslapā 
www.putrasprogramma.lv.

* Šonedēļ daudzos restorānos Latvijā norisinās Putras nedēļa, kuras ietvaros ikviens var nogaršot šefpavāru speciāli radītas interesantas un gardas graudaugu maltītes.

Pievienot komentāru

Monika Zīle: Vērtīgs ceļa spieķis (1)Vai tiešām pienācis laiks saprast, ka nav tādas profesijas, kas garantē palikšanu izvēlētajā nodarbē līdz pensijai?
Uldis Šmits: Bet igauņi...Labāk pieaicināt pāris tūkstošus lietpratēju prioritārā nozarē nekā padarīt visu ekonomiku atkarīgu no viesstrādniekiem
Lasītāju aptauja
Gata Šļūkas zīmējums
Gatis Šļūka. Bagātie un nabagie

Latvijas miljonāru saraksta veidotāji vakar nosauca valsts 100 turīgāko cilvēku vārdus. Miljonāru saraksta galvgalī ir divi “ABLV Bank” bankas īpašnieki, kuru bagātība tiek lēsta par 315 miljoniem un 312 miljoniem eiro.

Eiropas Savienības statistikas birojs “Eurostat” šonedēļ publiskoja datus par nabadzības vai sociālās atstumtības riskam pakļauto iedzīvotāju īpatsvaru ES valstīs 2016. gadā. Atbilstoši šiem datiem Latvijā nabadzības vai sociālās atstumtības riskam pakļauti 28,5% no visiem iedzīvotājiem jeb 550 000 cilvēki.

Vai piekrītat apgalvojumam, ka vīriešiem pēc 40 gadiem jālieto steroīdi?
Monika Zīle: Garā mēle un īsās rokas (5)Kuplo ģimeņu ieguvums no demogrāfijas veicināšanai piešķirtajiem miljoniem pagaidām neskaidrs
Māris Antonevičs: "Jaunās sejas" gaidotIzmaiņas mediju uzburtajā pasaules kārtībā – izrādās, ka jauni, spilgti līderi ne vienmēr ir liberāli.
Draugiem Facebook Twitter Google+