Mobilā versija
Brīdinājums -2.5°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
9. oktobris, 2012
Drukāt

Spināti. Sagatavojam ziemai!

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

“Kā ziemai vislabāk sagatavot spinātus? Dobe dārzā joprojām zaļa, gribētos to pirms salnām pārstrādāt ziemai. Vai spinātu lapas var arī kaltēt?
” Aina K. Ikšķilē

 

Spinātu zaļās, sulīgās lapas patiešām ir ļoti vērtīgas, tās var gan saldēt, gan konservēt, gan kaltēt, lai arī ziemā varētu galdā pasniegt vitamīniem bagātus ēdienus.

 

Kāpēc vērts?

Spinātos var atrast A, B2, B6, C, E, K, PP, P vitamīnus. Apēdot sauju svaigu lapu, esam jau nodrošinājuši organismu ar pusi no nepieciešamā C vitamīna dienas daudzuma. Spinātos ir arī daudz dzelzs, tikai tādā formā, ka labākajā gadījumā spējam uzņemt tikai pusi no šī daudzuma. Lai taukos šķīstošie vitamīni (K, E, A) labāk uzsūktos, spinātus ieteicams pagatavot ar kādu taukvielu.

 

Vislabākais apstrādes paņēmiens – vai nu tvaicēt, vai ātri apcept eļļā, tad vērtīgās uzturvielas drošāk saglabājas. Šī paša iemesla dēļ tos pasniedz kopā ar sieru, saldo vai skābo krējumu vai citu taukainu piedevu.

 

Spinātu sula ir brīnišķīga dabīgākrāsviela – pievienojot tikai pāris pilienus, marcipāns vai mastika iegūst patīkami zaļu nokrāsu, kas noder tortes rotāšanai – ziedu lapiņām un kātiņiem.

 

Kaltēšana

Par kaltēšanu no pašas pieredzes varu teikt, ka ne visiem pēc tam šāds ēdiens garšo. Sagatavojot kaltētus spinātus ar svaigo sieru, garšvielām un krējumu un pasniedzot kopā ar rīsiem, dzirdēju šādu spriedumu: “Tu mums tagad sienu ar piedevām pusdienās dosi ēst?”. Patiesi, kaltētie, ja tie ēdienam pievienoti vairāk par 3 – 4 ēdamkarotēm, dod tādu siena piegaršu. Pie zupām un sautējumiem nelielos daudzumos tos var likt, bet vairāk kā garšvielu, nevis kā ēdiena pamatsastāvdaļu. Turklāt spinātu lapas ir ļoti jutīgas pret augstām temperatūrām, tās jākaltē siltās telpās ar labu ventilāciju vai kaltēšanas kastē, kur temperatūra nav lielāka par +30 grādiem. Ja uzliek uz plīts, kamēr tā vidēji karsta, lapas paliek brūni melnas un negaršīgas.

 

Saldēšana

Saldēšana ir visvienkāršākais paņēmiens, kā uzglabāt spinātus bez lieliem vitamīnu un mikroelementu zudumiem. Ir ārvalstu pētījumi, ka diennakti uzglabājot spinātu lapas ledusskapī, zūd vairāk C vitamīna, nekā pēc novākšanas tās uzreiz sasaldējot. Proti, tad tajās saglabājas 70 % C vitamīna, bet istabas temperatūrā pēc 3 dienām vairs palicis tikai 10 %, ledusskapī pēc 3 – 4 dienām – 35 – 40 %. Secinājums – ja dārzs ir pie mājas, salātos nekas nevar būt labāks par svaigi noplūktām spinātu lapām, Bet, ja tās nedēļu stāv ledusskapī, lielākā daļa vērtīgo vielu ir zudušas, tāpēc veikalos, ziemā ieraugot aukstuma vitrīnās speciālos iepakojumus safasētas spinātus lapas, ir diezgan maldīgi domāt, ka nu tik lietosim veselīgu uzturu. No vērtīgajiem vitamīniem un mikroelementiem tur palikusi tikai neliela daļa. Pirkt jau var, vienkārši jārēķinās, ka lielāka uzturvērtība ir svaigi saldētiem pašmāju spinātiem, nevis svaigajiem, kas vestiem no tālām zemēm.

 

Lai sagatavotu spinātus saldēšanai, tos rupji sagriež ar lielu nazi, divas minūtes blanšē vārošā ūdenī, tad strauji atdzesē, ievietojot ledusaukstā ūdenī, nosusina un saliek mazos maisiņos saldētavai.

 

Ir vēl kāds vienkāršāks, ne tik pareizs paņēmiens, kādu profesionāļi neizmanto, bet mājas apstākļos tāds arī der. Nolasa spinātu lapas, pat nemazgā, ja tās ir tīras, veselas saliek saldējamajos maisiņos un novieto saldētavā. Kad ziemā nepieciešami spināti, tos izņem, maisiņus nedaudz saspiež, un lapas pašas sabirst mazos gabaliņos. Saldētus spinātus var uzglabāt 8 mēnešus.

 

Konservēšana

Spinātus var arī konservēt kopā ar zaļumiem un pēc tam pievienot zupām un sautējumiem. Uz divām puslitra burciņām, ņem

• 600 g spinātu,

• 250 g zaļumu (pētersīļi, dilles, selerijas),

• 300 g ūdens,

• 35 g sāls.

Spinātus nomazgā, notecina lieko ūdeni un sagriež, pieliek smalki sakapātus zaļumus un aplej ar verdošu ūdeni, kurā izšķīdināta sāls. Pavāra pāris minūtes un saliek burkās. Sterilizē +85 °C aptuveni 20 minūtes (laiks dots puslitra burkai). Ziemā jāatceras, ka šie konservi ir diezgan sāļi un zupai vai citam ēdienam tad sāli tikpat kā vairs nevajag.

 

 

Uzziņa

Ir desmitiem ēdienu, kurus var pagatavot no spinātiem, piemēram, picu ar kazas sieru un tomātiem, siera – spinātu maizi, lazanju, spinātu un turku zirnīšu mērci, spinātu un saldā krējuma mērci, pīrāgus ar olu – spinātu pildījumu, kopā ar dārzeņiem un sieru cept visdažādākos sacepumus un citus gardumus.

 

Svarīgi

• Ir divas lietas, ko svarīgi zināt par spinātiem.

• Spinātus kā maltītes galveno sastāvdaļu nevajadzētu izvēlēties cilvēkiem ar nopietnām nieru un aknu kaitēm, kā arī locītavu saslimšanām, jo tajos ir skābeņskābe, kas varētu radīt sarežģījumus. Tad spināti var būt tikai kā ēdiena piedeva.

• No spinātiem pagatavotu ēdienu neiesaka ilgstoši uzglabāt un atkārtoti uzsildīt, jo termiski apstrādātos pāris diennakšu laikā rodas slāpekļskābes savienojumi, kas var negatīvi ietekmēt bērnu veselību.

 

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+