Foto: SHUTTERSTOCK

Tunzivs – liesa, ar labām vielām bagāta 0

Sālsūdeni mīlošās zivis tunči, kas atkarībā no sugas var būt no 20 līdz pat 600 kg smagas, mīt Klusajā, Atlantijas un Indijas okeānā. Gan svaigā veidā, gan konservētas šīs zivis atceļo arī līdz mūsu veikaliem. No piecpadsmit tunču sugām ļaudis ēdienkartē biežāk iekļauj dzeltenspuru, svītrainās un garspuru tunzivis.

Reklāma
Reklāma

Tiesa, lēta šī zivs nav.

Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā
Lasīt citas ziņas

Uztura zinātniece GUNA RIJKURE: – Svaigs tuncis viennozīmīgi ir veselīgāks par konservētu. Svaiga tunzivs gaļa satur daudz ūdens (70 g/100 g), daudz olbaltumvielu (25 g), maz tauku (4 g), ļoti daudz fosfora, daudz kālija, arī nātriju, kalciju, magniju, dzelzi, vitamīnus – A, B1, B2, PP, C. Tajā ir tikai 136 kalorijas, turpretī, piemēram, šprotēs – 362. Tas liecina, ka tuncis ir liesa, veselīga, vitamīniem un minerālvielām bagāta zivs. Tiesa, kamēr nonāk līdz konservu kārbai, daļa labo vielu iet bojā, piemēram, C un A un B grupas vitamīni. Taču, arī baudot konservētu tunci, organisms saņem olbaltumvielas un minerālvielas – kalciju, fosforu, dzelzi u. c. Tāpēc, ja nevarat atļauties ēst svaigu tunci, ik pa laikam bagātiniet savu ēdienkarti ar konservētu. Pateicoties augstajam olbaltumu saturam, tunzivs ir īpaši ieteicama sportistiem, kā arī citiem fiziski aktīviem ļaudīm, kas vēlas iegūt lielāku muskuļu masu. Gan svaigu, gan konservētu tunci var piedāvāt arī bērniem no trīs gadu vecuma.

Ja veikalā nevarat izlemt, vai iegādāties tunci augu vai olīvu eļļā, vai savā sulā, atcerieties, ka tiem ļaudīm, kas rūpējas par svaru, ieteicamāka ir zivs savā sulā. Jo eļļa garantē papildu kalorijas. Ja tomēr esat iegādājies tunzivi eļļā, pirms tās baudīšanas zivs masu nosusiniet salvetē. Lai gan – ja zivs iemarinēta kvalitatīvā rapšu vai olīvu eļļā, tā organismam nodrošinās papildus labo taukskābju devu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Varbūt kādu pircēju izbrīnīs uz kādām tunzivs kārbiņām norādītais, ka produktam pievienots ksantīns, ar ko laikam domāti ksantāna sveķi. Tas ir biezinātājs, kas produktam saglabā viendabīgu konsistenci, neļauj noslāņoties, īpaši piemērots produktiem ar ilgu uzglabāšanas laiku. Pārtikas rūpniecībā šo vielu lieto ļoti plaši, pievienojot produktiem ar mazu kaloriju daudzumu, saldinātājiem, mērcēm, desertiem, konditorejas izstrādājumiem, dzērieniem, kā arī konserviem. Nav pierādījumu par to, ka ksantāna sveķi ir kaitīgi veselībai.

Zīmola “Abba” tunča konservos sāls ir 1 g, bet “Rainbow” – 1,2 g 100 gramos produkta. Izstrādājumā ir daudz sāls tad, ja tās klātbūtne pārsniedz 1,25 gramus uz 100 gramiem, bet maz sāls, ja 0,25 gramus uz 100 gramiem produkta. Pirmajā konservu kārbā sāls saturs ir normas robežās, bet otrajā – diezgan daudz. Jāsaprot, ka sāls darbojas kā konservants un nepievienot zivju konserviem to vispār nevar, citādi produkts sabojāsies. Patērētājiem jāņem vērā – zivju konservos sāls būs vienmēr. Augstā sāls satura dēļ katru dienu tunzivs konservus ēst nevajadzētu, bet ik pa laikam, pievienojot, piemēram, lapu salātu, tomātu un gurķu salātiem, kas palīdzēs izlīdzināt sāls daudzumu, tos droši var baudīt.

Sastāvs:

“Rainbow” tuncis savā sulā: svītrainā tunzivs, ūdens, sāls (1,2 %).

“Abba” tunzivs ar grilētu papriku: tunča fileja (65%), ūdens, sīpoli, paprika (3%), saulespuķu eļļa, cukurs, spirta etiķis, čili, sāls (1 g), vīna etiķis, garšvielas, aromatizētājs, biezinātājs (ksantīns).

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.