Mobilā versija
-1.6°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
23. aprīlis, 2012
Drukāt

Spēja priecāties palīdz izdzīvot. Aktrises Ligitas Dēvicas recepte – marinētas aknas

devica_gvido_kajons_14

Valmieras teātra aktrise Ligita Dēvica ikdienā gatavo produktus no vienkāršām un pieejamām izejvielām. Un priecājas par katru jaunatklājumu kulinārijā, kas neprasa ne daudz līdzekļu, ne laika.


 

Brokastu putra un citi ēdieni

Ikdienā Ligita lielākoties gatavo četru veidu zupas – skābeņu, biešu, frikadeļu un sakņu. Rudenī un ziemā – arī kāpostu zupu no pašas gatavotiem “kreftīgi” skābētiem kāpostiem, kādus nevienā veikalā un pat tirgū nopirkt nevar. Skābēti kāposti un marinēti gurķi ir Ligitas firmas ēdiens, kurus tuvinieki novērtē visu ziemu.

Nesen, pateicoties kaimiņienes iedāvinātajai ķirbja šķēlei, atklājusi vēl vienu jaunu ātri pagatavojamu un sātīgu zupu – pamatā to veido vārīts ķirbis, kas pēc tam sablenderēts ar apceptiem burkāniem (iepriekš izvārītiem) un sīpoliem. Biezzupai pievieno kausēto sieru “Dzintars”, vislabāk ar baraviku piedevu.

 

Pusdienās Ligitai garšo kartupeļi ar pašas marinētu, tirgū pirktu mazsālītu siļķi vai arī kotletes no saldētas maltās vistas gaļas, ko piedāvā Rēzeknes gaļas kombināts.

 

Starp citu, arī frikadeles top no šī paša produkta. Kotletītēm viņa pievieno nevis kviešu miltus, bet gan klijas. “Kopš atklāju šo produktu, klijas izmantoju ne tikai kotletēs, bet arī miltu vietā pie mērcēm,” skaidro aktrise. “Reizēm pagrēkoju un salātiem mazliet pievienoju arī majonēzi, lietoju gan tikai Straupes lejamo majonēzi, kas pirkta ražotāja veikalā.”

Brokastīs Ligita vienmēr vāra auzu pārslu biezputru – tikai ūdenī, bez cukura un ar šķipsniņu sāls. Bauda nevis ar ievārījumu, bet gan biezpienu un lociņiem vai gurķi un tomātu. “Sākumā neticēju, ka tā var būt garšīgi, bet, kad pamēģināju, tagad tikai tā vien ēdu,” priecājas aktrise.

 

Gandrīz bez gaļas

Cūkas un liellopu gaļu Ligita negatavo jau gadiem ilgi un šā iemesla dēļ arī ierastās ikdienas zupas top bez gaļas. “Tas, ka pārtraucu ēst cūkas un liellopu gaļu, bija daudzu gadu process, kura laikā sakārtoju savu prātu un ķermeni. Arī, kad uzzināju, kādas tik pārtikas piedevas tiem lopiņiem nebaro, vairs neko tādu ēst negribējās, pat ne kūpinātās ribiņas pie skābeņu zupas,” viņa atzīst.

 

Toties aktrise daudz vairāk gatavo zirņus un pupiņas. Piemēram, no šķeltajiem dzeltenajiem zirņiem un burkāniem sanākot lēta un garšīga biezzupa.

 

Nesen atklājusi, ka skābeņu zupu lieliski papildina kaltēts baziliks. “Lai zupai piešķirtu izteiktāku garšu, meklēju mājā kādu gaļas garšvielu, bet atradu baziliku un pamēģināju,” tagad gandarīta Ligita, piebilstot, ka gribētu vairāk iepazīt eksotiskās garšvielas.

“Labprāt skatos TV raidījumu “Lapsa virtuvē”, taču visu tur notiekošo vēroju kā skaistu gleznu. Ikdienā tik izsmalcinātus ēdienus man nekārojas,” paskaidro aktrise. “Dažkārt uznāk arī kāds melnais brīdis, jo īpaši tad, kad saņem īres rēķinu, par kuru aiziet lielākā daļa pensijas. Taču ilgi šādam vājumam neļaujos, sakārtoju domas lūgšanā un turpinu izbaudīt katru dienu kā Dieva dotu dāvanu.”

 

RECEPTE

Marinētas aknas

Nepieciešams: 200 g nomazgātu un nedaudz apsālītu vistu aknu, pāris lauru lapu un melno piparu graudiņu, paliels sīpols, pusēdamkarotes sāls, pusēdamkarotes cukura, 500 g ūdens, nedaudz etiķa

 

Kā gatavot?

Lai aknas labi izceptos un samarinētos mīkstas, tās pirms cepšanas var nedaudz padauzīt, taču ne tā, ka izjūk. Uz lēnas uguns izcep aknas un saliek bļodā. Sagatavo marinādi – katliņā ielej ūdeni, iemet lauru lapas, piparus un nedaudz pavāra, pēc tam pievieno šķēlēs sagrieztu sīpolu un vēl nedaudz pavāra – tā, lai sīpoli būtu vēl nedaudz stingri. Pieber cukuru, sāli un pielej etiķi. Marinādei jāgaršo diezgan stipri. Karsto marinādi lej virsū aknām un diennakti ļauj marinēties.

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+