Praktiski
Receptes

Sviesta, rauga, biezpiena, smilšu mīkla. 4 receptes mājas cepumu kārotājiem0

Foto – Shutterstock

Kārtainā sviesta mīkla

Nepieciešams

200 g sviesta, 2 glāzes miltu, 1 olas dzeltenums, 0,5 glāzes ūdens, 1 ēdamkarote konjaka vai degvīna, 1 naža gals sāls.

Sviestu ar ¼ miltu sastrādā plāksnē, atdzesē. No miltiem, ūdens, sāls, konjaka un olas dzeltenuma gatavo mīklu. To noliek vēsumā.

Pagatavošana

Atdzesēto mīklu izveltnē, vidū ieliek sviesta plāksni, tai pāri pārloka brīvās mīklas malas, izveltnē, saloka 3 reizes vienā virzienā, tad 3 reizes otrā, atstāj vēsumā 1 stundu. Vēlreiz izveltnē un saloka kā iepriekš, atkal atdzesē. Pēdējo reizi izveltnējot, no mīklas veido plāksnes kūkām, tortēm vai izspiež cepumus, ko liek uz plāts, kas apslacīta ar aukstu ūdeni, cep karstā cepeškrāsnī.

Kārtainā biezpiena mīkla

Nepieciešams

250 g sausa biezpiena, 250 g miltu, 250 g sviesta vai margarīna, sāls.

Pagatavošana

Miltus izsijā, sajauc ar sausu izmaltu biezpienu, iekapā taukvielu, pievieno sāli, visu samaisa.

Mīklu atdzesē, tad izveltnē, saloka un tālāk veido kā iepriekšējā receptē.

Izmanto sāļām vai saldām tortu plāksnēm, dažādiem sīkiem izstrādājumiem.

Kārtainā rauga mīkla

To gatavo no stingras rauga pamatmīklas. To izveltnē iegarenā taisnstūrī. Divas trešdaļas mīklas plāksnes pārziež ar mīkstu sviestu. Nepārziesto trešdaļu noloka, tai pāri pārloka pēdējo trešdaļu, arī pretējā virzienā mīklu saloka 3 reizes. Atdzesē, vēlreiz izveltnē un iestrādā pārējo sviestu. No atdzesētas mīklas cep dažādus kārtainās lapu mīklas izstrādājumus – pīrādziņus, smalkmaizītes, kliņģerus, sāļās tortes.

Smilšu mīkla


Nepieciešams

100 g sviesta vai margarīna, 1,5 glāzes miltu, 50 g cukura, 1 ola, citrona miziņa, vaniļa vai kanēlis.

Pagatavošana

Saistītie raksti

Miltus izsijā uz mīklas dēļa, iekapā cietu taukvielu vai ieplucina to ar miltainiem pirkstiem. Pieber smalko cukuru, visu samaisa, veido kaudzīti ar padziļinājumu, tur ielej sakultu olu, pievieno garšvielas. Samaisa mīklu, noliek vēsumā.

No šīs mīklas var cept sīkos cepumus un mazos groziņus.

Sāļo irdeno mīklu gatavo līdzīgi kā saldo, tikai bez cukura. Kā garšvielas pievieno maltus piparus, papriku, var pielikt rīvētu sīpolu vai ķiploku, saberztas ķimenes, muskatriekstu. Sāļo mīklu izmanto sāļo cepumu, groziņu un pīrādziņu gatavošanai.

Sagatavots pēc tematiskā izdevuma “Mājas gardumi”

LA.lv