Šveiciešu cepumi. Dažādi un kraukšķīgi! 0

Piedāvājam receptes aromātiskiem un kraukšķīgiem cepumiem, kādus tos gatavo Šveicē. Lai gan šveiciešu virtuve ir ļoti līdzīga mūsējai, ir lietas, ko tur gatavo savādāk. Piemēram, vai zinājāt, ka cepumus var izcept tikai no sēkliņām vien, nepievienojot ne miltus, ne sviestu?

Reklāma
Reklāma

 

Maizes plāksnītes

200 g rupja maluma kviešu miltu,

70 ml piena,

120 g cukura,

4 ēdamkarotes sviesta,

50 g rīvēta cietā siera,

¼ tējkarotes sāls,

2 ēdamkarotes ķirbju sēkliņu,

1 ēdamkarote sezama sēkliņu.

Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 174
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā
“Krievi mūs burtiski aprīs!” Ukraiņu komandieris skaidro iespējamās kara pauzes briesmas
Lasīt citas ziņas

Bļodā samaisa rupja maluma kviešu miltus, cukuru, sāli un sēkliņas un ieberž sviestu. Pēc tam pievieno pienu, uz smalkas rīves sarīvētu cieto sieru un rūpīgi izmaisa, līdz iegūst viendabīgu, biezu, stingru mīklu. Noliek uz 30 minūtēm atpūsties un tad izveltnē, cik plāni vien iespējams. Sagriež lielos taisnstūros un cep +150 °C temperatūrā aptuveni 10 – 15 minūtes. Kraukšķīgas maizes plāksnītes, sauktas par knäckebröd, ir laba alternatīva ierastajai maizītei – ar nedaudz kalorijām, veselīgas, bez rauga un cepamā pulvera.

 

Ar sēkliņu mix

160 g auzu pārslu,

120 g linsēklu,

120 g magoņu sēklu,

80 g sezama sēklu,

2 ēdamkarotes saulespuķu eļļas,

1 tējkarote sāls,

600 ml auksta ūdens.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bļodā samaisa visas sēkliņas un auzu pārslas, pārlej ar ūdeni, pievieno eļļu, sāli un samaisa. Atstāj uz nakti uzbriest. No rīta pannā ieklāj cepamo papīru un ļoti plānā kārtiņā izliek uzbriedušo masu (ne biezāk par 2 – 3 mm). Uzkarsē cepeškrāsni līdz +200 grādiem un cep 20 minūtes. Tad izņem, sagriež gabaliņos un cep vēl 30 minūtes, tikai zemākā temperatūrā – +150 grādos. Kad pagājušas 15 minūtes, cepumus apgriež un turpina cept, tad tie izcepjas vienmērīgāk. Atdzesē uz restītēm. Iznāk gardi, kraukšķīgi cepumiņi, ļoti piemēroti tiem, kas skaita kalorijas! Cepumiem var izmantot arī ķirbju, saulespuķu un citas sēkliņas, šī ir tikai viena no variācijām.

 

Krekeri


100 g puscietā siera (Krievijas, Holandes, Čedera),

70 g kviešu miltu,

40 g mīksta sviesta,

20 g auzu pārslu,

2 ēdamkarotes melno sezama sēklu,

šķipsniņa sāls.

Sviestu sajauc ar miltiem, pievieno pārējās sastāvdaļas un izmīca. Izveido ruletīti un ieliek uz stundu ledusskapī sacietēt. Tad ar asu nazi sagriež ļoti plānās šķēlītēs, kuras pēc tam vēl izrullē maksimāli plāni. Liek pannā, kas izklāta ar cepamo papīru, un cep iepriekš līdz +200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 5 minūtes. Izcili kraukšķīgi un gardi krekeri! Ja nav pieejama melnā sezama sēklas, var likt gaišās.

 

Vaniļas cepumi

250 g kviešu miltu,

125 g sviesta,

125 g cukura,

½ tējkarotes cepamā pulvera,

15 g vaniļas cukura,

40 – 45 ml piena.

Miltus sajauc ar cepamo pulveri un pievieno sviestu, cukuru un vaniļas cukuru. Visu samaisa un pielej pienu. Kārtīgi izmīca mīklu, līdz tā vijīga un vienmērīga. No mīklas izveļ garu desiņu (aptuveni 4 – 5 cm diametrā), to ietin pārtikas plēvē un noliek uz 1 – 2 stundām ledusskapī, lai sacietē. Pēc tam sagriež 3 mm biezās šķēlēs un cep +200 °C aptuveni 6 minūtes. Cepumus liek ar lielu atstarpi, jo tie cepoties izplešas. Var pārliet ar kakao glazūru. Ļoti vienkārši, ātri pagatavojami un aromātiski!

 

Ar sieru


100 g mīksta sviesta,

100 – 150 g Krievijas vai Holandes siera,

130 – 150 g kviešu miltu,

½ tējkarotes ķimeņu,

šķipsniņa sāls.

Sviestu ieberž miltos, pievieno rīvētu sieru, sāli un ķimenes. Izveido ruletīti, sagriež šķēlītēs un veido plācenīšus. Cep 15 – 25 minūtes +180 grādos. Laba uzkoda pie alus, aukstajam galdam.

Reklāma
Reklāma

 

 

Ar ķirbju sēkliņām

100 g kviešu miltu,

100 g kviešu rupjo miltu,

50 g kliju,

50 g auksta sviesta,

4 ēdamkarotes sezama sēklu,

½ tējkarotes sāls,

110 – 120 g ūdens,

50 – 70 g ķirbju sēkliņu.

Abu veidu miltus sajauc ar klijām, pievieno sezama sēklas un sāli un ieberž tajos aukstu sviestu. Pamazām lej klāt ūdeni un mīca mīklu – tai jāiznāk vijīgai, bet ne šķidrai. Noliek uz pusstundu atpsūties, pēc tam izrullē kvadrātu, kuram pusi nosmērē ar skābo krējumu un uzkaisa biezā kārtā uz pannas apgrauzdētas ķirbju sēkliņas. Pārloka pāri mīklas otru pusi un izrullē. Sagriež gabaliņos un cep +180 grādos aptuveni 20 minūtes. Ķirbju sēkliņas dod jauku garšas niansi.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.