Praktiski
Receptes

Sviesta pupiņas – omlete, sacepums, marinētas, sautētas. 6 labas receptes 0

Foto – Shutterstock

Kas tajās vērtīgs?

Sviesta pupiņas ir bagātīgs olbaltumvielu avots. Tajās ir arī daudz šķiedrvielu (tāpēc ēdiens ir sātīgs) un minerālvielu – kālijs, fosfors un mangāns, varš un jods. Varš cilvēka organismā ir sevišķi nepieciešams augšanai, audu elpošanai, organisma aizsargspēju stiprināšanai, pigmentu veidošanai (matu krāsai). Vēl pupās ir visi B grupas vitamīni un PP vitamīns.

– Sviesta pupiņas var iekļaut dažādos ēdienos, sākot no sakņu sautējumiem un beidzot ar omleti un zupu, – ar maigu garšu apveltīto pākšaugu uzteic Dailes teātra kafejnīcas šefpavāre Aiga Zvejniece. – Var rīkoties pavisam vienkārši: vispirms sviesta pupiņas 3–5 minūtes pavāra, tad apcep uz pannas sviestā, pievieno pāris ķiploka daiviņu, bet gatavošanas beigās bagātīgi uzkaisa dilles. Tas, starp citu, ir manas mammas iecienītākais ēdiens vasarā.

Var gatavot veģetāro maltīti, sviesta pupiņas sacepot ar citu šķirņu pupām, var pievienot lēcas.

No šiem pākšaugiem izdodas garšīgi salāti. Piemēram, izvāra nelielus jaunos kartupelīšus un tos sagriež ripiņās. Pievieno vārītas sviesta pupiņas un anšovus, uzslaka olīveļļu – un garda, sātīga maltīte gatava! Ja vēl pieliek svaigu bazilika zariņu, garšas kārpiņām būs īsti svētki.

Gatavojot krājumus ziemai, Aiga Zvejniece iesaka sviesta pupiņas iemarinēt tieši tāpat kā gurķus. Ja gribas kraukšķīgākas pupiņas, marinādi uzlej nevārītiem pākšaugiem. Ja vēlas daudzveidīgākus konservus, pievieno kabačus, tomātus un papriku. Gatavo tādu kā lečo.

Sviesta pupiņu sautējums

Lorem ipsum
FOTO: Leta

• 1–2 kg sviesta pupiņu

• 2–3 sīpoli

• 3 ķiploka daiviņas

• 50–100 g majonēzes

• 50–100 g skābā krējuma

• 5 ēdamkarotes eļļas

• Zaļumi pēc izvēles

• Pipari

• Sāls

Pannā karstā eļļā apcep sagrieztus sīpolus un ķiplokus, pievieno blanšētas sviesta pupiņas (vāra 3–5 minūtes, lai būtu kraukšķīgas), sāli, piparus, daļu zaļumu. Palaikam apmaisot, sautē uz lēnas uguns. Kad pupiņas gatavas, pievieno majonēzi, krējumu un vēl pasautē piecas minūtes. Pasniedz kā pamatēdienu vai karstos salātus pie gaļas.

Silti pupiņu un gaileņu salāti

• 400 g sviesta pupiņu

• 400 g gaileņu

• 2 sarkanās paprikas

Mērcei

• 3 ēdamkarotes eļļas

• 1–2 ēdamkarotes baltvīna etiķa

• 1 ķiploka daiviņa

• 1 tējkarote sāls

• 1 tējkarote paprikas pulvera

• ¼ tējkarotes melno piparu

Papriku sagriež tievās sloksnītēs. Pupiņām nogriež cietos galus un pākstis sadala mazos gabaliņos. Gailenes notīra, lielākās sēnes sagriež. Tad apcep pannā uzkarsētā eļļā, līdz izzūd liekais šķidrums. Pievieno pupiņas un papriku. Turpina cept, līdz tās kļūst spīdīgas.

Gatavo mērci no eļļas, vīna etiķa, sasmalcināta ķiploka, paprikas pulvera, sāls un pipariem.

Pannu noņem no plīts. Salātus pārlej ar mērci un liek dziļā traukā. Piedevā der svaiga maize.

Svaigas pupiņas var aizvietot ar konservētām vai saldētām, bet gailenes – ar baravikām, apšu bekām vai šampinjoniem.

Cūkgaļas sautējums ar sviesta pupiņām

Lorem ipsum
FOTO: Leta

• 400 g cūkas filejas vai cepeša gabala

• 1 ēdamkarote sviesta

• ½ tējkarotes sāls

• 250 g sviesta pupiņu

• 200 g skābā krējuma

• 1–2 tējkarotes sinepju

• 1 tējkarote kaltēta timiāna un bazilika maisījuma

• Svaigi pētersīļi

Gaļu sagriež plānās sloksnītēs un apbrūnina pannā izkausētā sviestā. Pieber sāli un sagrieztas pupiņas. Krējumu sajauc ar sinepēm un garšaugu maisījumu. Uzlej gaļai un pupiņām un sautē 5–10 minūtes. Ja vēlas, gatavam sautējumam var uzkaisīt sasmalcinātus svaigus pētersīļus. Pasniedz ar makaroniem vai rīsiem.

Šo ātri pagatavojamo un sulīgo sautējumu var pasniegt arī mājas viesībās.

Dārzeņu zupa ar kausēto sieru

• 1 ziedkāposts

• 2 burkāni

• 4 kartupeļi

• 200 g zaļo zirnīšu

• 200 g sviesta pupiņu

• 1 paciņa kausētā siera

• Melno piparu graudi

• Zaļumi

• Sāls

Burkānus un kartupeļus sagriež, sviesta pupiņām nogriež cietos galus un pākstis sadala uz pusēm. Dārzeņus liek katlā, uzlej litru ūdens, pieber sāli, piparus un vāra uz lēnas uguns 8–10 minūtes. Tad iemaisa kausēto sieru un ļauj tam izkust. Pasniedzot zupu pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.

Omlete ar sviesta pupiņām

Lorem ipsum
FOTO: Leta

• 150 g sviesta pupiņu

• 4 olas

• ½ glāzes piena

• Augu eļļa

• Dilles

• Sāls

Pupiņām nogriež cietos galus, pākstis sagarina 3–4 daļās un novāra sālsūdenī 5–6 minūtes. Nokāš caurdurī un noskalo aukstā ūdenī. Tad pupiņas cep pannā uzkarsētā augu eļļā. Tikmēr bļodā sakuļ olas ar sāli, pievieno pienu, sakapātas dilles un uzlej apceptajām pupiņām. Omleti apcep no abām pusēm.

Marinētas ar sīpoliem

Lorem ipsum
FOTO: Leta

• 400 g sviesta pupiņu

• 1 liels saldais sīpols

• 2–3 ķiploka daiviņas

• 1 lauru lapa

• Melnie pipari

• Sinepju sēklas

• Diļļu buntīte

Marinādei

• 1 l ūdens

• 2 ēdamkarotes sāls

• 2 ēdamkarotes cukura

• 100 ml 9% galda etiķa

Pupiņām nogriež cietos galus un pākstis sadala gabalos, lai ērtāk savietojas marinējamā traukā. Liek vārošā sālsūdenī un vāra aptuveni 10 minūtes (nedrīkst pārvārīt!). Nolej lieko ūdeni.

Sīpolu sagriež plānās šķēlēs, dilles sasmalcina. Stikla traukā kārto pupiņas, sīpolu šķēles, dilles, lauru lapu, ķiplokus, piparus un sinepju sēklas.

Gatavo marinādi: katliņā uzkarsē ūdeni, pieber sāli, cukuru un pagaida, līdz izšķīst. Katliņu noņem no uguns un pielej etiķi.

Karsto marinādi uzlej pupiņām, atdzesē, uzliek traukam vāku un uzglabā vēsumā. Var ēst jau pēc 3–4 stundām, bet īsti gatavas ir nākamajā dienā.

LA.lv