Foto – Aija Geida

Spēka avoti meklējami… dārzā un pļavā! + zaļās receptes 0

Kamēr dārzos vēl viss kluss un tukšs, piesaulītē un aizvējā jau izspraukušās pieneņu un gārsu spīdīgās lapiņas. Tā ir lieliska pirmā palīdzība pēc vitamīniem izslāpušam organismam. Taisām salātus un atgūstam zaudētos spēkus!

Reklāma
Reklāma

 

“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
“Meita raudāja, zvanīja, nesaprotot, kur atrodas!” Šoferis Ogrē vienaldzīgi izsēdina 10 gadus vecu meitenīti nepareizā pieturā 84
Lasīt citas ziņas

Kārtīgs latvietis gan uzskata, ka nav govs, lai ēstu zāli, un tomēr! Franči, itāļi un japāņi nesmādē mazliet rūgtenās pieneņu lapiņas, tās var lieliski izmantot rukolas un lapu sinepju vietā. Turklāt, kamēr vēl jaunas un nav izspraukušies ziediņi, tās ir tikai viegli rūgtenas un kopā ar salātu lapām un dillēm garšo lieliski. Tajās ir patiešām augsts C vitamīna saturs, turklāt pieneņu lapas uzlabo gremošanu, veicina žults sekrēciju, atjauno aknu veselību.

Bet jaunās gārsu lapiņas, kamēr tās spīdīgas un nav kārtīgi atvērušās, ir tik maigas un svaigas! Gārsa, kas dārzā sagādā tik daudz rūpju, pavasarī ir īsts brīnumdakteris – tās lapiņās ir daudz vitamīnu un vērtīgu vielu, kas samazina holesterīna līmeni, izvada sāļus no locītavām un palīdz pret nieru un kuņģa kaitēm.

CITI ŠOBRĪD LASA

Gārsa ēdienam piedod pikantu garšu – var lietot gan salātos, gan sautēt kopā ar gaļu un dārzeņiem.

Lai atgūtos no nogurdinošās ziemas, nemaz tik daudz nevajag – katram vien dienā jāapēd pāris ēdamkarotes sasmalcinātu gārsas un tikpat daudz pieneņu lapiņu. Svarīgi to darīt regulāri, piemēram, divas nedēļas, jo efekts tiešām ir brīnišķīgs – tas pārbaudīts uz savas ādas. Lūk, daži varianti, kā sagatavot gardus salātus no pienenēm un gārsām!

 

Zaļumu biezpiens*


• 200 g biezpiena,

• 1 glāze gārsas lapiņu,

• 50 g lociņu,

• 25 g diļļu,

• 3 – 5 ēdamkarotes skābā krējuma,

• ½ tējkarotes sāls un mazliet maltu melno piparu.

Dilles un lociņus smalki sagriež, gārsas lapiņas rūpīgi nomazgā, sakapā un pievieno biezpienam. Pieliek krējumu, sāli un piparus un samaisa. Pikanti, aromātiski un gardi. Var ēst kopā ar ceptiem kartupeļiem vai smērēt uz maizes.

 

“Vidusjūras” salāti

• 1 glāze gārsas lapiņu,

• ½ glāzes pieneņu lapiņu,

• ½ galviņ ledus salātu,

• 2 ēdamkarotes diedzētu redīsu seklu,

• 100 g “Fetas” siera,

• 50 g lociņu,

• 1 tomāts,

• 2 ēdamkarotes olīveļļas,

• 1 tējkarote balzamiko etiķa,

• sāls un malti melnie pipari.

 

Ledus salātus nomazgā un nosusina, pēc tam lapas saplucina. Pienenes un gārsas nomazgā un sakapā, maurlociņus sasmalcina. Tomātu sagriež šķēlēs, sieru – kubiņos. Pievieno diedzētas redīsu sēklas (der arī kressalāti). Visas sastāvdaļas sakārto uz šķīvjiem. Olīveļļu sajauc ar balzamiko etiķi, sāli un pipariem un pārslacina salātiem. Šī ir latviskā versija gardajiem Vidusjūras salātiem, no kuriem arī var smelties daudz vitamīnu un citu vērtīgu vielu.

 

Ar riekstiem un medu


• 1 glāze sasmalcinātu gārsu lapiņu,

• ½ glāzes sasmalcinātu skābeņu,

• ½ glāzes sasmalcinātu ledus salātu,

• 50 g diļļu,

• 50 g sasmalcinātu riekstu (mandeles vai valrieksti);

• 1 ēdamkarote medus,

• 1 ēdamkarote augu eļļas.

 

Visas sastāvdaļas uzmanīgi sajauc un izmaisa. Garšo eksotiski, labi der pie grilētiem ēdieniem vai krāsnī ceptiem jaunajiem kartupeļiem.

 

Maigie pavasara salāti

• 1 glāze jauno gārsu lapiņu,

• 1 glāze jauno pieneņu lapiņu,

• 150 g jaunā Ķīnas kāposta,

• 1 garais gurķis,

• 50 g lociņu,

• 200 g skābā krējuma,

• sāls, malti melnie pipari.

 

Pieneņu un gārsu lapiņas rūpīgi nomazgā un uz dēlīša ar lielo nazi smalki sakapā. Smalki sagriež arī Ķīnas kāpostu, lociņus, bet gurķi nomazgā un sagriež kubiņos. Visu samaisa ar skābo krējumu, pievieno sāli un maltus melnos piparus. Pat pateikt nevar, ka salātiem pievienotas pienenes un gārsas, jo gurķis un Ķīnas kāposts neitralizē rūgtumiņu. Ļoti aromātiski un sulīgi salāti.

Reklāma
Reklāma

 

 

 

UZZIŅA

• Vācot pieneņu lapas, ieteicams uzvilkt cimdus. Ja gadījies notraipīties, brūnos pleķus no rokām var labi noņemt ar citrona sulu vai etiķi.

• Ja vāc pieneņu lapas vairākām dienām, ieteicams raut ar visu sakni, citādi tās ātri savīst.

• Maigāka garša ir tām gārsas un pieneņu lapiņām, kas ievāktas ēnainā vietā.

• Savāktos zaļumus ieteicams glabāt ledusskapī plastmasas maisiņā, tad tie ilgāk svaigi. Protams, visvērtīgākie ir tikko plūktie, bet pilsētā jau tas nav iespējams, jo lapiņas vajadzētu plūkt tīrās vietās tālāk no lielajiem ceļiem.

• Lai mazinātu pieneņu lapu rūgtumu, tās pirms lietošanas var pusstundu mērcēt vēsā sālsūdenī. Palīdz arī aprasināšana ar citrona sulu.

• Gārsām vāc tikai jaunās, spīdīgās lapiņas – tās ir visgardākās.

• Pieneņu un gārsu lapiņas var pievienot skābeņu zupai – tās dod patīkamu pikantumu.

* Receptēs dotais daudzums atbilst četru cilvēku ēdienkartei.

 

 

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.