Mobilā versija
+5.2°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
18. jūnijs, 2012
Drukāt

Šveices standarts – tradicionālais siera fondī

Foto - Valda MadalāneFoto - Valda Madalāne

Šveice ir maza, bet īpaša valstiņa Eiropas vidienē, kur franču, vācu un itāļu virtuve radījusi savdabīgu kulinārijas simbiozi. Protams, jo īpašs ir tradicionālais siera fondī!

 

Šveices virtuve ir interesanta un daudzveidīga, tāpēc iemantojusi daudzu gardēžu cieņu. Tajā līdzās pastāv itāļu polenta, risoto, minestrone, spageti ar aromātisko baziliku, vācu baltās desiņas ar sautētiem skābajiem kāpostiem un vārītiem kartupeļiem, franču fuagrā un teļa gaļas medaljoni trifeļu mērcē…

Vietējie kulināri ar patiesu viesmīlību piedāvā arī tipiskus šveiciešu ēdienus: slaveno fondī un rakleti, Cīrihes un cordon bleu šniceli, makaronus Alpu gaumē, tradicionālo kartupeļu sacepumu ar sieru un kraukšķīgo rīsu pīrāgu. Līdzās gaļas ēdieniem Šveicē ir populāras ezeru un upju zivis.

 

Tomēr galvenā īpatnība ir plašais siera un skābpiena produktu klāsts. Tie ir gan mīkstie sieri, ko vāra no biezpiena, gan daudzveidīgie kalnu reģionu sieri un sieri ar garšaugiem.

 

Sieru plate ir katra restorāna ēdienkartes obligāta sastāvdaļa, bet īpaša vieta ir atvēlēta fondī, kas radies pirms vairākiem simtiem gadu. No sniegotajām Alpu nogāzēm šis lieliskais ēdiens ir pakāpeniski pārvietojies uz pārējo šveiciešu mājām un iepaticies arī citu valstu iedzīvotājiem. Pārsteidz tikai šī vienkāršā, vienlaikus arī oriģinālā un sātīgā ēdiena recepšu plašā daudzveidība.

 

Tradicionālais siera fondī

• 250 g Grijēras (Gruyère) siera,

• 250 g Ementāles (Emmenthaler) siera,

• 1 sulīga ķiploka daiviņa,

• 1 glāze sausa baltvīna,

• 1 ēdamkarote svaigi spiestas citrona sulas,

• 3 – 4 tējkarotes kukurūzas cietes,

• 1 ēdamkarote ķiršu liķiera (nav obligāti),

• pēc vajadzības: malti pipari un muskatrieksts.

Ar nomizotu, uz pusēm pārgrieztu ķiploka daiviņu ierīvē katliņa iekšpusi. Ielej vīnu, citrona sulu un uzkarsē, taču neuzvāra.

Sarīvē Grijēras un Ementāles sieru, samaisa kopā ar cieti. Pa nelielai saujiņai pakāpeniski ber vīnā, nepārtraukti maisot. Pirms pievieno nākamo porciju, jāpārliecinās, ka iepriekšējā ir pilnīgi izkususi. Masa var mest mazus burbulīšus, taču nedrīkst vārīties. Kad izkausēts viss siers, pieber muskatriekstu un piparus. Ja ir vēlme, var pieliet ēdamkaroti ķiršu liķiera.

 

Siera mērci pārlej sasilušā fondī traukā un uztur siltu, lai tā nesabiezētu. Ja tā ir pārāk bieza, pielej vēl nedaudz vīna. Pārāk šķidrai nepieciešams vairāk cietes un siera.

 

Fondī piemērots četriem cilvēkiem, jo lielākā kompānijā pie trauka var būt pārāk liela burzma. Sierā mērcē kraukšķīgus maizes, vārītas vistas, šķiņķa, desas, svaigu saldo piparu gabaliņus, vārītu brokoļu vai ziedkāpostu rozetes. Noder jebkurš produkts, kas garšo kopā ar sieru.

Var pasniegt kopā ar to pašu vīnu, kas pievienots fondī.

Cieto siera garoziņu fondī trauka apakšā uzskata par delikatesi. Tādēļ, ja to izņem, parasti piedāvā ciemiņiem.

Reizēm gatavo trīs sieru fondī, izmantojot Grijēras, Ementāles un Apencelles (Apenzeller) sieru. Mūsu veikalos fondī pagatavošanai nopērkama jau gatava trīs sieru izlase. Protams, var izmantot arī citus labi kūstošus sierus un kukurūzas cieti aizstāt ar kartupeļu cieti.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+