Foto – Shutterstock

Kā audzēt topinambūrus 0

“Audzēju topinambūrus pārdošanai. Kur šoruden tos varētu nodot? Vietās, kur iepirka līdz šim, vairs nepieņem.” VELTA AMATAS NOVADĀ

Reklāma
Reklāma
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 154
Lasīt citas ziņas

“Kur var iegādāties topinambūrus? Kad tie jāstāda?” PĒTERIS GROBIŅAS NOVADĀ

– Topinambūru ražu parasti vāc oktobra beigās, novembra sākumā, kad nobrieduši kartupeļiem līdzīgie bumbuļi. Šajā laikā mūsu saimniecībā var iegādāties stādmateriālu. Sakņaugus var droši dēstīt līdz zemes sasalšanai. Piemēram, pērn to darījām līdz novembra beigām, – stāsta Vecumnieku novada zemnieku saimniecības “Bites” saimnieks Druvis Romanovičs, kuram topinambūru lielražošanā ir gandrīz desmit gadu pieredze.

CITI ŠOBRĪD LASA

Saimniecībā audzē divas speciāli kultivētas vācu šķirnes – ‘Topstar’ (vidēja) un ‘Gigant’ (vēlīna), kas veido gludus, ērti mizojamus, kartupeļiem līdzīgus bumbuļus. Tie ir ļoti sulīgi, kraukšķīgi, saldeni, ar riekstu piegaršu. Vairumtirdzniecībā (arī restorāniem) nav iespējams pārdot krievu šķirnes, kā arī sētmalā izaugušus topinambūrus ar nekvalitatīviem, kraupainiem bumbuļiem.

Stādīšanai izvēlas aptuveni vistas olas lieluma bumbuļus. Izmanto kartupeļu stādāmo mašīnu, augus izvieto rindās, 25–70 cm attālumā citu no cita. Piemērotāka ir auglīga smilts, jo būs grūti novākt ražu dubļainā, smagā māla augsnē. Vienā vietā topinambūrus nav vēlams audzēt ilgāk par četriem gadiem. Labākā raža ir pirmajā gadā, kad izaug lieli bumbuļi. Otrajā gadā tie veidojas kvalitatīvāki, savukārt nākamajā sezonā raža krītas – bumbuļu ir daudz, bet tie nav prāvi.

Topinambūri jāglabā ļoti labā pagrabā, kur gaisa mitrums ir 80–85% un temperatūra nav augstāka par 0…+2 °C. Nepiemērotos apstākļos tie ātri savīst. Diemžēl arī pareizi glabāti bumbuļi pavasarī sāk stipri pūt, un šo procesu nav iespējams apturēt. Audzējot mazdārzā, topinambūrus vēlams atstāt nenoraktus un lietošanai izrakt svaigus (protams, ja ziemā augsne dziļi sasalusi, tas neizdosies).

Zemnieku saimniecībā “Bites” topinambūrus audzē 2–2,5 ha platībā, sniedzot šo pakalpojumu ģimenes uzņēmumam SIA “Topinambo”. Tā savukārt ir Latvijā vienīgā šo sakņaugu piegādātāja kooperatīvajai sabiedrībai “Baltijas dārzeņi”. Ik gadu Druvis Romanovičs realizācijai nodod 6–10 t bioloģiski audzētu topinambūru. Tomēr kooperatīvs sadarbojas un preci iepērk ne tikai no saviem biedriem, bet arī citām zemnieku saimniecībām. Par topinambūru realizācijas nosacījumiem zemniekam jāsazinās ar iepirkumu daļu (mob. tālr. 28617860).

– Diemžēl Latvijā topinambūriem nav lielas perspektīvas, jo tas nav produkts, ko lieto ikdienas uzturā. Katru gadu izaudzējam tik, cik varam pārdot. Lielākās topinambūru audzētājvalstis ir Vācija un Krievija – tur arī tos visvairāk pārstrādā. Palielinoties konkurencei, šo kultūru vairs neaudzē Igaunijā, Somijā; pašlaik esmu palicis vienīgais lielākais topinambūru audzētājs Latvijā, – stāsta zemnieks.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.