Mobilā versija
+0.2°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
8. augusts, 2013
Drukāt

Svaigi garšaugi visam gadam. Kā saglabāt?

dilles4

Zaļumus un garšaugus svaigus ledusskapī var saglabāt ilgāku laiku, turklāt tos var arī sasaldēt lietošanai ziemā.


 

Izteiksmīgo un piesātināto garšu, kāda piemīt dārzā tikko plūktiem zaļumiem, ir patīkami baudīt ne tikai vasaras, bet arī ziemas ēdienos. Tā kā vienas maltītes pagatavošanai vajadzīgais garšaugu daudzums ir diezgan niecīgs, salīdzinot pat ar vismazāko veikalā nopērkamo saišķīti, tie gandrīz vienmēr paliek pāri. Lai nelaistu šos vērtīgos garšas papildinātājus zudumā, tos, pareizi glabājot, var turpināt lietot kaut vai visu gadu. Ideāla rezultāta sasniegšanai garš­augi nākamajai lietošanas reizei jāsagatavo iespējami ātrāk, kamēr tie vēl nav savītuši un izkaltuši. Atkarībā no tā, kādiem ēdieniem un cik ilgu laiku zaļumus paredzēts glabāt, var izvēlēties piemērotāko no jau diezgan daudzām radošu prātu atklātām metodēm.

Līdz pat vairākām nedēļām garšaugus svaigus var saglabāt ledusskapī, taču tad tie attiecīgi jāsagatavo. Ledusskapī esošais mikroklimats liek produktiem zaudēt mitrumu, tāpēc tie jānodrošina pret izžūšanu. To var izdarīt trīs veidos:

* Ieliekot garšaugu saišķa kātiņus traukā ar ūdeni (piemēram, burkā vai glāzē) un papildu aizsardzībai no sausā gaisa pārsegt ar nelielu maisiņu vai pārtikas plēvi. Tad, tāpat kā ziedos vāzē, tajos turpinās cirkulēt ūdens un tie ilgāk paliks svaigi.

Ietinot garšaugus virtuves dvielī un pēc tam ieliekot maisiņā, arī var nodrošināt tiem veselīgu mikroklimatu.

* Glabājot zaļumus hermētiskā traukā, kurā nevar iekļūt ledusskapja sausais gaiss. Taču jāņem vērā, ka reti kuri veikalā nopērkamie pārtikas konteineri šo gaisa apmaiņu patiešām nepieļauj, tādēļ šis variants var arī pievilt.

Ja nolūks ir garšaugus glabāt citai sezonai, tam vislabāk noder saldētava. Arī tajā mitruma zudums ir galvenā problēma, kuras risināšanai pastāv vairākas metodes:

* Nomazgātus un nožāvētus garšaugus var saldēt aizvelkamajos maisiņos, kuri neļaus tiem izkalst un uzsūkt citus saldētavā esošos aromātus. Šādi glabātus zaļumus atlaidināt pirms lietošanas nav nepieciešams, jo tie izmērā ir tik mazi, ka atkusīs gatavošanas procesā.

* Ļoti ērta ir garšaugu saldēšana ledus kubiņu formā – ledus trauciņus aptuveni līdz trešdaļai piepilda ar sasmalcinātiem zaļumiem un pielej klāt ūdeni. Šādus kubiņus var gatavošanas beigās pievienot zupām vai sautējumiem.

* Vēl izteiksmīgāku garšu var panākt, veidojot līdzīgus kubiņus nevis ar ūdeni, bet ar eļļu vai buljonu. Eļļu piesātina tajā esošie garšaugi un veidojas spēcīgs garšas papildinātājs, piemēram, ziemas sautējumam vai kādai mērcei.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+