Mobilā versija
+4.1°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
22. augusts, 2015
Drukāt

Tradicionālās kaņepes modernā versijā: no sātīgiem ēdieniem līdz našķiem bērniem (1)

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida
Uzziņa

Pasaulē ir vairāk nekā 100 kaņepju šķirņu (Eiropā sertificētas 37). Kaņepei kā industriālam kultūraugam ir visai maza saistība ar marihuānu, proti, marihuānā ir līdz 25% THC (tetrahidrokanabinola – psihoaktīvās vielas, kas iedarbojas uz organismu), turpretī industriālajās kaņepēs tā lielākoties ir mazāk par 0,2%, tāpēc kaņepi nevar dēvēt par narkotisku kultūraugu.

Vienā dārza malā labi saaugušas kaņepes. Novācām sēklas, izkaltējām un samalām kafijas dzirnaviņās. Kad sajaucām ar sviestu, ieguvām diezgan bezgaršīgu masu. Kā pareizi pagatavot kaņepju sviestu? Ko vēl var darīt ar šīm sēklām? 
ILZE B. SAULKRASTOS

Lai gan uztura speciālisti stāsta par kaņepju sēklu bagāto uzturvērtību un spēju nodrošināt ar visām neaizvietojamajām aminoskābēm, vērtīgiem vitamīniem un minerālvielām, ikdienas ēdienkartē tās parādās reti. Bet latvietis kaņepes lietojis jau tūkstošiem gadu, un tikai pēdējā simtgadē tās izkonkurējuši dažādi ārvalstu labumi. No kaņepēm var pagatavot gardu sviestu (ar ļoti augstu uzturvērtību), konfektes bērniem un aromātisku pienu, kas dod enerģijas lādiņu visai dienai. Svaigi spiesta kaņepju eļļa ir tik aromātiska un garšīga, ka piešķir salātiem īpašu garšas buķeti.

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Tas tak ir aizliegts!

Draugiem Facebook Twitter Google+