Foto – Shutterstock

Var ne tikai dzert, bet seju ar to nomazgāt! Kas labs bērzu sulās 1

Kamēr šopavasar būs pieejamas bērzu sulas, tās jādzer svaigas – vismaz divas glāzes dienā.

Reklāma
Reklāma
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 154
Lasīt citas ziņas

Svaigas bērzu sulas, kas šķiet kā viegli saldens ūdens, ir dzēriens ar daudz lielāku uzturvērtību. Tas lieliski attīra organismu, uzlabo vielmaiņu un ar organiskajām skābēm bagātina ķermeņa šūnas. Sulu sastāvā ir vitamīni, aminoskābes, vit­amīni, minerālvielas un viegli asimilējami cukuri: glikoze, saharoze, fruktoze. Vislielākā vērtība tām ir pirmajās 4–5 stundās pēc iztecināšanas, kad saskarē ar skābekli sulu sastāvā nav notikušas nekādas organiskas pārmaiņas. Ūdens tuvumā, purvainā vietā augušu bērzu sulām ir vājāka garša, jo sastāvā ir daudz ūdens.

Veseli cilvēki bērzu sulas var dzert, cik kārojas. Organisma attīrīšanas kūrēs iesaka līdz pat 2–3 litriem dienā vai, ja vien spēj, izdzert arī vairāk un uzglabāt tikai to, kas paliek pāri.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bērzu sulas darbojas kā urīndzenošs līdzeklis, un, ja nieres ir veselas, šķidruma daudzuma filtrēšana grūtības nesagādās. Nefroloģe Anda Grigāne brīdina, ka šķidruma daudzums jāierobežo gados veciem cilvēkiem ar sirds mazspēju, hipertoniju un citām sirdskaitēm. Izdzerot pārāk daudz, var sākties plaušu tūska.

Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes veiktajos zinātniskajos pētījumos noskaidrots, ka, ar bērzu sulu kosmētikā aizstājot ūdeni, var paaugstināt ādas aizsardzību pret apkārtējās vides kaitīgo iedarbību un aizkavēt ādas novecošanu. Pētniece Anna Ramata-Stunda piebilst, ka bērzu sulas spēj stimulēt ādas šūnu dalīšanos un aizsargāt tās no brīvajiem radikāļiem. Tāpēc, ja visas nespējat izdzert, var gan seju mazgāt, gan ūdens vietā izmantot ēdienam.

Pērkot, nevis pašiem tecinot bērzu sulas, svarīgi tās atšķirt no krāpnieku piedāvāta cukurūdens. Linards Liberts, kurš no bērzu sulām darina vīnu, pamāca, ka svaigas sulas jāsaskalina. Ja virspusē veidojas izteiktas putas, tās ir īstas, jo cukurūdenim rodas tikai sīki gaisa burbulīši. Ja sulas tecinātas pirms 2–3 dienām un uzglabātas hermētiskā traukā, tās vēl būs dzidras, bet trauka dibenā jau veidosies nogulsnes. Arī šāds dzēriens vēl ir lietojams, taču patiesu garšas baudījumu, iespējams, varēs gūt tikai dažas dienas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.