Foto-Shutterstock

6 gardas idejas Miķeļdienas svētku maltītei – no cepeša līdz karstalum 0

Miķeļdienas mielasts

Miķeļdienas ir tāda kā “pateicības diena” tiem, kas čakli strādājuši – tie ir ne tikai zemnieki, bet arī visi, kas gādājuši par ģimenes pārticību un labsajūtu kopš iepriekšējā gada rudens. To noteikti var izmantot, lai sarīkotu svētku maltīti un iepriecinātu ģimeni (īpaši tās galvu – mammu, tēti, brāli vai kādu citu, kaut vai draugus, kas rūpējušies par jums).

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 156
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli”
Lasīt citas ziņas

Tautas garamantas liecina, ka senatnē tika godinātas arī dievības (Māra, Miķelis, Jumis, Dievs), un arī to katra ģimene var interpretēt, kā vien vēlas, – var atcerēties valdības ziemas un vasaras darbus, pieminēt nelaiķus vai kādus citus augstākus garus.

Apjumības, kas iekrīt Miķeļdienā, agrāk iezīmēja pēdējo labības pļaujas dienu; tās godināja, ķerot Jumi, lai nodrošinātu labu ražu arī nākamajā gadā. Vai tas neatgādina visu gada laikā realizēto projektu īstenošanas analīzi un plānošanu nākotnei?

CITI ŠOBRĪD LASA

Protams, ciemos var un vajag aicināt draugus un radus, kas vēl ir par slinku, lai svinētu Miķeļdienu. Tad var spēlēt arī spēles un kopīgi rotāt mājokli. Mielastu pasniedz paši saimnieki.

Kā jau svinībās Miķeļos ir atļauts baudīt visa gada gardos augļus, jo tas ir laiks, kad čakla latviešu zemnieka saimniecība ir bagāta ar ražu. Uz galda var likt gaļas ēdienus, rudens dārzeņus un augļus, sēnes (var arī meža veltes, kas saglabātas vai sašmorētas vasaras laikā), arī sierus un īpaši ceptu maizi, plāceņus. Ja pašiem nav nokauts kāds īpaši audzēts sivēns vai aitiņa, nav bijis laika doties mežā sēņot vai ogot, nav arī sava dārziņa vai dāsna ābolu kaimiņa, tad dārza, brīvās dabas un dzīvnieku izcelsmes gardumus var meklēt Miķeļdienas tirdziņos un citur.

Protams, nebūs nekas traks, ja Miķeļdienas svinētāji ir veģetārieši, vegāni vai ļoti pieticīgi ēdāji ar tieksmi lietot tikai liesu un veselīgu pārtiku. Svarīgākais – just šī laika pārpilnību un baudīt to, kas tiek uzskatīts par svētku ēdienu.

Lūk, dažas idejas svētku maltītei, kas nebūs nedz par treknu, nedz par liesu, tomēr saglabās svinību ekskluzivitāti.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.