Mobilā versija
+7.0°C
Sarmīte, Tabita
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
10. jūnijs, 2016
Drukāt

Tīra Latvijas garša – zelteris. Ilze Jurkāne ciemojas Valmiermuižā un piedāvā neparastas receptes (1)

1. Izcilība un viesmīlība

1no8
Publicitātes fotoPublicitātes foto

Lai iepazīstinātu Latvijas iedzīvotājus ar pašmāju izcilajiem, kvalitatīvajiem un ekoloģiskajiem produktiem, Rimi sadarbībā ar pazīstamo garšas eksperti Ilzi Jurkāni ir izveidojis video stāstu – īsfilmu sēriju “Latvijas gardākie stāsti”. Tie ir veiksmes un pieredzes stāsti, kas ļauj iepazīt spilgtus Latvijas pārtikas produktu ražotājus, kuri piedāvā veselīgu, ekoloģisku un unikālu produkciju. Šie stāsti ir Ilzes Jurkānes dzīvas, vienkāršas un cilvēcīgas sarunas, ciemojoties pie ražotājiem un ceļojot latvisku garšu pasaulē.

Valmiermuižas alus darītava jau kopš 2009. gada Latvijā ir pazīstama ar savu izcilo alu un viesmīlību. Valmiermuižas vārds nu jau kļuvis par īstu kvalitātes zīmolu, un alus – par svētku galda sastāvdaļu. Tomēr šoreiz mēs devāmies uz Valmiermuižu ne alus dēļ, bet gan lai aplūkotu, kā top viņu radītais bezalkoholiskais dzēriens zelteris. Tā ir skaista pagātnes relikvija, kura, pateicoties Valmiermuižas alum, ir atgriezusies mūsu dzīvē ar jaunu vēsmu un garšu.

Latvijā, kā jau daudzviet pasaulē, zelteris bija populārs pirms Otrā pasaules kara. Manā bērnībā, kad dzīvoju Amerikā, zelteri piegādāja uz mājām, vēlāk to varēja nopirkt tikai veikalā. Latvijā padomju laikā zelteris vispār pazuda, tāpēc ir liels prieks, ka tagad tas mums atkal ir pieejams. Tradicionāli zelteris bija bez garšas – ūdens, kurā zem spiediena tiek pievienota ogļskābā gāze. Mājas apstākļos zelteri gatavoja, ūdenim piejaucot dzeramo sodu, citronskābi un cukuru.

Atjaunojot zeltera tradīcijas, Valmiermuižas alus darītavā to papildina ar dažādām Latvijā audzētu augļu un ogu sulām un sīrupiem: cidonijām, aronijām, brūklenēm un citām meža ogām. Jaunākais izlolotais zelteris ir ar meža ogu garšu, un man bija iespēja to nogaršot, lai gan tas vēl nav nonācis pārdošanā. Bet ceru, ka tas drīz gozēsies veikalu plauktos, jo ir patiesi ļoti gards!

Valmiermuižas alus darītavas saimnieks Aigars Ruņģis mani iepriecināja vēl ar vienu jaunradītu bezalkoholisko dzērienu, kas arī drīz būs pieejams visā Latvijā, – Mežmalu vēstēja. Dzēriena garša ir burvīgi dabiska – tā sastāvā ir ūdens, cukurs, uzlējums no mūsu Latvijas āboliem, mellenēm, vīgriezes un ugunspuķes.

Apciemojām Valmiermuižu skaistā un saulainā maija sestdienā, kad tur norisinājās Ūsiņdienas svinības un tirdziņš Ar Gardu Muti Valmiermuižā. Gadskārtu tirdziņu ar šādu nosaukumu izveidoja Aigars Ruņģis, lai atbalstītu un radītu svētkus vietējiem ražotājiem. Skanēja dzīvā mūzika, dziedāja folkloras kopa, teicējas stāstīja tirdziņa apmeklētājiem par Ūsiņdienas tradīcijām, un, kā jau piederas Ūsiņdienā, bija zirgu izjādes bērniem un arī jauno jātnieču paraugdemonstrējumi.

Tirgoties bija sabraukuši mājražotāji un amatnieki no malu malām, lai ar pašu radītiem gardumiem, dzērieniem, rotām, mājas greznumlietām, rotaļlietām, tērpiem, galdautiem un kosmētiku priecētu apmeklētājus un cits citu. Viss bija mūsu pašu Latvijas iedzīvotāju ar mīlestību darināts. Es nevarēju atturēties – nopirku gan maizi, gan garšvielas, gan pankūku miltus, kas taisīti no zirņiem, gan auskarus, gan galdautu.

Izstaigājuši tirdziņu, paciemojušies pie Gardu Muti stenda, mēs ar Aigaru devāmies uz alus un zelteru darītavu. Valmiermuiža ir maza alus darītava, kur dzīvo alu brūvē kopš 2009. gada, bet zelterus šeit sāka darīt 2015. gadā. Tā nu gājām aplūkot, kā top zelteri.

  1. Izcilība un viesmīlība
  2. Kā tiek gatavots zelteris?
  3. Kas notiek, ja mīklai pievieno zelteri?
  4. Tempura latviešu gaumē
  5. Pufīgas pankūciņas ar ābolu un pekanriekstu mērci
  6. Izcilā limonāde
  7. Zemeņu kokteilis
  8. Saldējuma soda

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Saimnieciņš vienīgi, krieviski sakot tāds ”gņilojs” tulk. ar tieksmi uz pūšanu… Maksāt nevēlas tiem, kuri godīgi padara darbu….

Tomātaudzētāji "Mežvidi" pārstrādās ogas un kaņepes (4)SIA "Latgales dārzeņu loģistika" plāno paplašināt siltumnīcas un attīstīt ogu un pat kaņepju pārstrādi
Gatis Strads. Mežā neatkarīgāks nekā teātrīSkatoties uz kokiem, redz ainavu, nevis eiro
Pasaulē
INFOGRAFIKA: Budžeta prioritātes - aizsardzība, drošība, veselība2017. gada valsts budžeta prioritārās nozares ir aizsardzība, sabiedriskā drošība un kārtība, veselība, sociālā aizsardzība un izglītība.
Draugiem Facebook Twitter Google+