Mobilā versija
Brīdinājums +2.0°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
31. jūlijs, 2012
Drukāt

Spēka augs – citronliāna (2)

Foto - www.andriskozlovskis.lv un no izdevniecības LA arhīvaFoto - www.andriskozlovskis.lv un no izdevniecības LA arhīva

Citronliāna ir spēka augs, kura ogas mednieks Dersu Uzala ņēma līdzi, lai atgaiņātu izsalkumu un nejustu nogurumu, vienlaikus saglabājot domas vingrumu, redzes un dzirdes asumu. Šis zaļais viesis sastopams arī mūsu dārzos.

 

Konsultē ārstniecības augu audzētāja Zeltīte Kaviere.

* Citronliānas kāpelējošie zari var sasniegt pat 15 metru garumu, tāpēc der dzīvžogam, mūra sienu aizsegam. Atstāts savvaļā, augs spēku atdod dzinumiem un lapām – lai tiktu pie ogām, stumbram vajadzīgs balsts.

* Veselību stiprina gan dzinumi un lapas, gan augļi, jo īpaši sēklas, kas satur kā ļoti specifiskus savienojumus, tā C un E vitamīnu, flavonoīdus, organiskās skābes, miecvielas, cukurus, mikroelementus. Tāpat kā zeltsakne, žeņšeņs un arālija, citronliāna pieder adaptogēniem, kas veicina organisma aizsargspējas un pielāgošanos apstākļiem.

* Citronliānas preparāti lietojami pret depresiju un elpvadu kaitēm, hepatīta izraisītu seku mazināšanai, šķidruma daudzuma līdzsvarošanai organismā, nervozitātes novēršanai, slāpju un urinēšanas biežuma mazināšanai naktī, miegainības kliedēšanai un uztveres asuma palielināšanai. Paaugstinot asinsspiedienu, tie veicina dzimumtieksmi, ceļ seksuālo izturību. Palīdz novērst saīgumu, aizmāršību, vairo koncentrēšanās spēju un uzlabo koordināciju, ļauj organismam labāk pielāgoties stresa situācijām. Augs izmantojams arī domu rāmumam un cīņai pret bezmiegu un neirozi.

 

Pārliecinies tūlīt – labs!
Schisandrachinensis_ziedi

Aprīlī – citronliānas dzinumu tēju! Tā paaugstina dzīvessparu un imunitāti, izdzenā miegainību. Kokam ar zariņu nogriešanu pāri nodarīt nevar, jo jaunie dzinumi jāretina, bet iepriekšējā gada tievzarus virs 10. vai 12. pumpura vēlams nogriezt.

Ja citronliāna vēl nav kļuvusi par dārza iemītnieci, piemērotākais stādīšanas laiks ir tad, kad Mēness atrodas Jaunavas zīmē. Augs novērtē organisko mēslojumu, sevišķi zirga mēslus. Iekaltēt nedrīkst. Jārūpējas, lai tiešie saules stari netiek pie sakņu kakliņa, toties lapotnei gaismas vajag pēc iespējas vairāk.

 

Vasarā nenokavē

Gaidot ražu, galvenā citronliānas bagātība ir lapas.

* Ja māc nogurums, der mundruma dzēriens: svaigas citronliānas lapas sajauc ar melno vai zaļo tēju, aplej ar verdošu ūdeni. Šāda dzira gan nav ieteicama vakarā, jo tad miegs griezīs līkumu.

* Tēju var pagatavot arī tikai no citronliānas lapām – gan svaigām, gan kaltētām vai fermentētām.

 

 

Rudenī nenokavē

zav.citronlian.ogasUzreiz pēc salnām ieraugāmi spilgti sarkani ķekari – piecu garšu ogas, kurās vienlaikus samanāmas gan skābas, gan sāļas, saldas, rūgtas un sveķaini savelkošas notis.

* No ogām labi spiest sulu. Ēdamkarote šāda koncentrāta satur enerģijas devu, kam netiek līdzi piecas kafijas tasītes. Atšķirībā no kofeīna tā uzmundrinošā iedarbība ir organismam draudzīgāka. Paliekošai darbaspēju paaugstināšanai vajadzīgs aptuveni mēnesi ilgs kurss.

* Citronliānas augļu limonāde organisma vispārējās labsajūtas stiprināšanai: 15 gramu ogu saspaida, aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj pāris stundas ievilkties, pievieno medu, dzer pa pāris tējkarotēm divas trīs reizes dienā.

 

Izspiesto sulu var sagatavot ziemai. Būdama paškonservējoša, tā nebojājas, tomēr drošāk spiedumu pasterizēt. Vai samaisīt ar medu (1:1), vai gatavot želeju, ievārījumu.

 

* Tējkarote sterilizētas sulas, kas pievienota glāzei silta ūdens, ir labs līdzeklis gastrīta dziedināšanai.

* Tinktūra – 40 gramu samaltu ogu aplej ar 200 mililitriem 95 procentu spirta, noliek siltā vietā desmit dienas ievilkties. Lietota pa 20–30 pilieniem divas trīs reizes dienā, der koncentrēšanās spēju paaugstināšanai, atmiņas uzlabošanai un labākai informācijas uztveršanai.

* No sasmalcinātiem augļiem var gatavot novārījumu spēkam un mundrumam. Piecus gramus ogu pārlej ar 100 mililitriem ūdens, uzvāra, nostādina, nokāš. Devu trīs paņēmienos izdzer vienas dienas laikā līdz sešiem vakarā.

* Ogas var kaltēt – gan saulē, uzmanoties no putniem, gan vietā, kur siltums nepārsniedz 50 grādus – tad tās noder noguruma pārvarēšanai, spēku atjaunošanai, izsalkuma sajūtas mazināšanai, redzes un dzirdes uzlabošanai. Lietojamas ne vairāk kā desmit grami jeb divas ēdamkarotes dienā.

* No kaltētām ogām gatavo pulveri, ko ieņem pa pusgramam (naža galam) pāris reizes dienā, uzdzerot ūdeni, ja nepieciešams atjaunot spēkus pēc pārciestas slimības, fiziskas un garīgas pārslodzes vai pazeminātu darbaspēju gadījumā.

* Kaltētu ogu novārījums: ēdamkaroti ogu pārlej ar glāzi ūdens, desmit minūtes vāra, tad trauku ietin dvielī un tur, kamēr atdziest. Pa tējkarotei pievieno tējai, pārējo glabā ledusskapī.

* Tautas medicīnā visvairāk lietotās ir sēklas. Pēc sulas izspiešanas biezumus aplej ar siltu ūdeni, istabas temperatūrā ļauj piecas dienas uzrūgt, masu nober uz sieta, ar ūdens strūklu izmazgā un liek žāvēties, ik pa brīdim apmaisot, lai nepel.

* Sēklu pulveris lietojams pa naža galam vai ceturtdaļai tējkarotes kā organisma stiprinātājs.

 

Ziemā nenokavē
20120309-130743-50

* Izžāvētās citronliānas sēklas noder tinktūras gatavošanai (to var iegādāties arī aptiekā) – viena daļa sēklu, piecas – 90 procentu spirta vai viena daļa sēklu un trīs daļas 70 procentu spirta, tur gaišā vietā divas nedēļas. Organisma aizsargspēju stiprināšanai – pa pārdesmit pilieniem pirms ēšanas vai četras stundas pēc maltītes ne biežāk kā trīs reizes dienā. Kurss – 20 līdz 25 dienas.

* Četras vai piecas reizes atšķaidīta tinktūra der grūti dzīstošu brūču apstrādei. Šķīdumā samērcētu drāniņu liek uz problēmu vietas, pārklāj ar plēvīti un tur dažas stundas. Pēdējo procedūru veic pirms gulētiešanas un kompresi atstāj līdz rītam. Kūres laikā vienlaikus lieto pa nepilnai tējkarotei sēklu pulvera – tukšā dūšā 40 minūtes pirms ēšanas.

 

Pievienot komentāru

Komentāri (2)

  1. Audzēju kā krāšņumaugu jau vairāk kā 30 gadus, rudenī novācot ogas un savārot kā jebkuru ievārījumu. Visiem ļoti garšo pie tējas 2 tējkarotes ar kaudzīti! Tā īpašā garša, kādas nav nevienam citam ievārījumam. Šogad vispirms izspiedu sulu, pasterizēju ar nedaudz cukura. Exkluzīvs produkts! Atlikumu tāpat savārīju biezā zaptē – pie tējas vēl labāks !

  2. kaapeec foto ir zaaveetas godzi ogas?

Draugiem Facebook Twitter Google+