Foto: LETA

Talsu PII “Sprīdītis” konstastēti nopietni higiēnas normu pārkāpumi 2

Veicot pārbaudi Talsu pirmsskolas izglītības iestādes “Sprīdītis” virtuvē pēc tam, kad no Slimību profilakses un kontroles centra tika saņemta informācija par bērnu saslimšanu ar salmonelozi, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir konstatējis būtiskus higiēnas prasību pārkāpumus – netīras iekārtas un inventāru, pārtikas produktus – papriku, tomātus un pat olas ar pelēšanas pazīmēm, aģentūrai BNS pavēstīja PVD.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Lasīt citas ziņas

Ledusskapī vienuviet uzglabātas bojātās olas ar piena produktiem atvērtā iepakojumā. Savukārt tīrie virtuves trauki uzglabāti zem izlietnes. Virtuves darbinieki nav savlaicīgi veikuši tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumus, darbinieki nav apmācīti, kā rīkoties ar dezinfekcijas šķīdumiem.

Piektdien, 13. novembrī PVD veica atkārtotu pārbaudi izglītības iestādes virtuvē. Šodien “Sprīdītis” atsācis darbu, taču 19. novembrī PVD plāno atkārtotu pārbaudi izglītības iestādes virtuvē.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai gan ne izejvielu, ne gatavo ēdienu paraugos salmonellas nav konstatētas un epidemiologi turpina noskaidrot saslimšanas cēloņus, bērnudārza virtuvē konstatētie higiēnas prasību pārkāpumi ir pietiekami nopietni, tādēļ PVD ir ierosinājis administratīvā pārkāpuma lietu.

“Ar šādiem gadījumiem PVD nākas saskarties katru dienu – pārtikas uzņēmumu darbinieku zemais zināšanu līmenis par higiēnu pārtikas apritē, kā arī paškontroles sistēmas trūkums ir visbiežāk konstatētie pārkāpumi pārtikas uzņēmumos Latvijā un tie secīgi noved pie citiem trūkumiem, tostarp – uzņēmuma nespējas garantēt pārtikas drošumu,” saka PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati, pēdējo četru gadu laikā pārtikas izraisīto masveida saslimšanu skaits Latvijā bija samazinājies no 27 gadījumiem 2011. gadā līdz 7 gadījumiem 2014. gadā. Taču šogad vērojama negatīva tendence – šī gada desmit mēnešos Pārtikas un veterinārais dienests ir veicis pārbaudes jau 17 gadījumos, kad tika saņemta informācija par saslimšanām, kuras, iespējams, izraisījusi pārtika.

Tradicionāli – visbiežāk šādi gadījumi tiek konstatēti izglītības iestādēs, kuras apmeklē pirmsskolas un skolas vecuma bērni, tātad – cilvēki ar salīdzinoši zemāku imunitāti, kā arī pasākumos, kuros ēdināšanu dažādos pielāgotos apstākļos nodrošina izbraukuma sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi vai arī uzņēmumi ēdina tik lielu skaitu cilvēku, kas nav atbilstoši viņu kapacitātei.

2015. gada desmit mēnešos pārtikas tirdzniecības un ēdināšanas uzņēmumos PVD ir veicis vairāk nekā 24 tūkstošus pārbaužu. Visbiežāk PVD konstatējis trūkumus paškontroles sistēmā – tās nav, vai arī tā nefunkcionē, pārtikas aprites telpu higiēnā, iekārtās un aprīkojumā, kā arī personāla apmācībā.