Mobilā versija
+1.6°C
Otīlija, Iveta
Otrdiena, 12. decembris, 2017
4. marts, 2017
Drukāt

Dāņi gatavi stāvēt rindā pēc “vecas” pārtikas (12)

Foto no Facebook/wefoodFoto no Facebook/wefood

Dāņi gatavi stāvēt rindā pēc "vecas" pārtikas, ko pārdod par puscenu.

Pasaulē un Eiropas Savienībā šobrīd notiek vir­kne iniciatīvu, lai samazinātu pārtikas produktu atkritumu apjomu. Dānija tiek minēta kā spilgts piemērs, kurai to dažu gadu laikā ievērojami izdevies samazināt.

Mēģinot izskaidrot šos panākumus, secināts, ka Dānijā šobrīd ir moderni atbalstīt pārtikas atkritumu samazināšanu un tajā iesaistās arvien vairāk iedzīvotāju. Eksperti uzskata, ka to lielā mērā nosaka dāņu īpašā mentalitāte un iekšējā atbildība par apkārtējo vidi, tāpēc ne visās valstīs šajā jautājumā varētu veikties tikpat labi kā Dānijā.

Vairākums dāņu cenšas gatavot maltīti mājās, iepirkties tuvējos veikalos, neveidojot milzu pārtikas krājumus, piemēram, nedēļai. Dānijā pārtika nav lēta, tas arī ir viens no veidiem, kā mazināt spontānu pirkumu veikšanu un produktu nonākšanu atkritumos.

Pērn pavasarī Kopenhāgenā tika atvērts pirmais veikals “Wefood”, kurā par puscenu tirgo pārtiku ar beigušos derīguma termiņu. Veikala atvēršanā piedalījās arī Dānijas kroņprincese Mērija. Īsā laikā veikals kļuva tik populārs, ka cilvēki pat bija gatavi stāvēt rindā, lai varētu tajā iepirkties un atbalstīt šo iniciatīvu. Tāpēc drīz vien tika atvērta vēl viena “Wefood” tirdzniecības vieta. Plānots, ka šā gada pavasarī durvis vērs arī trešais veikals.

Tāpat Dānijā tiek veicināta tāda pārtikas ražošana, kas neatstāj atkritumus. Arvien populārāki kļūst restorāni, kuros maltītes pagatavošanai tiek izmantoti produkti, kas citkārt tiktu izmesti atkritumos.

Taču bez spēcīga līdera Dānijai tik īsā laikā nebūtu izdevies gūt tādus panākumus cīņā pret pārtikas atkritumu samazināšanu. Dānijā šo iniciatīvu pirms astoņiem gadiem aizsāka imigrante no Krievijas – Selīna Jūla, kustības “Pārtrauciet izšķērdēt ēdienu” vadītāja. Viņa ar savām idejām aktīvi dalījās gan valsts un sabiedriskajās institūcijās, gan plašsaziņas līdzekļos, būtiski mainot sabiedrisko domu šajā jautājumā un panākot ievērojamas valsts subsīdijas šīm iniciatīvām.

Pievienot komentāru

Komentāri (12)

  1. CENZŪRA ir APZINĀTI PRETLIKUMĪGS NOZIEGUMS Atbildēt

    CENZŪRA.la-vīze CENZŪRA.la-vīze CENZŪRA.la-vīze CENZŪRA.la-vīze CENZŪRA.la-vīze
    CENZŪRA.la-vīze CENZŪRA.la-vīze CENZŪRA.la-vīze CENZŪRA.la-vīze CENZŪRA.la-vīze
    CENZŪRA.la-vīze CENZŪRA.la-vīze CENZŪRA.la-vīze CENZŪRA.la-vīze CENZŪRA.la-vīze
    CENZŪRA.la-vīze CENZŪRA.la-vīze CENZŪRA.la-vīze CENZŪRA.la-vīze CENZŪRA.la-vīze
    CENZŪRA.la-vīze CENZŪRA.la-vīze CENZŪRA.la-vīze CENZŪRA.la-vīze CENZŪRA.la-vīze

  2. latviešiem jāseko piemēram ??? . Atbildēt

    dāņu īpašā mentalitāte liek baroties no atkritumiem.
    Pat ne vienkāršiem, bet nocenotiem…

  3. Dāņi nekrāpjās-ja vecs, tad tā arī tirgo, bet LV vilto derīguma termiņus, nomazgā glumos produktus, pieliek garšvielas un pārdod restorānos, ka cilvēki pat saindējas.

  4. d=Dāņi kā zināms skopi kā maitas ,gatavi sudus rīt un kankaros staigāt, lai tak ēd vecu desu, ātrāk būs kirdikkkk

  5. Tādus veikalus Latvijā cilvēki izpirktu uz urrā.

  6. Domāju, ka raksta autors jau nu varēja apskatīties un lasītājiem sniegt vairāk informāciju par Selīnu Jūlu. Viņa ideju par pārtikas taupīšanu aizguva no bērnības pieredzes – pārtikas trūkuma 80. gados PSRS. Idejiski vismaz vidējā un vecākā paaudze Latvijā dzīvo līdzīgi. Šausminās par Mārtiņa Rītiņa metodēm, kad atkritumu spainī nonāk 3/4 no produkta, lai tikai varētu no pārējā uztaisīt ko šiku.

  7. Arvien populārāki kļūst restorāni, kuros maltītes pagatavošanai tiek izmantoti produkti, kas citkārt tiktu izmesti atkritumos.
    ==================
    Vai tad pie mums sabiedriskā ēdināšana sen jau tā nerīkojas?

    • Tieši tā ,Latvijā to sen jau dara! Gan sab. ēdināšanā,gan lielveikalos kulinārijas nodaļās. Tikai pie mums tas notiek slepeni,bet tur oficiāli atļauts!

      • Tikai – ne jau par PUSCENU pie mums!

        • Mums tā puscena saucas -„akcija!”
          Vai arī kā daradara vietējais veikals- uzceno,tad veco pārtiku notirgo zem uzraksta „lētāk”.Pats par sevi saprotams,ka tas lētāk ir vnk ir bāzes cena.

Interaktīvā laika ziņu karte
Rīga +1.6
Alūksne -2.3
Daugavpils +0.6
Saldus +0
Liepāja +1.5
Jelgava +0
Ventspils +1.2
Limbaži +0
Madona +0
Rēzekne -1
Draugiem Facebook Twitter Google+