Svētku brokastis 0

Jelgavas novada saimnieces svētkos ceļ galdā tradicionālos ēdienus, taču īpašo garšu tiem piešķir ne tikai pielāgotās receptes, bet arī pašmāju produkti.

Reklāma
Reklāma

 

Sēkliņu maize

1 kg kviešu miltu,

“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
Atradusies pirms 13 gadiem pazudusi meitene, kura savulaik neatgriezās mājās no skolas 15
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 27
Lasīt citas ziņas

pa 1 glāzei auzu pārslu, putraimu, četrgraudu pārslu, rudzu rupjo miltu,

1 glāze (pēc izvēles): rozīnes, klijas, saulespuķu vai sezama sēklas,

1 glāze cukura,

1 ēdamkarote ķimeņu,

1 tējkarote sāls, kas izšķīdināta ūdenī.

CITI ŠOBRĪD LASA

Cukuru sagrauzdē katliņā un izšķīdina vienā litrā ūdens, ap 40 grādu siltā. Iejauc sastāvdaļas, pieliek arī ieraugu – no iepriekšējās cepšanas reizes paņemtu mīklas pikucīti. To līdz kārtējai cepšanas reizei uzglabā ledusskapī. Pirms lietošanas atdzīvina, pielejot siltu ūdeni un neilgi paturot istabas temperatūrā.

Mīklu pārklāj ar dvieli un raudzē astoņas līdz desmit stundas. Tai jābūt mīkstai, pat pašķidrai. Ar mīcīšanu nav īpaši jānopūlas, pietiek, ja iejauc vēlu vakarā un no rīta cep. Vasarā process notiek ātrāk.

Uzrūgušo mīklu ielej divās veidnēs. Liek aukstā krāsnī un cep vienu stundu 200 grādu temperatūrā. Izceptu uzreiz neizņem no veidnēm, pārklāj ar dvieli un ļauj maizītei kādu laiku atdzist, lai vieglāk atlec no malām.

 

Biezpienmaize


1. kārtai: 200 g “Selgas” cepumu, 100 g sviesta vai margarīna, 100 g medus;

2. kārtai: 360 g jeb 2 paciņas biezpiena, 150 g cukura un 50 g vanilīncukura, 1 ēdamkarote skābā krējuma.

Medu ar sviestu nedaudz pakausē un samaisa ar sasmalcinātiem cepumiem. Veidnē ieklāj cepampapīru un masu liek cepties uz 5 minūtēm 180 grādu temperatūrā. Otrajai kārtai izberž biezpienu caur sietu, pieber cukuru, vanilīncukuru. Lai masa būtu vijīgāka, pieliek arī krējumu. Uzliek pirmajai kārtai un pusstundu cep 160 grādos.

 

 

 

 

Lieldienu pasha

0,5 kg biezpiena,

100 g sviesta,

0,5 glāzes pūdercukura,

apmēram 4 ēdamkarotes skābā krējuma,

citrons,

vanilīncukurs,

dekorēšanai: kokosriekstu skaidiņas, rozīnes šokolādē, “Gundegas” marmelādes.

Sviestu sajauc ar pūdercukuru – gandrīz līdz putošanai. Pieber biezpienu un atkal kārtīgi samaisa. Pēc tam pievieno pārējās sastāvdaļas: krējumu, vanilīncukuru, sarīvētu citrona miziņu, sagrieztas marmelādes. Var likt arī rozīnes un žāvētas aprikozes.

Reklāma
Reklāma

Pashu liek piemērota tilpuma bļodā, kurā ieklāts cepampapīrs. Masu ar karoti vēl kārtīgi nospaida, lai pieguļ bļodas malām. Uz nakti ieliek ledusskapī. Pirms pasniegšanas apgriež otrādi uz lēzena šķīvja un rotā ar rozīnēm šokolādē un kokosriekstu skaidiņām.

Pashai ir vairākas receptes, arī ar želatīnu. Šajā variantā 1,5 kg biezpiena, 0,5 l saldā krējuma, nepilnu glāzi rozīņu, kā arī ap 300 g sagrieztas “Gundegas” marmelādes samaisa lielā bļodā. Masai pievieno siltā ūdens peldē uzbriedinātu želatīnu un kārtīgi izmaisa. Tālāk rīkojas kā iepriekš.

 

Kārtainais kēkss


1. kārtai: 8 olu baltumi, 8 deserta karotes cukura un tikpat miltu, rozīnes;

2. kārtai: 8 olu dzeltenumi, 8 deserta karotes cukura un tikpat miltu, saldais šokolādes sieriņš, rotāšanai – pūdercukurs.

Olām atdala baltumus no dzeltenumiem. Pirmajai kārtai baltumus saputo ar norādīto daudzumu cukura un miltiem, beigās iemaisa rozīnes. Saputoto masu sadala uz pusēm un daļu iepilda ar margarīnu izsmērētā kēksa formā.

Pa vidu liek ar cukuru un miltiem saputotus dzeltenumus, kam labākajai garšai pievienots šokolādes sieriņš. Atliek uzliet atlikušo olu baltumu kārtu un var likt krāsnī 200 grādos. Cep apmēram 45 minūtes. Kēksu izņem no formas un pārber ar pūdercukuru.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.