Dabā
Medības

Mednieks virtuvē. Kā pagatavot konservus cepeškrāsnī0

Foto: Kate Šterna

Naudas nav, un autoklāva arī nav, bet ir gaļa un cepeškrāsns. Aktīviem medniekiem var rasties tāda situācija, kad saldētavās vietas vairs nav vai arī apnicis ēst vienu un to pašu. Var mēģināt mājas apstākļos pagatavot konservētu gaļu stikla burkās. Pareizi pagatavota un aizvākota cepeškrāsnī gatavota tušonka var glabāties ledusskapī pusgadu, un to ir ļoti ērti lietot.

Sastāvdaļas

•4,3 kg mežacūkas gaļas
•4 vidēji sīpoli
•Garšvielas: 4 tējk. sāls ar čupiņu, malti melnie pipari un graudiņos, aromātiskie pipari, lauru lapas, majorāns, malts muskatrieksts.

Pagatavošana

Gatavojot tušonku cepeškrāsnī, jārēķinās, ka katriem 900 gramiem gaļas vajadzēs vienu litra burku. Lasot krievu portālos dažādas receptes, visur redzēju ieteikumu gaļu burkā salikt tā, lai līdz augšai paliek divu pirkstu platums, un nepārblīvēt burku. Rezultāts parādīja, ka ar mežacūkas gaļu ir jārīkojas citādi. Es ieteiktu salikt gaļu burkā blīvi un vēl piespiest. Burku var piepildīt līdz augšai.

Tātad ņemam burkas. Katrā ieliekam pāris mazas lauru lapas vai vienu lielo, divus trīs aromātiskos piparus un piecus sešus melnos graudu piparus.

Atkaulotu gaļu sagriezu palielos kubiņos. Es no taukiem pārāk nevairījos, tomēr lielāko daļu speķa nogriezu. No tā taps kārtējā dradžu porcija. Visu liku lielā spainī, lai ērtāk maisīt. Ūdeni pie gaļas klāt liet nedrīkst! Sīpolus sagriezu stariņos, bet var arī ripiņās. Starpība nebūs liela. Piebēru visas garšvielas un kārtīgi samaisīju. Saliku gaļu burkās un piesedzu ar foliju. Ja man būtu metāla vāku valcētājs, izmantotu metāla vākus. Pirms pasterizēšanas vākiem būtu jāizņem gumija un tie jāliek uz burkām. Pēc pasterizēšanas gumija būtu jāliek atpakaļ un vāki jāaizvalcē. Es nolēmu neskriet uz veikalu pakaļ valcētājam, bet izlīdzēties ar polietilēna vāciņiem.

Burkas ievietoju cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 200 grādiem. Šādā temperatūrā gaļai jāgatavojas, līdz parādās sula un tā sāk burbuļot. Pēc tam temperatūru samazina līdz 120–140 grādiem un gaļu sautē kā minimums trīs stundas. Pašās beigās cepeškrāsnī ieliku vāciņus, lai izkarsējas pāris minūtes, ņēmu burkas ārā un aizvākoju. Kā jau minēju, burkas jāaizpilda ar svaigo gaļu līdz augšai, citādi porcija samazinās un burkā paliek pāri pārāk daudz brīvās vietas. Divas burkas ieliku ledusskapī, bet divas garāžā. Vēsumā tām vajadzētu stāvēt diezgan labi. Redzēsim, kāds būs rezultāts.

Vairāk lasiet žurnālā Medības

LA.lv