Mobilā versija
-3.0°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
25. marts, 2014
Drukāt

Sviestmaize pavasarim

spinatumaize

Maizē ir gandrīz visas cilvēkam nepieciešamās uzturvielas. Ar maizi var nodrošināt pusi no organismam nepieciešamā ogļhidrātu daudzuma, trešo daļu no olbaltumvielām, vairāk nekā pusi no B grupas vitamīniem, fosfora un dzelzs. Tās sastāvā ir arī PP, E grupas vitamīni un kalcijs.

 

Pieaugušam cilvēkam, kas ikdienā nestrādā fizisku darbu, ieteicamā maizes deva dienā ir 300 – 350 g. Nepieciešamība pēc maizes var mainīties atkarībā no vecuma, nodarbošanās, ķermeņa masas un pārējā ikdienas uztura daudzuma. Fiziski aktīviem cilvēkiem dienā nepieciešams vairāk maizes nekā garīgā darba veicējiem.

Labāk izvēlēties tādu maizi, kas gatavota no dabiskām izejvielām, bez konservantiem un kaitīgām pārtikas piedevām. Organismam noderīgāka ir rudzu maize, nevis baltmaize. Ļoti veselīga ir maize, kas cepta no pilngraudu miltiem. Tajā izmantotas visas graudu daļas, arī klijas un dīgsti. Pilngraudu maize ir vēl bagātāka ar olbaltumvielām, B un E grupas vitamīniem un minerālvielām. Šis maizes veids satur arī daudz šķiedrvielu, kas svarīgas gremošanas un zarnu trakta normālai darbībai.

Visgaršīgākā, protams, ir maize, kas cepta mājās. Turklāt, gatavojot maizi pašu rokām, to var papildināt ar dažādām sastāvdaļām, piemēram, spinātiem un pesto mērci.

Ņem: 230 ml silta ūdens, 500 g miltu, 6 g rauga,

10 g spinātu, 2 ēd. k. kaltēta bazilika, 3 ēd. k.

pesto, 100 ml augu eļļas, 2 ēd. k. cukura, 1 ēd. k.

sāls. Lielā bļodā ielej ūdeni, pievieno izsijātus

miltus, sauso raugu, sāli, cukuru un augu eļļu.

Labi samīca, atstāj siltā vietā uzrūgt. Pannā sakarsētā eļļā 3 – 4 min. sutina sagrieztus spinātus. Ļauj atdzist, tad piejauc baziliku un pesto mērci. Kad mīkla uzrūgusi, to viegli atspaida un gaida, līdz tā no jauna paceļas. Pēc tam mīklu izrullē, pāri klāj 
spinātu un pesto pildījumu. Sarullē, nostiprina maliņu, liek uz pannas, kas ieziesta ar taukvielām vai pārklāta ar cepampapīru. Pusstundu ļauj uzrūgt, pēc tam 35 – 40 min. cep 200 – 220 grādu karstā cepeškrāsnī. Kad maize gatava, to apslaka ar ūdeni, apsedz ar dvieli un ļauj atdzist.

Veselīga rīta maltīte izdosies arī tad, ja redīsu vai sinepju sēkliņu dīgstus sabērsiet uz sviestmaizes. Tos kopā ar sakapātām dillēm un lociņiem var iejaukt biezpienā un masu ziest uz maizes rikas. Pikantāka sviestmaize būs, ja klāt piemetīsiet pāris marinētu kaperu.

Ja izcept maizi ar spinātiem nav laika, brokastīm, izmantojot veikalā pirktu maizi, var pagatavot, piemēram, spinātu un šķiņķa sviestmaizi. Formas maizes šķēli apziež ar sviestu. Spinātus brīdi pasautē sakarsētā sviestā. Uz sviestmaizes liek šķiņķa šķēlīti, spinātus un tomāta šķēli. Pārkaisa piparus, uzber rīvētu sieru. Sakarsētā cepeškrāsnī cep 10 – 15 min.

 

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+