Mobilā versija
Brīdinājums +0.5°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
22. jūnijs, 2012
Drukāt

Trejkrāsu ēdieni


Foto - Andris DzenisFoto - Andris Dzenis

Līgo vakars – kalnos un pakalnos ugunskuri, lauku reibinošo puķu vainadziņi, skanīgās dziesmas, cerība atrast papardes ziedu, līksme un prieks… Tā aizsteidzas nakts, gaidot uzlecam Jāņu rīta trejkrāsu saulīti.


 

Vasaras saulgrieži tiešām ir visdažādāko krāsu pārpilni. Saimnieces, klājot Līgo vakara mielastu, var iet vienā solī ar dabas krāšņumu, tam atrodot vietu ēdienos. Lai tie priecē gan mūsu acis, gan kārdina nobaudīt!

Biznesa augstskolas “Turība” pasniedzēja un godu saimniece Livija Brūvere piedāvā “Trejkrāsu ēdienus” tikpat spilgtus kā trejkrāsu saulīte un piemērotus piknikam. Protams, katrā ēdienā ir Jāņu tradicionālais un neaizvietojamais gardums siers. Izvēlēti gan krāsainie Talsu rituļi, gan citi sieri.

 

Trejkrāsu Jāņu zupa ar sieru
Zupa_ADz

Sastāvdaļas: 1 l liellopa gaļas buljona, 200 g Deviņu pakalnu siera, 100 g puravu, 200 g burkānu, 100 g sīpolu, 200 g ziedkāpostu, 200 g brokoļu, 200 g selerijas sakņu, zaļumi, garšvielas, alus, baltmaizes grauzdiņi vai siera cepumi.

 

Kā gatavot?

Izvāra buljonu un tajā liek sasmalcinātus dārzeņus – ziedkāpostus, brokoļus, seleriju. Uzvāra, tad pievieno sasmalcinātus apceptus sīpolus, burkānus, puravus un vāra, līdz dārzeņi mīksti. Pievieno sarīvētu sieru un maisa, līdz siers izkūst. Pievieno garšvielas. Zupu nogatavina apmēram 15 minūtes un pēc garšas pievieno alu (uz 1 l zupas apmēram pusglāzi gaišā alus). Pasniedzot pievieno zaļumus. Ēd ar baltmaizes grauzdiņiem vai siera cepumiem.

 

 

 

 

SieraIesmi-ADzSiera iesmiņi

Sastāvdaļas: 100 g dzeltenā Talsu rituļa, 100 g zaļā Talsu rituļa, 100 g sarkanā Talsu rituļa, 100 g Talsu rituļa ar ķimenēm, 150 g gaišo vīnogu, 150 g tumšo vīnogu, 200 g zemeņu, 100 g svaiga gurķa, zaļumi.

 

Kā gatavot?

 Sieru sagriež kubiņos, rombiņos, trīsstūrīšos vai šķēlēs. Šķēles satin rullīšos. Sierus pamīšus uzdur uz iesmiņiem kopā ar ogām un augļiem. Kārto uz šķīvja vai veido piramīdu, dekorē ar zaļumiem.

 

 

 

 

 

Pikantās siera vafeles 
Vafeles_ADz

Sastāvdaļas

Vafelēm: 125 g sviesta, 125 g kviešu miltu, 125 g kviešu kliju, 5 olas, 1 glāze sarīvēta Talsu siera, 1 tējkarote cukura, 1 tējkarote cepamā pulvera, šķipsniņa muskatrieksta, sāls, melnie pipari.

Pildījumam: Talsu rituļi (dzeltenais, zaļais, sarkanais, ar ķimenēm), biezpiens, saldais krējums, kūpināts šķiņķis, redīsi, zaļumi.

 

Kā gatavot?

Gatavo mīklu vafelēm: mīkstam sviestam pievieno cukuru, sāli, muskatriekstu, piparus, olas, rūpīgi saputo. Tad pievieno cepamo pulveri, izsijātus miltus, klijas, sieru un samaisa, līdz veidojas viendabīga pašķidra mīkla. Mīklu lej uz sakarsētas vafeļu pannas un cep, līdz vafeles gatavas. Atdzesē, uz katras vafeles pēc izvēles liek sagrieztus siera kubiņus vai biezpiena masu ar dažādām piedevām (šķiņķi, ķimenēm, zaļumiem u. c.). Dekorē ar zaļumiem. Pasniedz kā uzkodu pie alus.

 

Siera pīne

_SieraPine_ADzSastāvdaļas

Mīklai: 500 g kviešu miltu, 1 glāze piena, ½ tējkarote cukura, šķipsniņa sāls, 25 g rauga, 5 ēdamkarotes eļļas.

Pildījumam: 100 g Deviņu pakalnu siera, 4 vidēja lieluma tomāti, 1 saldā paprika, 100 g kūpināta šķiņķa, zaļumi, melnie pipari.

 

Kā gatavot?

Sagatavo veltnējamas konsistences rauga mīklu un uzraudzē. To atdzesē un izveltnē apmēram 1cm biezā kārtā taisnstūra formā. Mīklas plāksni pārziež ar eļļu.

Gatavo pildījumu: sieru sarīvē, tomātus sagriež daiviņās, paprikai izņem sēklas un sagriež mazos kubiņos, šķiņķi sagriež mazās strēmelītēs. Uz mīklas pamatnes vienmērīgi izkārto pildījumu. Ja vēlas pikantāku pildījumu, to pārkaisa ar maltiem melnajiem pipariem.

No garākās mīklas taisnstūra malas sāk veidot veltni, vienlaikus izspiežot gaisu. Veltni novieto ar cepamo papīru izklātā plātī tā, lai savienojuma vieta ir apakšā. Pīnes izveidošanai ar šķērēm 45 grādu slīpumā ik pēc 2 – 3 cm izdara slīpus iegriezumus (nepārgriezta paliek tikai veltņa apakšējā daļa). Pēc katra iegriezuma veltņa daļu izceļ uz vienu, nākamo – uz otru pusi, izveidojot veltni zig-zag līnijas veidā, kas līdzinās labības vārpai. Veltņa mīklas virsmu pārziež ar sakultu olu, cep 200 grādu temperatūrā apmēram 30 minūtes. Garšas uzlabošanai dažādus sarīvētus krāsainos Talsu rituļus var pārkaisīt veltnim (pēc 15 minūšu cepšanās). Gatavu pīni var gan griezt šķēlītēs, gan sadalīt, laužot gabaliņos. Garda maltīte piknikam ar alu.

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+