Mobilā versija
-2.2°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
30. marts, 2012
Drukāt

Svētku torte. Gatavošana soli pa solim

gatavaa_kuuka

Kopš žurnāliste Aija Geida iedziļinās kulinārijas gudrībās, viņa mēdz lutināt ne tikai savus mīļos, bet reizēm arī iepriecināt kolēģus. Lūk, šāds pārsteigums tika sarūpēts žurnāla “Praktiskais Latvietis” 20 gadu dzimšanas dienā!

 

Svētku torte (aptuveni 10 – 12 cilvēkiem)

Mīklai:

450 g kviešu miltu,

300 g sviesta,

200 g ūdens,

šķipsniņa cepamā pulvera,

šķipsniņa sāls.

Krēmam:

300 g sviesta,

200 g cukura,

1 litrs piena,

5 ēdamkarotes kviešu miltu,

paciņa vaniļas cukura,

miziņa no viena citrona,

400 g saldētas avenes vai saldeni skābs ievārījums pēc vēlēšanās.

 

Darba gaita
torte-01

1. Lai pagatavotu mīklu, vispirms izsijā miltus.

 

 

 

 

 

 

 

torte-022. Miltiem pievieno cepamo pulveri un sāli.

 

 

 

 

 

 

 

 

torte-03

3. Sviestu sagriež gabaliņos un pievieno miltu maisījumam.

 

 

 

 

 

 

 

torte-044. Miltos ieberž sviestu, līdz veidojas drupačas.

 

 

 

 

 

 

 

torte-05

5. Pievieno ūdeni un izmīca mīklu – tai jāsanāk mīkstai, gaisīgai un treknai.

 

 

 

 

 

 

 

 

torte-066. Mīklu ietin pārtikas plēvē un noliek uz 30 minūtēm ledusskapī.

 

 

 

 

 

 

 

torte-07

7. Kamēr mīkla atpūšas, lielā kastrolī izkausē sviestu.

 

 

 

 

 

 

 

 

torte-088. Kad sviests izkusis, pievieno miltus un rūpīgi izmaisa.

 

 

 

 

 

 

 

torte-09

9. Mazākā katliņā uzvāra pienu: kad uzvārījies, pievieno brūno cukuru un vaniļas cukuru.

 

 

 

 

 

 

 

 

torte-1010. Kad cukurs pienā izkusis, to lej lielajā kastrolī, kurā ir sviests un milti. Pievieno rīvētu citrona miziņu, ja grib skābāku, var pievienot pāris ēdamkarotes citrona sulas.

 

 

 

 

 

 

 

 

torte-11

11. Masu nepārtraukti maisa, jo katliņa apakšā veidojas kunkuļi. Kamēr masa karsta, tā ir šķidra, kad atdzisīs, sabiezēs. Tātad maisot vāra, līdz masa paliek biezāka, tās aptuveni ir 2 – 4 minūtes.

 

 

 

 

 

 

 

torte-1212. Citā katliņā uz lēnas uguns atkausē avenes un mazliet pavāra – tad kūka nesabojāsies. Ja lieto svaigas ogas vai arī iekrāso dekorus ar svaigu ogu sulu, jārēķinās, ka to nevar ilgi turēt siltumā, pēc iespējas ātrāk jāliek atkal ledusskapī (nevis uz viesību galda visu vakaru!)

 

 

 

 

 

 

torte-13

13. Mīklu sadala 8 bumbiņās, katru izrullē 2 – 4 mm biezumā ar nelielu daudzumu miltu tieši pirms likšanas uz cepešpannas (lai mīkla neuzsūktu pārāk daudz miltu un nepaliktu cieta).

 

 

 

 

 

 

 

torte-1414. Lai iegūtu perfekti apaļu formu, no izrullētās mīklas to var izspiest ar cepamo veidni. Cepamo papīru apakšā neliek, jo mīklā eļļas jau ir pietiekami, tā nepielips. Tikai pirms likšanas cepeškrāsnī mīkla obligāti jāsadursta ar dakšiņu, citādi būs lieli burbuļi un torte sanāks šķība un greiza. Cep 180 grādos 12 – 15 minūtes līdz viegli zeltainai krāsai. Ja ir laba cepeškrāsns, var cept 3 stāvos, tad process aizņem pavisam maz laika, tikai jāatceras pēc 7 – 8 minūtēm apakšējo kārtu samainīt ar augšējo.

 

 

 

 

 

 

torte-15

15. Kad tortes kārtas atdzisušas un krēms sabiezējis, to liek uz katras kārtas.

 

 

 

 

 

 

 

 

torte-1616. Uz katras otrās kārtas papildus krēmam liek arī savārītās avenes vai kādu saldeni skābu ievārījumu, piemēram, dzērveņu, brūkleņu, upeņu. Tad kūka būs ļoti aromātiska un garda.

 

 

 

 

 

 

 

torte-17

17. Kad septiņas kārtas saliktas, astoto sadrupina un apkaisa malas.

 

 

 

 

 

 

 

 

torte-1818. Dekorē torti atkarībā no tā, kam to gatavo. Šoreiz tā apkaisīta ar krāsainām kokosa skaidiņām un izrotāta ar ogām. Vidū no cukura mastikas pagatavots “PL” jubilejas cipars 20 un izrotāts ar ziediem un lapiņām, ko izveido no mastikas un iekrāso ar pārtikas krāsām. Var rotāt ar maltiem vai veseliem riekstiem, svaigiem ziediem vai augļiem.

 

 

 

 

 

 

 

Uzziņa

• Šo torti var pagatavot 1,5 – 2 stundās. Jāņem vērā, ka krēma ietekmē mīklas kārtas izpletīsies, tāpēc nevajag torti likt gluži pie malām tajā traukā, kurā gatavojaties to pārvietot. Piemēram, ciešā kartona kastē tā pacelsies un vairs nebūs līdzena – deformēsies.

• Ja gatavo pēc dotajām proporcijām, iznāk torte 30 cm diametrā. Ja ir vēlme pēc lielas (40 cm) un augstas (apmēram 20 cilvēkiem), mīklu gatavo pusotras reizes vairāk, bet krēmu – divas reizes vairāk, nekā receptē norādīts.

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+