Mobilā versija
-1.7°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
26. septembris, 2014
Drukāt

Tomātos dīgst sēklas – kāpēc tā? (2)

tomati11

“Nopirku veikalā spāņu tomātus ķekaros un pēc tam Mārupes tomātus, un visi bija ļoti cieti. Domāju, ka nav īsti nogatavojušies, noliku uz palodzes, lai pastāv, bet, kad aptuveni pēc četrām dienām gribēju ēst, gan vieniem, gan otriem bija sadīgušas sēklas. Ja tomāti būtu iebojājušies, varētu vēl saprast, bet kā to izskaidrot šajā gadījumā?” 
DACE SMALKĀ SALACGRĪVĀ

Gan pašmāju, gan ārzemju audzētāji cenšas piedāvāt patērētājiem vislabākos tomātus. Lai dārzenis izturētu pārvadāšanu un nesabojātos veikalā, kamēr pircēji (dažkārt ar ļoti skaistu manikīru) izvēlas sev tīkamākos, tomātiem jābūt stingriem, ar blīvu, noturīgu mizu. Ja tie ir mīksti, dārzeņi saspiežas kastē, ātri sāk sulot, uz tiem attīstās puves, kas bojā arī citus tomātus, radot zaudējumus tirgotājam un ražotājam.

Spāņu, holandiešu un poļu tomāti no vietējiem atšķiras tikai ar to, ka ir novākti zaļāki, lai nepārgatavotos transportēšanas laikā. Jo tālāk no patērētāja tie audzēti, jo zaļākus vāc. Arī Latvijā novāc pilnībā nenogatavojušos tomātus. Ķekaru tomātus neatkarīgi no audzēšanas vietas vāc tad, kad ir nogatavojušies pirmie augļi ķekarā.

Mūsdienu hibrīdu augļi, ja vien ir pareizi audzēti un nav inficēti ar slimībām, saglabājas 2–3 nedēļas. Ja uzglabāšanas laikā augļi kļūst mīksti, tas tiek uzskatīts par trūkumu, un no šādu tomātu audzēšanas ražotāji izvairās.

Vēstulē minētajā gadījumā tomāti dažu dienu laikā pilnīgi nogatavojās, tāpēc tajos sāka dīgt sēklas. To veicināja arī lielais karstums, kas valdīja Latvijā gandrīz mēnesi. Profesionālie sēklu audzētāji samērā bieži novēro, ka pārāk augstā temperatūrā vai pārāk ilgu laiku glabātiem augļiem sēklas sadīgst pirms laika.

Tomāti, tāpat kā visi citi augļi, ir ūdens krātuve, kas ir piemērota tieši sēklu dīgšanai arī mazāk labvēlīgos apstākļos.

Ja patērētājs vēlas mīkstus tomātus, tos var meklēt tirgū, kaut gan arī no zemniekiem, kas piedāvā savu ražu tieši pircējiem, arvien biežāk dzird, ka mīkstos tomātus pērk slikti. Vēl viens risinājums – audzēt tos pašiem, izvēloties šķirnes pēc savas gaumes.

Pievienot komentāru

Komentāri (2)

  1. Tomāti jānogatavina tumšā vietā, nevis uz palodzes saulīte un tad arī lielāka iespēja, ka sēklas nedīks tik ātri.

  2. Negribu piekrist, ka noņemot zaļus tomātus , tiem nogatavošanās procesā veidojas sēklas, man tieši otrādi, tās bija izveidojušās škirnes tomātam esot pie stāda, nemaz nevajag hibrīdu.

Draugiem Facebook Twitter Google+