Mobilā versija
-0.8°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
18. jūnijs, 2012
Drukāt

Tasīte kakao profilaksei

kakao2

“Lai neveidotos vēža šūnas, man katru dienu jādzer pa tasei kakao. Taču veikalā var nopirkt kakao, kurā vairs nav flavonoīda epikatehīna. Kur var nopirkt tīru kakao?” Leokādija Rīgā

 

Atbilde atkarīga no tā, ko saprot ar jēdzienu tīrs kakao. Jebkurā kakao pulverī, ko iegādājas veikalā, flavonoīds epikatehīns ir! Vienā vairāk, citā mazāk, bet ir! Tāpat kā C vitamīns apelsīnos – dažādas šķirnes, atšķirīgi augšanas un transportēšanas apstākļi un citādāks bioloģiski aktīvo vielu daudzums. Epikatehīns kakao dod rūgto garšu, tādēļ – jo rūgtāks dzēriens, jo vairāk tajā šī flavonoīda. Tas pats arī šokolādē – rūgtākajās kakao vienmēr ir vairāk.

 

Augos esošo flavonoīdu bioķīmiskā iedarbība ir neskaidra. Ir pētījumi, kas apstiprina, ka miokarda infarkts ir retāka parādība, ja uzturā ir daudz flavonoīdu.

 

Tomēr nevar izcelt tikai vienu no flavonoīdu grupas, jo tiem visiem ir antioksidatīvas īpašības.

Inovatīvo biomedicīnas tehnoloģiju institūta valdes priekšsēdētājs, Latvijas Universitātes asociētais profesors Dmitrijs Babarikins atzīst, ka profilaksē kakao nozīmīgums ir pamatots. Vērtību nosaka tieši flavonoīdi, jo tiem piemīt pretiekaisuma un antioksidatīvas īpašības, tādēļ ir arī pretaudzēju aktivitāte. Arī žultsdzenošas un urīndzenošas īpašības. Flavonoīdi uzlabo sirdsdarbību un asinsriti, pazemina asinsspiedienu.

D. Babarikins brīdina, ka kakao sastāvā ir arī daudz purīnvielas, tādēļ tas nav ieteicams podagras slimniekiem, lai neradītu veselības saasinājumus. Purīnviela veicina urīnvielas kristālu izgulsnēšanos – veidojas tā saucamie akmeņi.

Pārējiem profilakses deva dzēriena pagatavošanai ir viena ēdamkarote kakao pulvera dienā un obligāti bez cukura! Saldināšanai, ja nepieciešams, var izmantot cukura aizvietotāju.

Taču pilnīgi noteikti simtprocentīgi dabīgs kakao ir “Laimas” ražotajā šokolādē, jo uzņēmums neiepērk gatavu šokolādes masu, bet iegādājas kakao pupiņas. Garais un sarežģītais process, kurā no kakao pupiņām iegūst šokolādi, notiek Latvijā. Specifiskās garšas īpašības kakao pupiņas iegūst grauzdēšanas laikā. Uzņēmuma galvenā tehnoloģe Vineta Vītola uzsver, ka epikatehīna dēļ arī šokolāde atzīstama par veselībai vēlamu. Tāpēc ražotājs norāda un pat izceļ kakao daudzumu sastāvā.

Flavonoīdi ir pievienotā vērtība arī tējai, vīnam un dažiem augļiem un dārzeņiem.

Ja pavisam neticat ražotājiem, kuru kakao pulveris pieejams lielveikalos, alternatīva ir tā sauktie zaļie veikaliņi! Pirkt vai nepirkt – tā ir tikai jūsu izvēle.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+