Mobilā versija
Brīdinājums -2.4°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
27. februāris, 2012
Drukāt

Taupīgi un garšīgi

gardais_001_vs3

Ja vēlas dzīvot taupīgi, laikus jāgādā gan krājumi ziemai, gan vairāk laika jāpavada virtuvē. Šajos ekonomiskas saimniekošanas pamatbaušļos dalās rīdziniece Valija Ansviesule.

 

Pirmās iemaņas saimniekošanā viņa apguvusi, būdama bērns – divpadsmitgadīga meitene. Esot uzaugusi audžuģimenē, jo agri zaudējusi vecākus. Kad audžumamma smagi saslimusi, vajadzējis viņas vietā stāties pie plīts. Dzīvojuši laukos, tāpēc ēdienu mācījusies gatavot no tā, kas izaug dārzā un tīrumā.

Vēlāk, kad jau pati nodibinājusi ģimeni, vienmēr vērīgi ieklausījusies citu saimnieču teiktajā, tāpat viesību reizēs iegaumējusi receptes, kas šķitušas tā vērtas, lai ieviestu savas ģimenes ēdienkartē.

Valija kopā ar vīru uzaudzinājusi trīs meitas. Tagad visas ir novijušas savas ligzdiņas, tāpēc ikdienā viņa gādājot maltītes sev un dzīvesbiedram, bet svētkos, nedēļas nogalēs vai citkārt ap saimes galdu sasēstoties prāvs pulks ēdēju. Prasmīgā saimniekotāja uzsver, ka pašu gatavots ēdiens rada mājas sajūtu;

– Lai lieliem un maziem būtu prieks atgriezties mājās, jāgādā, lai tajās būtu siltums un garšīgs ēdiens.

Katru rudeni sarūpējot krājumus ziemai, lai pagrabs būtu pilns ar dārzeņiem, ogām, augļiem, ievārījumiem, kompotiem un konserviem. Dārzeņus (kartupeļus, bietes, burkānus, veselus galviņkāpostus un saēvelētus skābēšanai) un citus lauku labumus pērkot zemnieku saimniecībā “Ķekava”, cidonijas salasot draugu īpašumā Piebalgā, āboli nogatavojoties pašu dārzā. Reizi nedēļā dodoties uz Rīgas centrāltirgu pēc pārtikas produktiem (sviesta, krējuma, siera, biezpiena, olām), kurus iegādājoties visai nedēļai. Valija uzskata – ja katru dienu vajadzētu iepirkties veikalā, nekāda ekonomiskā saimniekošana nesanāktu:

– Gatavojot ēst, vienmēr cenšos izdomāt, kā vienā reizē pagatavot vairākām dienām. Ja plānoju biešu zupu, novāru pilnu katlu ar bietēm, lai pietiktu zupai, salātiem un siļķei kažokā. Ar vīru ēdam tikai mājās, tāpēc ir lētāk. Rēķinu, ka mēnesī ēšanai tērējam aptuveni simts latu.

Bieži gatavojot sakņu sautējumu, kam klāt piešmorējot liellopu gaļu, citkārt uzcepot kotletes vai karbonādi. Pati taisot liellopu vai jaunlopu aknu (cūku aknas esot rūgtas) pastēti un auksto gaļu, – tad esot aizdars ilgākam laikam. Netālu no mājām Biķernieku ielā atrodoties labs gaļas veikals, kur pārdod kvalitatīvu produkciju.

 

Kukurūzas biezputra brokastīm

Pirms kāda laika Valija esot atklājusi kukurūzas putraimus, no kuriem sanākot pufīga un garšīga biezputra. Dietologi to īpaši iesaka vecākiem cilvēkiem un tiem, kam ir mazkustīgs dzīvesveids, jo kukurūzas putraimi satur maz kaloriju, bet daudz ogļhidrātu, B grupas vitamīnu, arī beta karotīnu.

Sastāvdaļas (4 porcijām):

150 g kukurūzas putraimu, 250 g piena, sāls pēc garšas, mazliet sviesta, brūkleņu ievārījums.

Pagatavošana:

katliņā uzvāra nedaudz ūdens, pievieno nedaudz sāls, ieber kukurūzas putraimus. Vāra uz lēnas uguns – aptuveni 12 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Kad putraimi ir uzbrieduši, pielej pienu. Visu uzkarsē, bet nevāra (Valija zina teikt, ka vārītu pienu cilvēkam esot grūtāk sagremot). Iemaisa sviestu, uzliek katlam vāku, uzsedz dvieli un minūtes piecpadsmit ļauj biezputrai uzbriest. Tad šis brokastu ēdiens kļūstot tik čaugans, ka līdzinoties uzpūtenim. Pasniedz ar brūkleņu ievārījumu.

Kopējās izmaksas: ~ Ls 1.

 

Kartupeļu salāti

Sastāvdaļas: vārīti kartupeļi, marinēti gurķi, sīpoli, mērcei – skābais krējums, mārrutki un sāls.

Pagatavošana: kartupeļus un marinētos gurķus sagriež šķēlītēs, sīpolus – ripiņās un pārlej ar skābā krējuma un mārrutku mērci.

Kopējās izmaksas: ~ Ls 1.

 

Gaļas rullītis 
ar kartupeļu čiekuriem
gardais_005_VS

Sastāvdaļas (3 porcijām):

300 g cūkas karbonādes, pildījumam – 6 žāvētas plūmes, 3 žāvētas aprikozes, žāvēta cūkas krūtiņa, eļļa cepšanai, burkāni, sīpoli, kartupeļi, salātiem – svaigi kāposti, burkāni un āboli.

Pagatavošana:

gaļu sagriež trīs šķēlēs, katrā liek strēmelītēs sagrieztas divas žāvētas plūmes un vienu žāvētu aprikozi, kā arī pāris strēmelītes žāvētas cūkas krūtiņas. Plūmes un aprikozes iepriekš nemērcē, jo cepot žāvētie augļi ēdienam piešķir pikantu garšu. Gaļas šķēli ar pildījumu satin rullītī un cep uz pannas nelielā eļļas daudzumā, līdz rullītis kļūst viegli brūns. Tad uz pannas turpat blakus apcep smalki sagrieztus burkānus un sīpolus, uzlej nedaudz ūdens un aptuveni pusstundu sutina uz lēnas uguns.

Nomizo kartupeļus, iegriež tā, lai veidotos šķēles, bet kartupelis turētos kopā, noziež ar sviestu, uzkaisa sāli un liek uzkarsētā cepeškrāsnī. Cep 100 grādu temperatūrā 30 – 40 minūtes. Taukvielas neizmanto, pietiek ar sviestu, ar ko noziesti kartupeļi. Tas gan notek uz pannas, gan ievelkas kartupelī.

Uz rupjas rīves sarīvē svaigu kāpostu, pievieno sarīvētus burkānus un saldenskābus ābolus (proporcija: 2 daļas kāpostu, 1 daļa burkānu un 1∕2 daļas ābolu). Pārlej mērci, kas pagatavota no ūdens, mazliet sāls, cidonijas sīrupa un mazliet olīveļļas.

Kopējās izmaksas trim porcijām: ~ Ls 2, 40. Gaļas rullītis – Ls 0, 40, kartupeļi ir pagrabā, pirkti par 12 santīmiem kilogramā (3 kartupeļi – 3 santīmi), burkāni ir pagrabā, pirkti par 20 santīmiem kilogramā, šajā reizē iztērēti ~ 5 santīmi, kāposti pirkti rudenī par 15 santīmiem kilogramā, bet āboli ir no pašu dārza, cidoniju sīrups arī pašu gatavots. Viena porcija izmaksā 75, maksimums – 80 santīmu.

 

Laša zupa

Sastāvdaļas:

laša galva un atgriezumi, 5 – 6 kartupeļi, 1 sīpols, 2 daiviņas ķiploka, sāls, pipari.

Pagatavošana:

lasi kopā ar gabaliņos sagrieztiem kartupeļiem vāra sālsūdenī, kam pievienoti pipari pēc garšas. Uz pannas apcep sīpolus, pievieno caur ķiploku spiedi izspiestu ķiploku, samaisa, pievieno zupai.

Kopējās izmaksas četrām porcijām: Ls 1,20.

 

Kāpostu tīteņi

Sastāvdaļas:

800 g svaigu kāpostu, 250 g maltas gaļas, 125 g rīsu, sīpols, sāls, melnie maltie pipari.

Pagatavošana:

kāpostu, kuram izgriezts kacens, vāra sālsūdenī. Kad ārējās lapas gandrīz mīkstas, izņem no ūdens un atdala lapas. Uz pannas apcep sasmalcinātus sīpolus, pievieno malto gaļu, vārītus rīsus, pieber sāli un melnos maltos piparus pēc garšas. Kāpostu lapas pamatnē liek pildījumu, pārloka pāri lapas sānu malas un satin. Tīteņus var vēlreiz apcept uz pannas, līdz tie kļūst gaiši brūni.

Kopējās izmaksas četrām porcijām: Ls 1.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+