Mobilā versija
+0.4°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
11. maijs, 2015
Drukāt

Sulu kūre: ko labu tā dod

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Pavasarī dārzeņos vitamīnu ir vairāk nekā augļos. Pēc termiskas apstrādes daļa vērtīgo vielu zūd, bet svaigu kāpostu vai biešu ēšana neiedvesmo. Ja nu vienīgi sula!

Augļos, dārzeņos un sulās ir vitamīni, minerālvielas un citas vielas, kas bagātina organismu, palīdzot nodrošināt tā pilnvērtīgas funkcijas. Lielisks veids, kā atjaunot ziemā zaudēto spēku un uzveikt pavasarim raksturīgo nogurumu, uzlabot pašsajūtu un miegu, atbalstīt organismu emocionālu pārslodžu gadījumos.

Diētas ārsts Andis Brēmanis uzsver, ka Pasaules Veselības organizācija augļus un dārzeņus noteikusi par galveno produktu grupu, un iesaka ik dienu uzņemt vismaz piecas saujas lieluma porcijas augļu un dārzeņu, vienu no tām aizstājot ar glāzi sulas.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes vadošās pētnieces Solvitas Kampuses vadībā notikuši pētījumi par jaunu produktu radīšanu no augļu un dārzeņu izejvielām, par bioaktīvo savienojumu daudzumu dažādos augļos, dārzeņos un to stabilitāti pārstrādes procesos. Atklājies, ka, izdzerot vienu glāzi Latvijā ražotas ananasu sulas, nodrošinām sevi ar dienā nepieciešamo mangāna un kālija devu, kā arī 30% vara un 9% magnija. Apelsīnu sula sagādā 93% C vitamīna, 9% kālija un 6% magnija. Rozā greipfrūtu sulā ir ap 73% C vitamīna, 10% kālija, 5% magnija un 4% fosfora dienas normas. Ābolu sulas sastāvā ir 6% kālija, 4% mangāna, 3% fosfora un magnija. Tomātu sula ir vērtīgs antioksidantu, it īpaši karotinoīdu, avots, tā nodrošina 14% kālija, 8% magnija, 5% fosfora dienas normas.

Vērtējot pētījuma rezultātus, Solvita Kampuse nešaubās, ka no koncentrātiem gatavotām sulām piemīt augļiem raksturīgās īpašības. Pašu koncentrātu iegūst no svaigi spiestas augļu sulas, atdalot (iztvaicējot vai izsaldējot) ūdeni. Tam ražotnē pievienots tik daudz ūdens, kā ir dabiskā, svaigi spiestā sulā. Turklāt ūdens ir speciāli sagatavots, lai tajā būtu konkrēts minerālvielu sastāvs un daudzums.

Normatīvie dokumenti nosaka minimālo sausnas daudzumu sulā, kā arī kritērijus, kad pakās pildītā sula saucama par nektāru vai sulas dzērienu.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+