Svētku maize. KONKURSA recepte 0

Ju labu laiku maizi cepu majās. Tā kā man patīk ekspperimentēt un gatavot, tad maizes receptes ir visdažādākās, no dažādām tautām nākušas, gan arī improvizētas. Šī ir viena no maizes receptēm, kas mūsmājās ir lielā cieņā. Maiga, pūkaina, skaista. Garšīga gan salda, gan sāļa.

Reklāma
Reklāma

 

Kā gatavot?
CITI ŠOBRĪD LASA

Ņemam pusi pienu, uzsildām un izšķīdinām tajā raugu ar pusi cukuru.

Otru pusi pienu arī uzsildām un izkausējam tajā sviestu.

Olu viegli sakuļam ar sāli un atlikušo cukuru.

Savienojam abus piena maisījumus, iemaisām olu.

Pievienojam miltus ar kurkumu.

Samīcam mīklu un liekam ieeļļotā traukā, ko apsedzam ar pārtikas plēvi. Raudzējam siltā vietā aptuveni 1 stundu, līdz mīkla dubultojas apjomā.

Izrullējam mīklu taisnstūrī, izmērs būtībā atkarīgs no formas izmēra, ko izmantosim. Es izrullēju 40cm* 17cm. lielā taisnstūrī.

Sagriežam mīklu vertikāli 8 gabaliņos.Sanāk 8 gabaliņi 17cm gari un 5 cm plati. Tas tā aptuveni.

Ņemam tos 30g sviesta vai margarīna un izkausējam.

Katru mīklas gabaliņu apsmērējam ar izkausētu sviestu.

Tālāk salokam kā bildēs rādīts ārējās maliņas līdz vidum, apsmērējam atkal ar sviestu un tad uz pusēm. Bet būtībā jau locīšanas veids pēc katra vēlēšanās.

Kad visi gabaliņi apsmērēti un salocīti, kārtojam tos cepamtraukā, kas iesmērēts ar sviestu. Mīklas gabaliņus liekam ar atvērto maliņu uz leju.

Apsedzam un liekam siltā vietā uz 30 minūtēm.

Pēc tam kad mīkla vēlreiz uzrūgusi, apsmērējam ar atlikuso sviestu un cepam ap 180 grādiem ap 20 minūtēm, līdz maize skaisti brūna.

Pagaidam līdz maize nedaudz atdziest un tad varam izņemt no formas.

Šī maize svētku galdā, manuprāt, iederas pat ļot labi, gan pēc neparastās formas, gan pēc krāsas un beigās jau ar maigo, neparasto garšu!

Reklāma
Reklāma

Maize sanāca ar maiga, pūkaina, mīksta ar viegli kraukšķīgu garoziņu.

Vienkārši gards kumosiņš!

Iesūtījusi Natālija Rogova
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.