Foto – Shutterstock

Uz kārā zoba – pienenes. 12 iemesli tās iekļaut ēdienkartē 2

Pļavas un ceļmalas jau slīgst koši dzeltenu pieneņu ziedu jūrā. Taču cūkpienes jeb ārstniecības pienenes, kā tās sauc zinātniski (latīņu valodā – Taraxacum officinale, kas nozīmē – “rūgts augs”),  izrādās, ir  derīgas ne tikai acu priecēšanai. Iekļautas ikdienas maltītē, tās var stiprināt cilvēka veselību.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Jau rīt Krievijas raķetes var lidot uz jebkuru valsti. Zelenskis par iespējamiem draudiem Eiropai 188
Kokteilis
FOTO. Ieva Brante demonstrē lielisku veidu, kā parādīt krāpniekiem viņu īsto vietu
Lasīt citas ziņas

Plašāk stāsta uztura speciāliste LIZETE MĀLDERE.

* Pienenes patiešām nav tikai skaisti ziedošas puķes pļavā vai nevēlamas nezāles piemājas dārziņā. Tās var dēvēt gan par superēdienu, gan vērtīgu uztura bagātinātāju, jo enerģētiskā vērtība tajās ir zema – tikai 6 kcal/100g, taču vērtīgo uzturvielu daudz.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Pienenes ir veselīgs, uzturvielām bagāts zaļums, kas bagātīgi satur A, E, C, K un B grupas vitamīnus. 100 grami svaigu pieneņu nodrošina divu dienu A vitamīna un deviņu dienu K vitamīna devu. Lietotas uzturā, tās uzlabo imūnās sistēmas darbību un asinsrites procesus.

* Šis augs bagātīgi satur arī daudzas minerālvielas – sākot no kalcija un dzelzs un beidzot ar magniju un spēcīgo selēnu, kam piemīt antioksidatīvas īpašības. Antioksidanti palīdz novērst neveselīga dzīvesveida un uztura, kā arī apkārtējās vides piesārņojuma negatīvo ietekmi uz cilvēka organismu. Tie pozitīvi ietekmē visas orgānu sistēmas, tajā skaitā novērš onkologisko slimību attīstību.

* Visvērtīgākās ir tieši pļavas pienenes, jo tās augušas tīrākā vidē. Tautas medicīnas speciālisti apgalvo, ka tās arī satur vairāk antioksidantu.

* Pļavas pieneņu sastāvā bagātīgi sastopami ir arī gan taukos šķīstošie, gan ūdenī šķīstošie vitamīni un minerālvielas.

* Gluži tāpat kā jebkuru pārtikas produktu arī pienenes nav ieteicams lietot uzturā lielos daudzumos. Jāievēro mērenība. Tās var izmantot kā piedevu vai garšaugu, atstājot vietu arī citiem pavasara dabas brīnumiem – pumpuriem, diedzētām sēklām, kā arī citām nezālēm. Jo tieši daudzveidība un mērenība ir viena no veselīga uztura pamatprincipiem.

* Katrai pienenes daļai – ziedam, lapām un saknei – piemīt sava pozitīvā daba. Vienu reizi uzturā var iekļaut ziedus, nākamreiz uz kārā zoba likt lapas un pēc tam saknes.

* Vai pienenes drīkst ēst jebkurš? Jā, tās gluži tāpat kā dārzeņus un zaļumus, ievērojot mērenību, tiešām var ēst jebkurš. Īpaši pienenes ieteicamas cilvēkiem ar zemu imunitāti, jo augstais antioksidantu daudzums tajās uzlabo pašsajūtu un nodrošina spēku pieplūdumu.

Reklāma
Reklāma

* 
Tautas medicīnā pienenes iesaka sirds un asinsvadu, kā arī aknu un nieru problēmu gadījumos.

* 
Jāpatur prātā, ka dabas veltes spēj stipri iespaidot cilvēka organismu un var ietekmēt arī medikamentu darbības mehānismu. Tāpēc, pirms sākat nodarboties ar pašārstēšanos, izmantojot pienenes vai citas dabas veltes, noteikti pakonsultējieties ar veselības aprūpes speciālistu.

* 
Ikdienas uzturā pienenes var pievienot svaigu dārzeņu un lapu salātiem, vārītiem kartupeļiem vai zupai, tādējādi ēdienu padarot īpašu un garšas ziņā unikālu.

Foto – Shutterstock

Kokteilis. 2 saujas pieneņu lapu, 2 pieneņu ziedi, 2 āboli, 2 banāni, 2 saujas dzērveņu, 2 ēd. k. izmērcētu linsēklu, 2 ēd. k. medus, 2 glāzes ūdens. Visu sakuļ blenderī un – lai labi garšo!

Salāti. Saplūkā salātu lapas, pievieno sagrieztu svaigo gurķi, kivi, cukini, diedzētas sēklas un pieneņu lapas (lai atbrīvotos no rūgtās garšas, pirms tam tās pusstundu patur sālsūdenī vai arī izvēlas pavisam jaunas pienenes, kas ir mazāk rūgtas). Salātus viegli apslaka ar baltvīna etiķi un ķirbju eļļu.

Aukstā zupa. Kefīram pievieno smalki sagrieztu svaigu gurķi, redīsus, sakapātas pienenes un citus dārzā atrodamus labumus.

Pieneņu medus. Salasa 200 pieneņu galviņu, liek bļodā un aplej ar karstu ūdeni. Atstāj uz diennakti. Nākamajā dienā vairākas reizes izkāš caur sietiņu. Liek vārīties, pievienojot 1 kg cukura un puscitrona sulu vai 1 tējk. citronskābes. Vāra aptuveni 40 min. Nosmeļ putas. Ja neesat pārliecināti, vai medus ir labi sabiezējis, atstājiet, lai atdziest. Pēc tam atkal uzsildiet, pildiet burciņās un tās aizvākojiet.